5 évnél régebbi cikk

Mitől hullik a hajunk?
·Egészséghaj·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
elconsolto.com
Mitől hullik a hajunk?
·Egészséghaj·Utolsó frissítés: undefined

Hajfesték okozta mérgezés, nem megfelelő sampon használata, de belgyógyászati betegség vagy gyulladás, és még számos dolog miatt hullhat a hajunk. Ha nem a megfelelő okot kezeljük, többet árthatunk, mint használunk.

De hogyan fogjunk hozzá a hajhullás okainak feltérképezéséhez? Egyáltalán, honnan tudhatjuk, mikortól kóros mértékű a probléma? Álland Tünde hajgyógyász, fodrásztól kértünk tanácsokat.

Valamennyi hajszálat minden nap veszítünk. Mi számít túlzott hajhullásnak?

A hajszálaink kilencvenöt százaléka növekvő, öt százaléka nyugalmi fázisban van. A hajszálakat növekedése három fázisból áll, ezek ciklikusan változnak, így valóban folyamatosan veszítünk valamennyit. Azt szokták mondani, hogy kevesebb, mint napi száz szál tekinthető normálisnak. Összességében ha több hullik, mint amennyi nő, akkor amögött már biztosan van valamilyen hormonális ok, emésztési gond, bakteriális vagy gombás fertőzés. Vagy például egy nagyon erős festék is okozhat hajhullást. Persze senki sem számolgatja minden nap az elhullott hajszálait. De ha már marékszámra, csomókban jön, foltokban észrevehető a fejbőrön a ritkulás, akkor mindenképpen érdemes egy hajgyógyászt felkeresni.

Ezektől is hullhat a hajad:
- Ha olyan munkahelyi környezetben dolgozol, ahol vegyszerek, olajgőz kerülhet a levegőbe, például egy gyárban,
- Bakteriális vagy gombás fertőzés (külső és belső), vérszegénység
- pajzsmirigy betegségek
- vese- májfunkció problémák,
- szexuális úton terjedő betegségek
- vitamin-, ásványi anyag hiány
- terhesség, súlycsökkenés, -gyarapodás
- nőgyógyászati betegségek, autoimmun betegségek
- Bizonyos gyógyszerek, fogamzásgátló szerek vagy antibiotikum-kúra is okozhatnak hajhullást (különösen probiotikumos kísérő kezelés nélkül).

Vannak szembetűnő jelei annak, hogy belgyógyászati gond áll a hullás mögött?

A hajvesztés mennyisége mellett, ha viszket, korpásodik a fejbőr, az ilyesmit jelezhet. Ha már foltosan hullik, az mindenképpen góckutatást kíván meg. De mikrokamerás vizsgálattal ezt el lehet dönteni. A kamera képe megmutatja, hogy egy tüszőben hány hajszál van és milyen állapotban. Általában két-három szokott lenni, és ha már a háromból mondjuk kettő sorvadt, és csak egy a vastagabb, az gyulladást jelezhet. A hajszálak sorvadásának hormonális oka is lehet. Mindig az adott diagnózis képből tudunk arra következtetni, hogy milyen belső szervi problémák állhatnak a háttérben.

Attól kezdve, hogy kiderül, mi a baj és ennek megfelelően kezeltetjük magunkat, mennyi idő, míg a hajunk állapota is helyreáll?

Fél-egy évbe is telhet, mire rendeződik a hajszerkezet, a tüszők és a fejbőr állapota. De a javulást már sokkal hamarabb érezhetjük! Alapvetően amennyi ideig a károsodási folyamat tartott, annyi idő biztosan kell a gyógyuláshoz is. Ha három-négy hónapig állt fenn például a gyulladás, akkor ennyi ahhoz is kell, hogy helyrejöjjön a szervezet. vip-popki.net/prostitutka-odessa De ha megvan a diagnózis, és kezelik az adott problémát, valamint a hajára, fejbőrére is megkapja az illető az egyénre szabott kezelést, akkor két hónap után már beindul a változás: sokkal több ásványi anyag és vitamin kerül a tüszőkbe, hidratáltabb lesz a fejbőr, és sokat javul a közérzet.

Ha nem a nekünk való sampont használjuk, az is idézhet elő hajhullást?

Bizony, és ebben a reklámok is nagyon könnyen félrevezetik az embereket. Ha például évekig használ valaki egy zsíros korpásodásra való sampont, közben nem is az a baja, csak az átlagosnál kicsit többet verejtékezik, akkor az idők során annyira kiszáríthatja a fejbőrét, hogy beindul egy idő előtti fejbőr öregedés, tüsző elhalások, sorvadások. Sok samponban vannak nagyon erős kémiai vegyszerek, amik nem tesznek jót a fejbőrnek. Ugyanezért fontos az ammóniamentes, káros műanyag származékoktól mentes hajfestékek használata is. Problémásabb fejbőrre én eleve nyugtató olajat szoktam alkalmazni festés előtt, hogy ne okozzon irritációt a festék.

Sok tévhit is él az emberekben a hajhullással kapcsolatban. Enyhíthetjük például az által, hogy jó rövidre vágatjuk a hajunkat?

Ebből sajnos semmi sem igaz. Legfeljebb optikailag érhetünk el dúsabb hatást egy hajvágással. Meg persze látványosabb, ha valaki hosszú szálakat veszít, nagyobb mennyiségnek látszik, mint a rövid hajból kihulló szálak. De a hajszálszerkezeten mindez nem változtat.

És aki rendszeresen köti össze szorosan a haját, annak tényleg jobban hullhat?

Igen, hiszen az erős húzó hatás, ahogy folyamatosan feszítve vannak a hajszálak, hajhagymák, elindíthat hajszálvékonyodási, hajvesztési folyamatot. Vendéglátásban dolgozóknál, táncosoknál, sportolóknál, akik rendszeresen összekötve hordják a hajukat, tipikusan előfordul, hogy a homlokuk fölött elkezd megritkulni. Ezen segíthetnek például azok a telefonzsinór szerű hajgumik, amik nem olyan szorosak. És nem is törik meg a hajat annyira az összekötés helyén.

Mi legyen tehát az első lépés azoknak, akik szeretnének utánajárni, hogy miért hullik a hajuk?

Első a laborvizsgálat, emellett más alternatív állapotfelméréssel  például biorezonanciás készülékkel) is meg lehet vizsgálni, milyen vitaminok, ásványi anyagok hiányoznak a szervezetből. És szerencsésebb, ha ezeket cseppek formájában pótoljuk, mert úgy jobban felszívódnak. A hajgyógyászati vizsgálaton azt tudom felmérni, milyen szakorvoshoz tudom tovább irányítani az illetőt, illetve milyen kiegészítő kezeléseket adhatok a hajára, fejbőrére. A legfontosabb, hogy mindenki járjon utána a saját egészségi állapotának!

 Sorozatunkban ezentúl havonta kaphattok majd tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek