Heavy rain showers25 °C
2019. június 19. szerda Gyárfás
Menü

A legjobb székesfehérvári kirándulóhelyek

A legjobb székesfehérvári kirándulóhelyek
A Palotavárosi tavak környéke remek kirándulóhely (Fotó: Kiss László)

A jó idő meghozza a kedvet a szabadtéri programokhoz. Székesfehérváron ráadásul szerencsések vagyunk, mert karnyújtásnyira több lehetőség is adódik, akár néhány órás kikapcsolódásra, kirándulásra, akár egész napos időtöltésre.

A szürke téli napok után legtöbbünk ki van éhezve a napsütésre, a friss levegőre, a madárcsicsergésre és az éledező természet friss, édes illatára. Egy kiadós, egész napos kirándulásra persze nem mindig van idő és lehetőség, ám akár egy-két óra a szabadban is csodát tesz az ember testével-lelkével. Székesfehérváron szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a városon belül és a város mellett is van lehetőség sétálni, kirándulni, kikapcsolódni, leereszteni a zöldben, akár egy hétköznap délután is.

Sóstói Természetvédelmi Terület és Látogatóközpont

Székesfehérvár legújabb és egyik legkomplexebb közösségi tere nemcsak kirándulási lehetőséget kínál. Bár már maga, a közel 20 000 négyzetméternyi zöldfelület, a sétautak, a tanösvény, az interaktíva madárles is különleges és megunhatatlan programot kínál, a stadion mellett kialakított pihenő- és játszótér igazi közösségi paradicsommá vált. A Látogatóközpontban pedig interaktív formában mutatják be a Sóstó 200 hektáros természetvédelmi területének különleges madár- és növényvilágát. Ezt egyelőre csak bejelentkezéssel nézhetjük meg, de iskolás- és óvodás csoportokat is várnak a túrával egybekötött programra. Bejelentkezni a sosto@szekesfehervar.hu email-címen lehet.

Bregyó közi Szabadidő Központ

A város szívében kialakított szabadidőközpont kicsiknek és nagyoknak is igazi csemege. Ha sportolni szeretnénk, akkor egyértelműen a legjobb választás, hiszen alig van sportág, amit itt ne gyakorolhatnánk: kosár-, foci-, bringa-, tenisz-, rekortános és erdei futópálya, fitneszpark közül választhatunk. A kicsiknek az árnyas fák alatti játszótér még a legnagyobb melegben is ideális, ha pedig családi, baráti programot szerveznénk, akkor szalonnasütésre alkalmas, kiépített helyeket is találunk.

A Bregyó remek hely akár kirándulásra, sportolásra, kikapcsolódásra (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu)
A Bregyó remek hely akár kirándulásra, sportolásra, kikapcsolódásra (Fotó: turizmus.szekesfehervar.hu)

Aranybulla-emlékmű

Az Aranybulla-emlékmű mindig is különleges hely volt Székesfehérvár életében: nemcsak történelmi értéke miatt, de remek séta helyszín, télen pedig kicsik és nagyok is imádnak ott csúszkálni, de jó csak úgy megállni és szemlélni a világot az emlékmű mellől is, hiszen csodás panoráma tárul elénk. Hamarosan az Aranybulla környéke is új köntöst kap: a város egy újabb, méltó közösségi helyévé válhat. Az Árpád-ház program keretében megújul a környezet, rendezvényterületet alakítanak ki, ami egyúttal kilátó teraszként is használható majd, illetve egy fa burkolatú pihenőterasz is épül, ami akár színpadként is szolgálhat. A felújítás után sokkal több ülőhely és pad is lesz a környéken.

Palotavárosi tavak

Igazi peca-, futó, séta- és kutyasétáltató paradicsom a Palotaváros melletti tavak és környékük, ráadásul a Belvárostól alig 15-20 percnyi sétára. A tóban ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, törpeharcsa is fogható, de csak az ide érvényes napi és éves területi jeggyel. A tavat körülölelő földes út már most futásra, biciklizéshez remek terep, a mozgás után pedig leülhetünk a vízpartjára csak úgy bambulni, lazulni még pecabot sem kell hozzá. Hamarosan azonban még ennél is többet nyújt majd a Palotavárosi tavak környéke: több mint 1 milliárd forintból futópályákkal, sétányokkal, fitnesz és kondiparkokkal, kerékpárutakkal, illetve rendezvénytérrel gyakorlatilag újjávarázsolják a környéket, illetve a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program keretében rengeteg fát telepítenek az alsóvárosi rétre és a tavak mögé.

Börgöndi horgászparadicsom és szabadidőpark

A 3,5 hektáros terület igazi családi és horgászközpont: negyven sátorhelyes kempinggel, igényes vizesblokkal, sütő- és főzőhelyekkel, étteremmel és állatsimogatóval, lovagolható pónikkal és egy kisebb játszótérrel várják a vendégeket. A 2018 nyarán megújult, magántulajdonban lévő park egész évben nyitva tart.

Pentelei erdő

A Pentelei erdőig ugyan a városhatárt jelző táblát el kell hagynunk, de túl messzire nem kell mennünk, hiszen Székesfehérvár központjától öt kilométerre, az úrhidai bekötőút két oldalán helyezkedik el. A gyönyörű, főként tölgyes erdőben szinte minden évszakban felemelő sétálni, nyáron pedig egyenesen felüdülés. A kiépített tornapálya jó móka minden korosztálynak, de akár piknikezhetünk is egyet, hiszen tűzrakó helyek, padok és erdei garnitúrák is vannak a Pentelei erdőben.

A Pentelei erdő minden évszakban csodás  (Fotó: http://megnezlekmagyarorszag.blogspot.com)
A Pentelei erdő minden évszakban csodás (Fotó: http://megnezlekmagyarorszag.blogspot.com)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
  Lakossági fórum lesz kedden Maroshegyen
 • Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
  Szombaton avatják a Béke Lángja Emlékművet a pákozdi Katonai Emlékparkban
 • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
 • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást

A hét embere

Eseménynaptár

 • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
 • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
  Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
 • Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
  Egyéves mélyponton az infláció az euróövezetben
 • Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
  Korábban zárhatnak a boltok vasárnap
 • Drágulnak a balatoni ingatlanok
  Drágulnak a balatoni ingatlanok
 • VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
  VéNégy Fesztivál - Utcaszínház, nemzetközi előadások, közösségi programok
 • The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
  The Metro-Police - koncert lesz az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
  Erdélyben jártak a Táncsics iskola diákjai
 • Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
  Nőnek lenni, nőnek maradni - Csajos est a Barátság moziban
 • Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
  Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog
 • Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
  Banki adategyeztetés - már csak egy hét maradt
 • Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
  Jóga világnapja - flashmob lesz a Belvárosban
 • Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen
  Operett és musical - Vásáry André estje Öreghegyen