Partly cloudy29 °C
2019. július 20. szombat Illés
Menü

Székesfehérvár környéki helyszínek, ahol a Trónok harca foroghatott volna

Székesfehérvár környéki helyszínek, ahol a Trónok harca foroghatott volna
A cseszneki vár is jól áll a sárkányok anyjának (Fotó: likebalaton.hu/HBO/Pál Loránd)

Nyakunkon a valaha készült egyik legjobb sorozat, a Trónok harcának nyolcadik - egyben utolsó - évada, amely minden eddiginél nagyobb csatákkal, fordulatokkal és tévéfilm-hosszúságú epizódokkal kecsegtet. Elvetemült rajongóként reggeltől estig a premieren kattogok, ezért hogy kicsit közelebb hozzam városunkhoz a szériát, összegyűjtöttem azokat a Fehérvár környéki helyszíneket, amelyek simán beillenek a Trónok harca varázslatos világába.

A Trónok harca mára olyan világméretű franchise-zá nőtte ki magát, hogy az emberek többsége akarva-akaratlanul is képben van a széria körül zajló eseményekről. Hol egy újabb kedvcsináló, hol pedig néhány pofás kép jelenik meg a karakterekről, fokozva az amúgy is megőrülős hangulatot, amely az utolsó évad közelgő premierjén, egészen pontosan április 14-én csúcsosodik ki.

Hogy milyen sokára jött el ez a pillanat, arról napestig írhatnék, ám az idegőrlő várakozás véghajrájában szinte fel sem fogom még, hogy kevesebb, mint két hét múlva újra felcsendül a legendás főcím, amely vélhetően e sorok olvasásával párhuzamosan nektek is elindult a fejetekben. Ugye, hogy ugye!

Tehát a George R. R. Martin által megálmodott Trónok harca, amely számos emlékezetes pillanatot okozott nekünk az elmúlt években, nyolc évad után leteszi a lantot (vagy jelen esetben a kardot). Az utolsó epizód végefőcíme után pedig olyan űr fog keletkezni a rajongók életében, amelyet garantáltan semmi sem tud betölteni. Sem a beharangozott Trónok harca-prequel (előzmény), sem A Gyűrű Ura világában játszódó széria, sem pedig a The Witcher videójáték alapján készülő sorozat. Semmi.

A Trónok harcában olyan komplex fantasy-világot ismerhettünk meg, amelyhez semmi más nem hasonlítható, történetével, karaktereivel és nem utolsó sorban őszinteségével örökre belopta magát az emberek szívébe.

Rajongásomnak (és a széria végével bánatomnak is) köszönhetően kicsit szabadjára engedtem a fantáziám, és összegyűjtöttem, melyek azok a Fejér megyei látványosságok, amelyeket szó nélkül elfogadnék egy-egy sorozatbéli vidék forgatás helyszíneként.

Csókakő vára

Tökéletesebb Trónok harca-helyszínnel nem is kezdhetném a sort, mint Csókakő vára (amelyet kedvenc randihelyeim között is megemlítettem), ahol akár még egy látványos ostromot is el tudnék képzelni. Stílusát tekintve a sorozat helyszínéül szolgáló Westeros területén bármely vár szerepét be tudná tölteni, ám leginkább a Folyóvidéken található erődítmények egyikét látom benne. Ha a saját kastélyért könyörgő Bronn megérné a sorozat végét, Csókakő vára ideális ajándék lenne számára. 

Bory-vár

Ha már vár, akkor természetesen a Székesfehérváron található Bory-vár sem maradhat ki a szórásból, amelyről egyből a megboldogult Petyr Baelish, alias Kisujj származási helye, az Ujjak egyik létesítménye ugrott be. Ne kérdezzétek miért, nem nagyon tudom az okát megmagyarázni, de a karakter és a Bory Jenő által megalkotott építménynél tökéletesebb párost megálmodni sem tudnék. Már csak egy poszátás címer hiányzik a bejárat fölül, és kész is Kisujj családi fészke. 

Árpád Fürdő

A bordélyházakban való lazításon és a gladiátorküzdelmeken kívül nem sok kikapcsolódási lehetőséget mutattak be a Trónok harca készítői. Pedig simán el tudom képzelni, hogy például a Hét Királyság fővárosában, Királyvárban - hasonlóan az ókori Rómához - fürdők is voltak, ahol a nemesek kényük-kedvük szerint megmártózhattak. Erre hibátlan helyszín lenne a fehérvári Árpád Fürdő (amelyet fürdőkről szóló cikkünkben is megemlítettünk), szecessziós stílusa beillene a Trónok harca világába. Királyvár mellett Dorne-ban is lenne keresnivalója, ugyanis a déliek sem vetik meg az élvezeteket.

Gorsium

A táci Gorsiumot is szinte oda-vissza ismerjük. A Floráliának köszönhetően pedig minden tavasszal változatos programok színesítik az amúgy is különleges egykori ókori római települést. Ha körbenézek a régészeti parkban, akkor a Westerostól keletre fekvő essosi romváros, Valyria egykori épületeit látom, az amfiteátrum pedig akár a sárkányok lakhelyéül is szolgálhatna. Persze a kopár mező közepén felhúzott Gorsium a napsütötte Dorne-ban is elférne, főleg, hogy I. Aegon Targaryen hódításainak köszönhetően számos lepusztult épületet hagyott maga után a kontinens déli féltekén.

Alcsúti Arborétum Természetvédelmi Terület

Már egy ideje Trónok harca lázban égek, így amikor nemrég meglátogattam az Alcsúti Arborétumot, akkor kapásból a Tyrell-ház uralma alatt álló Síkvidék, azon belül is Égikert villant be. A Tyrellek nagy természetjáró hírében álltak (azért múlt idő, mert a sorozat végére kihaltak), még címerükben is egy arany rózsa található, így adja magát, hogy a színesebbnél-színesebb virágok borította mesés természetvédelmi területen az egyik legnagyobb kertjük elevenedjen meg.

Simontornya

A végére tartogattam személyes kedvencem, a simontornyai várat, amelyet a leginkább el tudnék képzelni a Trónok harca-sorozatban. Gótikus stílusa egy az egyben beleillik a széria képi világába, már csak egy kis hó kéne, és mehetne is a csatározás. Mondjuk a Westeros Északi-királyságát uraló Stark-ház legfőbb zászlóhordozójának, a Karstark-ház Karhold nevű várának is elmenne. De lehetne a Glover- vagy a Cerwyn-kastély is, kívülről egyik vazallus létesítményét sem láthattuk.

Cseszneki vár

A minap láttam egy videót (ide kattintva ti is megleshetitek) a sorozatban többször is említett Greyjoy-lázadásról, amely a Trónok harca eseményei előtt játszódik, és nemcsak a Vas-szigetek fővárosát, Pyke-ot ölelte fel, hanem az egész vízi-királyságot. Majd eszembe jutott, hogy a fő váron kívül semmit sem láttunk a legendás szigetekből, így ahogy megpillantottam a cseszneki várat egyből a martalócok egyik erődítménye ugrott be. Persze ez csak akkor működhetne, ha CGI segítségével körbevizeznénk a Bakonyt.

Nektek mely helyszínek jutnak eszetekbe Fejér megyében vagy akár egész Magyarországon, amelyek megállnák a helyüket a világhírű sorozatban?

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Egy hetes razzia indul az utakon
  Egy hetes razzia indul az utakon
 • A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
  A gyenge termés miatt többe kerülhet az alma
 • Véradás volt a Vörösmarty Színházban
  Véradás volt a Vörösmarty Színházban
 • Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
  Vászonszatyrot készíthetünk szombaton a Jancsárkert Piacon
 • Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
  Hollandiából hozatott magának kábítószert egy magyar férfi
 • Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
  Rabokat ítéltek ismét börtönbüntetésre
 • Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
  Végleg kivontak a forgalomból egy potencianövelőt
 • Jól vizsgáztak az idei érettségizők
  Jól vizsgáztak az idei érettségizők

Eseménynaptár

 • Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
  Novák: csütörtökig a babaváró támogatást háromezren igényelték
 • Földrengés volt Athén környékén
  Földrengés volt Athén környékén
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. július 19.
 • Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
  Nyilvános ülést tart a Kúria az ukrán hajóskapitány óvadékának ügyében
 • Együtt a megkínzott állatokért
  Együtt a megkínzott állatokért
 • Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
  Utolsó üteméhez érkezett a Fiskális út teljes körű felújítása
 • A napokban zajlik a Herbarius tábor
  A napokban zajlik a Herbarius tábor
 • Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
  Nagy erejű robbanás történt az afgán fővárosban
 • Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi
  Négykilónyi drogot hozatott magának Hollandiából egy mindszenti férfi