Partly cloudy4 °C
2021. január 25. hétfő Pál
Menü
Házhozszállítás

Hódítanak a kézműves sörök, és most itt van a kapszulás sörfőző

Hódítanak a kézműves sörök, és most itt van a kapszulás sörfőző
A következő évek slágere lehet az LG otthoni, kapszulás sörfőző készüléke. Tényleg csak ennyi lenne a sörivás lényege? (Fotó: ces2019.lgusnewsroom.com)

Lassan kezdem azt hinni, hogy ez a világ megérett a pusztulásra. Lelkes sörrajongóként kikerekedett szemekkel olvastam a hírt, hogy az LG beújított, és az amúgy tőle nem is messze álló élelmiszer és háztartási piacban látva lehetőséget, olyan témát talált, ami szerintem sokak szemében szentségtörés lesz.

Az LG ügyes marketingesei jól felmérték a világot, és ügyesen kiszúrták, hogy nem csak nálunk, de világviszonylatban is hódítanak a kézműves sörök. Ennek ugyebár lépten-nyomon láthatjuk jelét. A nagy ipari jellegű gyártók is egyre gyakrabban jelennek meg a piacon egyedi, limitált mennyiségű sörökkel, míg a kisebb sörmanufaktúrák termékei iránt is egyre inkább nő a kereslet. Nem véletlenül.

Ezt a tendenciát meglovagolva a januárban lebonyolított Las Vegas-i elektronikai kiállításon, a CES 2019-en mutatták be a világ első, kapszulás, otthoni kávéfőző sörfőző készülékét, a HomeBrew-t. A készülék pont úgy működik, mint az otthon már megszokott kapszulás kávéfőző. Legalábbis elvi felépítésében mindenképp. Tehát megvesszük a gépet, veszünk hozzá ízlésünknek, kedvünknek éppen tetsző sörkapszulát (!), hozzáadjuk a vizet, megnyomjuk a gombot, és hipp-hopp két hét alatt elkészül a házi(?) sör.

Mondom én, hogy ez már majdnem a sörfőzés kigúnyolása. De ne legyünk álszentek! Valami hasonló volt a fogyasztók és a szakma hozzáállása annak idején a kapszulás és párnás kávégépek hajnalán, és látjuk, hogy azóta is van piaca ezeknek a gépeknek is. Sőt, még lehet velük finomat is főzni. Jó, persze nem akarok fogadatlan prókátorként jóslatokba bocsátkozni, azonban vannak kétségeim a kapszulás sörfőzés tekintetében. Talán majd ha lesz lehetőség megkóstolni…

Az LG a HomeBrew bemutatóján a készülék mellé azonnal prezentált is öt különböző kapszulát, melyek közül válogathatunk. Ezek pedig az amerikai IPA, az amerikai Pale Ale, az angol Stout, a belga-stílusú Witbier (búzasör) és a cseh Pilsner. Igen, ezek talán a legkeresettebb típusú sörök a piacon. A készülékhez külön megvásárolható kapszulákban élesztő, maláta, komló és egyéb, a sör készítéséhez szükséges összetevők vannak.

A készülék működése során a behelyezett kapszulából víz hozzáadásával - a sörkészítés klasszikus metódusa alapján - készít teljesen automatikusan (hozzávetőlegesen két hét alatt) finom, a tetején habos 5 liter jéghideg sört. A HomeBrew-t úgy találták ki, hogy a sör elkészítése (az erjesztéstől a széndioxidos dúsításon át a sör "öregítéséig") után, akár abból csapolhatjuk is kedvenc korsónkba.

Tényleg ennyi lenne a sörkészítés titka? Három, az összetevőket tartalmazó kapszula, víz, okostelefonos alkalmazás, és egy gombnyomás. Ennyi?

És hogy a HomeBrew ne legyen egy “buta” sörfőző készülék, a hozzá készített okostelefonra telepíthető alkalmazásból nyomon követhető, hogy áll sörünk, és mikor készül el.

A készülék áráról és - főleg a hozzá szükséges sörkapszulák - áráról egyelőre nincs hír, miként arról sem, hogy mikor kóstolhatjuk az első kapszulás sört. Őszintén szólva vannak fenntartásaim a piaci szegmenst illetően. Ha megnézzük a minőségi kapszulás kávéfőzők, de főleg a kapszulák árát, akkor attól tartok, hogy messze még azaz idő, amikor a haverokkal nem leugrunk este egy sörre a Prágába (ja, oda már sajnos nem!), hanem felugrunk, és bedobok egy kapszulát a sörfőzőbe. Ennek nyilván a spontaneitás és a feeling lesz az oka, amivel az LG nem igazán számolt.

Persze lesz majd kereslet erre a kütyüre is. Nyilván az LG jó alaposan felmérte az igényeinket. Azonban szerintem a sörözés nem csak arról szól, hogy igyunk egy korsóval. Személy szerint szeretem azt az érzést, amit például egy péntek este, munka után a Prága adhatott nekem. Hogy azt már ne is említsem, mennyire jól tud esni egy nyári, hosszú nap után a ténylegesen, manufakturális alapokon készített 972 vagy a Zirci Apátsági sör.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése