5 évnél régebbi cikk

Gondoltad volna? Ideje készülni a Balaton-átúszásra!
Fehérvár Médiacentrum fotója
csodalatosbalaton.hu
Gondoltad volna? Ideje készülni a Balaton-átúszásra!

Már most ideje elkezdeni a felkészülést a júniusi Balaton-átúszásra. Az 5,2 kilométeres távot idén is Révfülöp és Balatonboglár között kell megtenni. Az előnevezés már elindult, s aki kellőképpen tudatos, az e programhoz igazítva alakítja ki edzéstervét, s fejleszti magát a megmérettetésig.

A móri Fogarasi Zoltán tavaly úszta meg először az 5,2 kilométeres szakaszt 2 óra 9 perces célidővel. Ezzel a 961. helyezést érte el a 7309 indulóból. Mint mesélte, célja a táv leküzdése volt, s egyfajta „erősebb úszóedzésnek” fogta fel a programot. (Ami jól jött a két hétre rá megrendezett nagyatádi Ironman-hez.)

A szervezést nagyon jónak találta: a hangulat családias volt, rengeteg program várta az érdeklődőket, bármilyen korosztályról is legyen szó. A biztonság is magas fokú volt, a segítők és a vitorlások 100 méterenként helyezkedtek el – növelve az úszók biztonságérzetét.

A fiatalember – a pozitív élmények hatására – eldöntötte, hogy idén is részt vesz az eseményen, s az előnevezés megnyitása után egy perccel már le is adta regisztrációját. Ahogyan tavaly, úgy idén is egyedül, úszó családtagok, barátok nélkül csobban majd a Balatonba, ám a rajtnál és a célnál ott fogja várni – mint minden versenynél – kedvese, Szilvia, a lánya, Maja és a húga, Orsi.

"Heti 3-4 úszással készülök, de ezt nem kifejezetten csak az àtúszás miatt teszem, hanem azért is, mert a triatlonban, amit űzök, az egyik sport a három közül az úszás.” – mesélte – „Egész évben aktívan úszok, télen csak alapozok. Annyi benne csupán a csavar, hogy az àtúszàs előtti két hónapban hosszabb távokat úszok ki hétvégéken, ami 3-4 kilométert jelent, hét közben pedig 2 alkalommal 2-3 kilométereket teszek meg.”

Meglepő talán, de Zoli három évvel ezelőtt kezdett csak el úszni, s szinte a nulláról kezdte. Az utóbbi másfél évben nagyobb hangsúlyt fektetett a technikára, a távok/tempo növelésére és a nyílt vízi úszásokra is.

Az elmúlt években több úszással kapcsolatos kihívásban is részt vettem, mint a Velencei túratriatlon, ahol 3 kilométert kellett úszni. Ezek megerősítettek technikailag és mentálisan is.” – fejtette ki – „A felkészüléseim hatékonyságát javarészt az erős és kitartó/tervszerű edzésmunkáimnak köszönhetem. Az étkezésre is már nagyobb hangsúlyt fektetek, minőségibb ételeket fogyasztok, és azt is tudatosan és mértékkel teszem.”

A fiatalember azt tanácsolja  azoknak, aki idén szeretnék átúszni a magyar  tengert, hogy legalább heti 2-3 alkalommal csobbanjanak a medencébe. Az átúszás előtti utolsó pár hétig tornázzák fel a távot maximum 3.5-4 kilométerig, amit nem feltétlenül egyben kell teljesíteni, lehet több részletben is. Persze az a legjobb, ha úgy tudjuk megtenni ezen távokat, ha minél kevesebb pihenőidőket iktatunk közbe. A hangsúly azon van, hogy fizikailag és mentálisan is felkészüljünk a "nagy" napra. Fontos, hogy a szervezetünk/keringésünk hozzászokjon a folyamatos és hosszú mozgásformához, ezzel egy stabil állóképességet biztosítva önmagunk számára. Az átúszás előtti utolsó másfél hétben pedig vegyünk vissza az edzések intenzitásából, mennyiségéből és a hosszokat is csökkentsük a felére.

Az utolsó három napban nagyon lazán ússzunk, és ne sokat, inkább amolyan átmozgató-szinten tartó jelleggel tegyük azt. Gyűjtsük/tartalékoljuk az energiánkat az átúszás pillanatára! Az utolsó napokban töltsük fel a szénhidrát-és folyadékraktárainkat! A felkészülés alatt gyakoroljunk nyílt vízen is, mert hatalmas a különbség a medence és a nyílt víz között. A tavak vizeinek másabb/nagyobb az ellenállásuk és szokni kell az élővilágukat, a hullámzást is.

Egy jó és laza úszótechnika elsajátítása is javasolt, mert erősen megkönnyíti a vízben való haladásunkat.” -véli Zoli – „Aki legalább két úszásnemben tud úszni, az nagyobb eséllyel feküdhet neki a távnak. A legnépszerűbb úszásnemek a mell- és a gyorsúszás, de úgy látom hogy a hátúszást is sokan kedvelik. Az ingyenes videómegosztó oldalakon (YouTube, Videa, stb..) rengeteg hasznos oktató anyagot találhatunk ezekről a technikákról. Én is onnan tanultam és apróztam ki a technikai információk felét. Ami nagyon fontos, hogy inkább a technikai részekre és a távok /úszóidő hosszának a ki-felfelé tolására koncentráljunk, mintsem az úszótempónkra! Az első átúszásnál a vágyakozó kedvűek ne tűzzenek ki maguk elé túl feszes célidőt, mert az görcsössé teheti ezt a fantasztikus hangulatú megmérettetést. Inkább fektessenek nagyobb hangsúlyt a táv leküzdésére-megtételére és arra, hogy kellemes hangulatban és büszkén sétáljunk ki a vízből a túloldalon.”

Az étkezés kapcsán meg kell jegyezni, hogy vízbeszállás előtt két órával együk meg az utolsó falatokat és akkor is inkább lassú felszívódású szénhidrátokat vigyünk be a szervezetünkbe. Zoli például zabkását szokott enni chia maggal és gyümölcsöket, de ez is egyénfüggő - mint a frissítés. A nehéz ételeket tanácsos kerülni, mert azok nagyon megterhelik a gyomrunkat.

Elindulás előtt alaposan kenjük be magunkat naptejjel, mert az órákon át tartó úszás közben alaposan leéghetünk, főleg a felsőtestünk. Az utolsó órában még ehetünk, de inkább csak gyümölcsöket (pl. banánt), mazsolát, müzlit. Folyadékkal folyamatosan töltsük magunkat, de ha lehet, inkább szénsav-és cukormentes innivalókkal. A szénsavas italok felfújnak, az pedig úszás közben eléggé kellemetlen. Az izotóniás ital is jöhet, Zoli abból legfeljebb 1 litert szokott meginni hosszabb úszások előtt.

Magnéziumot érdemes bevinni/ fogyasztani, minimum a napi bevitelnek megfelelő mennyiséget. Ezzel is kiküszöbölhetjük-csökkenthetjük a különböző végtag-görcsöket. Az étkezésre és a frissítésre természetesen már a felkészülési időszakban érdemes figyelni, kitapasztalni-gyakorolni.

Vízbeszállás előtt mindig alaposan melegítsünk be! A verseny alatt pedig éljük meg kellemesen, élményként a programot, ne hasonlítsuk össze teljesítményünket másokéval. Így is hatalmas elismerést érdemel az, aki neki vág az 5200 méteres távnak! Aki úszás közben elfárad vagy valamilyen problémája adódik, nyugodt szívvel másszon fel az egyik segítő vitorlásra/csónakra és fújjon, pihenjen egyet. A segítőknél van szőlőcukor és víz is, ha szükségünk lenne rá. Amint egy picit újra erőre kaptunk és minden rendben van, folytathatjuk a kihívás!

A felkészülésnél és a versenynél is fontos, hogy rövidtávú, teljesíthető célokat tűzzünk ki magunk elé. Daraboljuk fel az 5200 métert például 100-200-500-1000 méteres bontásokra, így máris emészthetőbbé válik a teljes táv megtétele. A túloldalra érve pedig töltsük vissza, pótoljuk az elveszített szénhidrátot és a folyadékot.

Tanácsai – valószínűleg - jól fognak jönni a székesfehérvári Miliás Dórának (is), aki idén először vág majd neki a Balaton-átúszásnak. Mint mondta: szereti a kihívásokat. Kerékpárral többször is megkerülte már a Balatont és a Velencei-tavat, ami lényegesen egyszerűbbnek tűnt számára mindig, mint az úszás. Most viszont itt az idő, nem akarja tovább halogatni ezt a tervet.

A 22 éves egyetemista lány heti két-három alkalommal jár úszni az egyik barátjával, s futni is rendszeresen szokott az egyik barátnőjével - vagy egyedül. Emellett jógázik és különböző izomcsoportokra is végez edzéseket.

 „A felkészülés alatt elsődlegesen arra a hivatalos edzéstervre támaszkodok, amit a Balaton átúszására írt elő az edzőm.” – mesélte – „Ez néha módosulhat annak függvényében, hogy miként érek rá, mivel most éppen vizsgaidőszak van, mellette dolgozom is, és így néha kimarad egy-egy úszás. Az igazság az, hogy alapvetően úgy érzem, keveset sportolok, ritkán futok (bár most benne vagyok egy figyelemfelhívó kampányban, ami miatt több idő jut erre a sportágra is), valamint fitnesz szalaggal is szoktam erősítő gyakorlatokat végezni. Régen többféle sportot kipróbáltam, s több is volt, ami tetszett, de egy idő után különböző okok miatt abbahagytam mindegyiket. Most igyekszem tudatosan élni az életem, amelynek része az, hogy „ép testben ép lélek”.”

Dóra egyébként – az egyetem mellett, ahol gyógypedagógusnak tanul - úszást oktat a Vakok Iskolájában látássérült (vak és gyengénlátó) gyerekeknek.

A híres futó, Szatzker Csaba sem maradhat ki a Balaton-átúszásból. Mint elárulta: két évvel ezelőtt, 54 évesen, egy Achilles-sérülés miatt kezdett el több évtized kihagyás után úszni.

A 25 méteres honvédségi uszoda minden fordulójánál meg kellett állnom, szerettem volna a fülemen is levegőt venni. Bíztam benne, talán nem keltem fel az úszómester érdeklődését hiányos úszótudásommal. Csak arra tudtam gondolni, meddig akarok még a medencében szerencsétlenkedni? A sérülésem miatt azonban próbáltam kitartani, mert éreztem a vízben töltött idő jótékony hatását. Ha lassan is, de rendeződött pár hét alatt a légzésem, és egyre nagyobb távokat tudtam úszni. Előbb 300 méter leúszásnak örültem, aztán két héten belül megvolt az első kilométer is. Innen már nem volt megállás, feszegettem határaimat, 4-5 hónap után már gond nélkül úsztam 5-6 kilométert is. Ekkor már tudtam, ha idáig eljutottam, miért ne ússzam át a Balatont?”

Így került a Balaton-átúszók táborába. A pár hónapos rendszeres úszás magabiztossá tette, s tudta, hogy nem lehet olyan probléma, amelyet ne tudna majd könnyen leküzdeni a versenyen.

 „Szóval egy sérüléssel kezdődött, s azóta teljesen beépült az életembe az úszás. A futás mellett remek keresztedzés, szórakoztat is, mindig teszek bele feladatokat, ami oldja a monotóniát. Mivel Kincsesbányán élek, a móri uszodába járok, ahol nyugodt körülmények között tudok készülni, nincs zsúfoltság. Idén is tervezem, hogy indulok a Balaton-átúszáson. A célom most az, hogy gyorsúszásban tegyem meg az 5,2 kilométeres távot. Biztos, hogy sikerülni fog!”

Csaba mellett úszott tavaly egyik kedves barátnője, Kovács Bernadett is, aki szintén úgy érzi, idén sem hagyhatja ki ezt a programot.

Úgy gondolom, tavaly kicsit megfáradtam, túl sok hero-küldetést vállaltam be.” – vallotta be Berni -  „Ezért idén kizárólag a Balaton átúszásra koncentrálok, mint versenyre, s ezt is úgy valósítom meg, hogy ötvözni fogom a családi nyaralást ezzel az adrenalinnal dúsított kihívással."

A fehérvári lány – természetesen – már most nekiállt a felkészülésnek: hetente egyszer meglátogatja az egyik konditermet, ahol 4 kilométert fut, aztán 45 percig átmozgatja magát tetőtől talpig, majd 15 percig lépcsőzik, s végül jöhet a 15 perces alapos nyújtás. Emellett heti egyszer másfél kilométert úszik – főként háton, mivel úgy véli, ez az úszásnem mozgatja át a legjobban minden izomcsoportját. Mindemellett hetente jár thai bokszolni másfél órát. Ezt nagyon szereti az erőnlét, a tüdő-munka és a technikai rész miatt.

Szerintem, ha időre szeretné valaki átúszni a Balatont, akkor fontos az úszásnem. Én ebben az esetben a mell és a gyors váltogatását ajánlom. Viszont, ha csak a teljesítés a fontos, akkor mindenki úgy ússzon, ahogyan kényelmes számára, és fogja fel egy élményként!” – tanácsolja Berni – „Motiváló, ha társakkal/barátokkal szeljük a habokat, mert így egymást tudjuk motiválni. Nagyon jó érzés, ha teljesíteni tudunk egy ilyen kihívást. Mindenkinek azt mondom, hogy bátran vágjon bele, nem fogja megbánni!”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek