4 évnél régebbi cikk

Öt különleges halászlé recept
Fehérvár Médiacentrum fotója
Flatcat
Öt különleges halászlé recept

Szombaton újra Fehérvári Halünnep a Palotavárosi tavaknál - a gasztronómiai élvezetre készülve hoztunk öt különleges halászlé receptet.

Természetesen nemcsak a finomabbnál finomabb halászlevekre készülhetnek majd a Fehérvári Halünnepre kilátogatók április 6-án, szombaton, hiszen a halból készíthető ételek száma kis híján végtelen, de most öt különleges halászlé receptet gyűjtöttem össze kedvcsinálónak.

Káposztás-babos halászlé

Hozzávalók:

  • 3 vöröshagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
  • 4 evőkanál olaj
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg nagy szemű bab, egy éjszakára vízbe áztatva
  • 1 kg ponty, kifilézve, húsa beirdalva és felszeletelve
  • 1 kg keszeg
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 200 g főzőtejszín
  • csombor

Elkészítés:

Egy hagymát két evőkanál olajon megfuttatunk, a savanyú káposztát rádobjuk, és együtt tovább pirítjuk. A bab áztató vizét leöntjük, és friss, sós vízben megfőzzük. A halfejeket, az uszonyokat, a gerinccsontot, valamint a keszegeket a maradék vöröshagymával együtt nagy fazékba tesszük, megsózzuk, és két evőkanál olajon pár percig pirítjuk, majd vízzel felöntve, takaréklángon körülbelül egy órán keresztül főzzük. A halászléalapot szitán áttörjük, felforraljuk, majd a tűzről levéve pirospaprikával meghintjük. Az előkészített halszeleteket, a savanyú káposztát és a babot beletesszük, majd készre forraljuk. Tálalás előtt főzőtejszínnel dúsítjuk, és csomborlevéllel díszítjük.

Felvidéki halászlé másképpen

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 90 dkg pontypatkó, pontyfilé
  • 10 dkg pontyfarok
  • 50 dkg vegyes hal (tisztítva. fej nélkül, pl keszeg, kárász, törpeharcsa, sügér)
  • 2 evőkanál sertészsír vagy 3 evőkanál étolaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 3 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
  • 3,5 liter víz
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál darált erőspaprika (elhagyható)
  • 1 db Tüzes Piros paprika (el is maradhat)
  • 1 db hegyes erős paprika

Elkészítés:

Az egyik hagymát karikára vágjuk és besózzuk. A másfél centisre vágott halszeleteket is megsózzuk, és közéjük helyezzük a hagymakarikákat, lefedjük, majd a hűtőbe tesszük minimum egy órára, de akár egy éjszakára is. A másik hagymát feldaraboljuk, és zsíron vagy olajon üvegesre pirítjuk, nagy fazékban vagy bográcsban. Felaprítjuk a paradicsomot és a paprikát, kicsit sózzuk, hogy levet eresszen a hagymán. Levesszük a tűzről, és hozzáadunk másfél evőkanál pirospaprikát, óvatosan, mert ha odaég, keserű lesz.

Felöntjük 1,5 liter meleg vízzel, sózzuk, és beletesszük a szeletelt apró halat, pontyfarkot, illetve az úszóit. Megkóstoljuk, hogy finom-e a bor, majd felforraljuk, és felét a levesbe öntjük, belehelyezzük a kockára vágott burgonyát, a bepácolt halszeletek hagymáját, az egy darab karikára vágott fokhagymát, a darált erős paprikát. Kis lángon 45-60 percig főzzük az alaplevet, közben pótoljuk az elfőtt vizet.

Mielőtt lekapcsolnánk a gázt, tűzhelyet vagy levennénk a kondért a tűzről, két liter vizet öntünk az alaplébe és kiszedünk belőle mindent, a közepes lyukú tésztaszűrőn át pedig belepaszírozzuk a lébe. Az így kapott levet felforraljuk, beletesszük a másfél evőkanál fűszerpaprikát, illetve Tüzes Piros paprikát, ha szeretjük az erős ízeket, törünk bele egy fokhagymát, és beleöntjük a bor másik felét. Kavargatjuk körülbelül tízpercig, és belerakjuk a halszeletek, de itt már nem kavargatva, vigyázva kis lángon öt percig főzzük. Ha esetleg van belsőségünk nyugodtan behelyezhetjük a halszeletekkel együtt a halászlébe. Kenyérrel és hegyes erős paprikával tálaljuk, tűzforrón. Az ínyencek főzhetnek bele, házi vastag metéltet is.

Révfalusi regős halászlé

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 3 dkg zsír
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 10 dkg leveszöldség
  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • fokhagyma
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • erőspaprika

Elkészítés:

A halat felbontjuk, kifilézzük, majd a halfejből, a csontokból fele hagymával, sóval hallevet főzünk. A hagyma másik felét apróra vágjuk, és a zsíron megpirítjuk, meghintjük a paprikával, és beletesszük a babérlevelet, a karikára vágott zöldséget, borsot, majd felengedjük a borral. Beletesszük a burgonyát, negyed óra múltán a halfilét, majd húsz perc alatt készre főzzük, megtejfölözve tálaljuk.

Fehérboros dunai halászlé

Hozzávalók:

Az alapléhez:

  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 kg apró hal

A halászléhez:

  • 1,5 kg ponty
  • 15 dkg házi őrölt paprika
  • 2 dl jó minőségű fehérbor
  • 2 db paradicsom
  • só ízlés szerint
  • hosszú metélt

Elkészítés:

Az alapléhez az apró halat a vöröshagymával együtt megfőzzük, majd a halat kifilézzük, összezúzzuk, végül visszatesszük a hagymához. A pirospaprika egy részét hozzáadjuk, felöntjük vízzel, közben a halszeleteket a sóban állni hagyjuk. A paradicsomot és a bort hozzátesszük, majd ha kell, még paprikával megszórjuk. Utoljára a halszeleteket tesszük bele, és bő tíz percig főzzük, hosszú metélttel tálaljuk. echo

Halászlé füstölt szalonnával

Hozzávalók:

  • 2 kg vegyes hal, legyen benne ponty és törpeharcsa is
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 3 fej hagyma
  • pirospaprika
  • 2 krumpli
  • 3 csöves paprika
  • 1 doboz sűrített paradicsom

Elkészítés:

Megpirítjuk az apróra vágott szalonnadarabokat, majd megfonnyasztjuk benne a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel. A lébe 3-5 ledarált apró halat, halfejet, krumplit, csöves paprikát, sűrített paradicsomot teszünk. Fél óráig főzzük, majd a krumplit merőkanálban széttörjük, pótoljuk a vizet, és és végül beletesszük a besózott haldarabokat. Lassú tűzön főzzük.

(Forrás: receptdoboz.hu, mindmegette.hu, xfish.hu, izletes.hu) 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek