Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Ismerjük meg a híres felsővárosi hájas pogácsát!

Ismerjük meg a híres felsővárosi hájas pogácsát!
A hájat nem olyan könnyű a tésztára felvinni (Fotó: Kiss László)

A hájas pogácsa egy kevésbé ismert, de hagyományos farsangi ínyencség. A pogácsa elnevezés némileg megtévesztő lehet, mert ez egy lekváros, édes hájastészta, amit a helyi svábok újévkor vagy a farsangi batyusbálba szoktak sütni. Hegyi Ferencné Jutka néni negyvenéves elmúlt, amikor életében először volt bátorsága elkészíteni, mert könnyű elrontani, és finoman fogalmazva is munkaigényes.

„Ez egy mennyei eledel! Újévre és farsangi bálokba szokták csinálni. Egy hátránya van, hogy forrón nem lehet belőle sokat enni, mert olyan hasfájást okozhat, hogy hajjaj! Azért egyet-kettőt mindig megkóstolunk.” – mondta nevetve Jutka néni, majd elővette a tál alatt megbúvó, előre begyúrt hájgombóckákat – három nagyot és egy kicsit – és az asztal sarkára helyezte őket.

Meg kell vakarni a hájat

Ezt előző este kell elkészíteni. Régen azt mondtuk, hogy meg kell vakarni a hájat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy eltávolítjuk róla a hártyát. Átdaráljuk az egészet, egy diónyit félreteszünk. A többibe belegyúrunk három evőkanál ecetet. Ez nagyon nehéz munka, mert a zsír nehezen veszi be az ecetet. Éjjel meleg helyen pihentetem, másnap reggel pedig hozzágyúrok húsz deka lisztet.”

Jutka néni ezután pikk-pakk kimért további ötvenöt deka lisztet, kettéválasztotta a tojásokat, a sárgájukhoz löttyintette a tejszínt – majd készített egy fröccsöt. Nem magának, nem is stábunknak, hogy jól induljon a nap, hanem a süteménynek.

A csapkodás lerövidíti a dagasztási időt, Gobbi Hilda is megmondta! (Fotó: Kiss László)
A csapkodás lerövidíti a dagasztási időt, Gobbi Hilda is megmondta! (Fotó: Kiss László)

„A szesz a lényeg!"

Fogalmazza meg konyhai krédóját Jutka néni, ugyanis könnyebbé teszi a tésztát, oldja a háj erősségét. Az alkohol a sütés közben elpárolog, így bárki nyugodt szívvel megkóstolhatja. A biztonság kedvéért egy adag rum is kerül a piros vájlingba, bátortalan háziasszonyok esetében nem árt egy a konty alá sem... Végül a diónyi, az elején félretett és folpackba csomagolt hájat is beletette a masszába. Az alapanyagokat a kezével gondosan összedolgozta, majd elkezdte körkörös, alányúlós mozdulatokkal dagasztani.

Akkor lesz tökéletes az állaga, ha a tészta elválik az edény falától és a kezemtől is. Negyedannyi idő alatt végzünk, ha az egészet földhöz vágjuk. Ezt még szegény Gobbi Hilda mondta a Szabó családban. De igaza volt!” – magyarázta Jutka néni, majd a lágy massza teljes erővel csattant a tálban. Még egy párszor megismételte a mutatványt, amit ha egy tízemeletes panel legfelső szintjén csinálna, még a földszinti lakók is hallanák.

A morzsa a tyúkoké

„Így ni! Szép hólyagos, már mehet is pihenni!” – nyugtázta elégedetten az eredményt, majd a ropogós, patyolatfehér kendővel letakarta a tésztát. Negyedórás pihentetés után pontosan három milliméter vastagságúra nyújtotta, majd a tészta jobb felére a kezével rányomkodta apró darabokban az első nagyobb gombóc lisztes hájat, hogy mindenhova jusson. Aztán egy gyors és pontos mozdulattal a tészta sima oldalát a hájas részre fordította. Ezután még két hajtás következett, majd ment az egész újra a fehér kendő alá pihenni. Jutka néni a kezén lévő tésztamorzsákat kis liszttel egy tálba dörzsölte, és félretette a tyúkoknak, hogy jobban tojjanak. Ezt még édesanyjától tanulta, mert Felsővárosban a nyers tésztát sem pazarolták el!

Negyed óra elteltével az asszony ismét nyújtott, nyomkodta a második gombóc hájat a tésztába, és hajtogatott. Megint hagyta negyed órát állni. Még egyszer hajtogatott és pihentetett, aztán szépen kinyújtotta a tésztát. Egy éles késsel helyes kis négyzeteket vágott, majd egy kanálnyi baracklekvárt tett a közepükbe. A négyzetek egyik oldalát a másikra hajtotta, de nem nyomkodta össze. Az édesanyja mindig azt mondta neki, hogy a hájas pogácsák akkor lesznek tökéletesek, ha a nyitással befele teszi őket a tepsibe. A szokás, az szokás! A kis félkész sütemények egy irányba fordulva, precíz sorokban kerültek be negyed órára az előmelegített, kétszáz fokos sütőbe.

Jutka néni hiába mozog rutinosan a konyhában, izgatottan kukucskált be a sütőbe: „Az elején nem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert a pogácsa összeesik. Ó, már jön ám fel! Na, már meg is vagyok nyugodva.”

Nem lehet belőle eleget sütni! (Fotó: Kiss László)
Nem lehet belőle eleget sütni! (Fotó: Kiss László)

A nagyra nőtt, sokleveles hájas pogácsák nem sokkal később már a tányéron pihentek. Embert próbáló feladat volt kivárni, amíg kihűltek. De megérte! A sütemény pillekönnyű rétegei finoman ölelték körbe az édes baracklekvárt. Az egész szinte elolvadt a nyelven, mint valami égi manna, ami a mennyből szállt alá.

Hozzávalók:
fél kiló háj,
75 dkg liszt,
3,5 deci fröccs (sok bor, kevés szóda),
egy evőkanál rum,
egy deci tejföl vagy tejszín,
három tojássárgája,
három evőkanál ecet,
egy csipet só

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

  • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
    Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
    Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
    Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
    Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért

A hét sztorija

  • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
    Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  • Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
    Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
  • Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
    Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  • Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
    Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
  • Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
    Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
  • Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
    Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
  • Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
    Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
  • Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától
    Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától

Eseménynaptár

  • Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
    Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
  • Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
    Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
  • Húsz repülőgép érkezik  több száz tonna védőeszközzel
    Húsz repülőgép érkezik több száz tonna védőeszközzel
  • Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
    Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
  • Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
    Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
  • 51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok
    51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok
  • 3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
    3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
  • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók holnaptól
    Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók holnaptól
  • 492 főre nőtt a koronavírus fertőzöttek száma és egy újabb beteg elhunyt
    492 főre nőtt a koronavírus fertőzöttek száma és egy újabb beteg elhunyt
  • Délután felhős idő várható a hőmérséklet 7, 8 fok körül alakul
    Délután felhős idő várható a hőmérséklet 7, 8 fok körül alakul
  • Engedélyezték a malária elleni szer használatát
    Engedélyezték a malária elleni szer használatát
  • Feltérképezi a szúnyogokat a Katasztrófavédelem
    Feltérképezi a szúnyogokat a Katasztrófavédelem
  • Koronavírus - egy helyen a védekezéssel kapcsolatos tévhitek
    Koronavírus - egy helyen a védekezéssel kapcsolatos tévhitek