5 évnél régebbi cikk

Megvannak Fehérvár legjobb diákújságírói
Megvannak Fehérvár legjobb diákújságírói

Berényi Boglárka, Bugár Vivien és Ruff Dorka lettek idén Székesfehérvár legjobb diákújságírói. A középiskolás kategóriát egy publicisztika nyerte a továbbtanulással kapcsolatos dilemmákról, az általános iskolások legjobbja Az ember tragédiájáról írt színikritikát. Németh Fruzsina sakkiskoláról szóló írása kapta a közönségdíjat.
Sokan kínlódnak magánéleti problémákkal, a pénz hajszolása elfeledteti az emberekkel, hogy élni kell!  Mindenki hajlamos vakon csörtetni a saját feje után, süket fülekkel meg sem halljuk az intő vagy bíztató jeleket. Pedig Isten minden lépésünknél jelen van, és segíteni akar rajtunk. Számomra ez az, amit a darabból megőriztem és magammal vittem a szívemben.

Ezekkel a gondolatokkal zárja írását Ruff Dorka, aki idén a legjobb általános iskolás diákújságíró lett Székesfehérváron. A Ciszterci Szent István Gimnázium 7. osztályos tanulója "Az ember tragédiája 1" címmel küldte be színikritikáját az Írd meg! - #Székesfehérvár elnevezésű pályázatra. A médiaversenyre a városban tanuló általános vagy középiskolás diákok közül bárki jelentkezhetett. Műfaji megkötés nem volt, a szervezők csupán annyit kértek, hogy egy, a városhoz kapcsolódó témát dolgozzanak fel a diákújságírók. Az Írd meg!-re végül tíz iskolából összesen húsz pályamunkát küldtek be.

A középiskolások kategóriájában egy publicisztika kapta a legtöbb pontot. Bugár Vivien és Berényi Boglárka írása arról a bizonytalanságról szól, amit minden gimnazista átél, miután elhagyja az alma matert, és be kell illeszkednie az addig teljesen távolinak tűnő és ismeretlen egyetemi közösségbe. A Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziumban végzős lányok  "Egy életre szóló döntés - vagy mégsem?" című írásának egyik legerősebb gondolata azt boncolgatja, hogy mindezt inkább Fehérváron vagy egy távoli városban érdemes megtenni:

Tanácsot kérhetünk diáktársainktól, családtagjainktól, vagy tanárainktól, biztosat ők sem tudnak mondani. Biztatnak vágyaink elérésében, de figyelmeztetnek, hogy akármilyen tehetségesnek is bizonyulunk, nem árt ha van egy B-terv a tarsolyunkban. Felmerül a kérdés, mi a fontosabb: kilépve a komfortzónánkból megragadni a távolinak tűnő lehetőségeket, vagy biztonságos keretek között eleget tenni annak a képnek, amelyet mások kialakítottak rólunk.

A közönségdíjat, vagyis a legtöbb online szavazatot a "Vxg2#, avagy a Szabó Krisztián Sakkiskola" című cikk kapta. Németh Fruzsina írása részletesen bemutatja az intézmény működését. A szintén cisztercis szerző már a cikk elején frappánsan összefoglalja mondanivalóját:

Szeretném bemutatni ezt az iskolát azoknak, akiket érdekel a sakk, a sakk tanulása, a módszerek, a taktika. Azoknak, akik éppen kedvet kaptak, hogy megtanulják vagy akik már túlléptek a ,,már megverem a nagypapát is” korszakon.

A díjkiosztót tegnap tartották a Táska Rádió szerkesztőségében. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kifejezte abbéli reményét, hogy a pályázók közül a jövőben többen is majd az újságírói hivatást választják. 

A fehérvári diákújságírók idei versenyét a Lánczos Kornél Gimnázium padlásterében működő Táska Rádió bonyolította le. A szakmai zsűri tagjai Bukosza Zita, a BCE végzős hallgatója és az M5 gyakornoka, Stettler Zsuzsanna, az ÖKK vezetője és a Fehérvár Televízió szerkesztő-műsorvezetője, Fiers Gábor, az fmc.hu szerkesztője és Szayly József, a DUE Médiahálózat alelnöke voltak.

A pályázat valamennyi cikkét a rádió honlapján lehet elolvasni. A díjátadón készült további fotóink:

Borítókép: Horváth Reni
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek