Fair15 °C
2021. május 16. vasárnap Botond, Mózes
Menü
Házhozszállítás

Újítsuk meg tavasszal a konyhát!

Újítsuk meg tavasszal a konyhát!
A tavasz kiváló alkalom a konyhafelújításra (Fotó: thespruce.com)

A tavasz beköszöntével szinte minden háziasszony létrára ugrik, vadul pucolni kezdi az ablakokat, mossa a függönyöket, sterilizálja még a szekrény tetejének legeldugottabb sarkait is, s közben azon agyal, hogy mivel lehetne feldobni a lakást? Hiszen megújul a természet – legyen hát vidámabb, élettel telibb otthonunk is!

A nagy tavaszi megújító ötletelés egyik központi eleme szokott lenni a konyha, ahol a család – s főként annak hölgy tagjai – elég sok időt töltenek. Sütnek-főznek-mosogatnak-takarítanak-étkeznek. Ezért ma a konyhát vesszük górcső alá.

Nap mint nap sok időt töltünk a konyhában (Fotó: prima.co.uk)
Nap mint nap sok időt töltünk a konyhában (Fotó: prima.co.uk)

A konyha átalakítása elég sok problémával járhat, hiszen a teljes átrendezéshez először is keresnünk kell egy jó asztalost – hacsak nem „konfekció konyhánk” van, melyhez tökéletesen illenek a készen vásárolható konyhaszekrények. Ezeket mindennemű korrekció nélkül mi magunk is pár óra alatt a helyére tudjuk állítani (bár ilyenről még sose hallottam, de tételezzük fel, hogy van ilyen opció is).

Aztán ott van a kivitelezési idő, ami hónapokig tarthat (akkor is, ha szakértőhöz fordulunk, és akkor is, ha nekiállunk végig járni az áruházakat a kínálat megtekintéséhez, mert a végső döntésig való eljutás bizony alapos megfontolást igényel a pénztárcánk tartalmának feltérképezésének függvényében).

Jobb, ha szakemberre bízzuk (Fotó: videoblocks.com)
Jobb, ha szakemberre bízzuk (Fotó: videoblocks.com)

Azért, hogy a végeredmény ne egy összedobált „Végül is nem olyan rossz!” – megállapítású, eklektikus káosz legyen, íme néhány tipp, melyekkel időt, energiát – és így pénzt is – spórolhatunk meg:

Ha még csak a lakás tervezésénél járunk, akkor figyeljünk arra, hogy a konyha minél több természetes fényt kapjon. Előnyös, ha a sütőt és a tárolókat is így világítjuk meg. Így egyszerűbben tudunk majd takarítani is. Ha a lakásunk tájolása miatt a konyhánkba nem jut annyi fény kívülről, akkor szereljünk fel több kisebb fényforrást, hogy minél láthatóbb legyen a munkafelület, ahol dolgozunk, s ahol étkezünk!

Ússzon fényárban a konyha! (Fotó: ikea.com)
Ússzon fényárban a konyha! (Fotó: ikea.com)

A társasházakban általában kisebb konyhák vannak, melyek fix kialakításúak, és így megnehezítik a bútorok variálhatóságát, és különböző konyhai gépek elhelyezését. A teret úgy tudjuk optikailag tágítani, ha kontrasztos színeket alkalmazunk. Ilyen például az, amikor a konyhabútor keresztben csíkos, kéttónusú díszítést kap, mert így tágul a tér. Vagy amikor a padlólap sötét, az alsó blokk szürke, a felső elemek pedig világosak, mert ezek is „nyújtanak”.

A kis konyháknál nagyon sok „csel” létezik arra, hogyan tudjuk hasznosítani a teret. Ha van egy jó asztalos ismerősünk, biztosan ad majd pár tanácsot. Én például remek megoldásnak találom a munkapult alól kigördíthető konyhaszekrény elemet vágódeszkával, amelyet használat után visszatolhatunk a helyére (vagy konyhaszigetként is funkcionálhat, ha szükség van rá).

Praktikus a gördíthető elem (Fotó: amazon.com)
Praktikus a gördíthető elem (Fotó: amazon.com)

Kerüljük a túl hideg színeket! Idén divat a trüffel barna tölgy, a klasszikus fehér és a kasmir szürke. Ha sötét a munkalap, akkor legyen világos a bútorfront – és fordítva. Így nemcsak divatos lesz a látvány, hanem a tér optikailag is tágulni fog.

Természetközeli, és sokkal barátságosabb a konyhánk, ha növényekkel is dekoráljuk. (Persze, nem úgy, ahogy én teszem, mert nálam tele van a konyhapult és a konyhaasztal cserepes virágokkal, ami már túlzásnak tűnő, de szeretem őket…)

Virágokkal nagyon feldobhatjuk a konyhát (Fotó: 66squarefeet.com)
Virágokkal nagyon feldobhatjuk a konyhát (Fotó: 66squarefeet.com)

A klasszikus szobanövények, futó virágok mellett kapjanak helyet a saját termesztésű zöldségek, fűszerek is! A családi házak konyháiban bőven elfér a koktélparadicsom, a kisebb konyháknál pedig olyan növényekkel próbálkozzunk, amelyek ellenállnak a hőmérséklet változásának, a párának, és a szélsőséges napsütésnek. A panelekben ugyanis teljesen más feltételekkel találkozunk, mint a családi házak esetében.

A legfontosabb, hogy szem előtt tartsuk azt, hogy a növényeknek – akármilyenek is-, szükségük van a fényre! Ha ebből nem kapnak eleget, akkor vagy elpusztulnak, vagy íztelenné válnak. Legalább hat órán át érje fény a növényünket! (A legjobb, ha az ablakba helyezzük őket.) Fontos a hőmérséklet is, melynek 18-24 fok között kell lennie. (Ezért figyeljünk az ablak szigetelésére is, ha ott neveljük a palántákat.)

A konyhaablakban jó helye van a növényeknek (Fotó: navigator_spb.info)
A konyhaablakban jó helye van a növényeknek (Fotó: navigator_spb.info)

A legtöbb fűszernövény szereti a szárazságot, ezért vigyáznunk kell a túllocsolásra. Nehogy kirohasszuk a gyökereket! – Válasszunk vízelvezető nyílású edényt. (Ez lehet például egy mázmentes kerámia, ami „lélegzik”.) Akkor locsoljunk csak, ha száraz a föld!

Kiválóan nevelhetjük a konyhában a rozmaringot, a kakukkfüvet (tartsuk fejben, hogy ezt főként a molyok és a tetvek szeretik), a metélőhagymát (sose vágjuk két centinél rövidebbre, s ha sárgul, tudjuk, hogy túl sok vagy túl kevés fény éri), a mentát (nagyon szapora, a virágoktól mindig szabadítsuk meg).

Neveljünk fűszernövényeket (Fotó: recordonline.com)
Neveljünk fűszernövényeket (Fotó: recordonline.com)

A konyhát otthonosabbá tehetik a fali képek is. Nem tanácsos olajfestményeket, vászonképeket ebbe a helyiségbe rakni, mert a zsíros, párás, gőzös levegő tönkreteszi őket. Én speciel saját készítésű üvegképekkel díszítettem a konyhámat. Ezek nem mennek tönkre a konyhai körülményektől, és könnyen tisztíthatóak.

Feldobják a konyhát a pillangós, virágos dekorációk is. Nálam tavasszal tulipánok kerülnek a konyhabútorra, a függönyre csíptetős pillangók költöznek, a virágcserepek között pedig pici kerámia állatkák nézelődnek.

Akár merész túlzásokba is eshetünk (Fotó: aliexpress.com)
Akár merész túlzásokba is eshetünk (Fotó: aliexpress.com)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
  Hamarosan újra megnyithatja kapuit a filmbarátok előtt a Barátság mozi
 • Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
  Megkezdődött a szezon a székesfehérvári Csónakázó-tónál
 • Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
  Székesfehérvárt is érinti a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal
 • Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
  Május 20-ig rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról
 • Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
  Egy több mint száz éves gramofonnal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum gyűjtemény
 • Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
  Lendületet adhat a kiskereskedelemnek a pünkösd
 • Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
  Leszállt a Marsra a kínai űrszonda
 • Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen
  Sofőröket és gyalogosokat is megbüntettek a Zebra terv elnevezésű ellenőrzésen
 • Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
  Mától már Csehországba is szabadon utazhatnak a beoltott magyarok
 • Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
  Ma ér véget Szlovákiában a rendkívüli helyzet
 • Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
  Már letölthető a védőoltást igazoló ingyenes mobilalkalmazás
 • Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV
  Interaktív kampányt indít a vasúti átjárók biztonságosabbá tételére a MÁV
 • Vezető helyen áll az unióban az ország az átoltottság tekintetében
  Vezető helyen áll az unióban az ország az átoltottság tekintetében