Partly cloudy15 °C
2021. május 14. péntek Bonifác
Menü
Házhozszállítás

Kneifel Nóra nyerte a tizedik Versünnepet

Kneifel Nóra nyerte a tizedik Versünnepet
Középen Kneifel Nóra, a X. Versünnep győztese (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

Kneifel Nóra lett idén a legjobb fehérvári versmondó. A X. Versünnepen a győztes Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című költeményét mondta el. A második helyen Csengey Márton, a harmadik helyen pedig Kiss Viktória végzett.

Szombaton délelőtt hagyományosan a Városháza Dísztermében rendezték a Fehérvári Versünnep döntőjét, ami a jubileumi, szép hagyományokkal bíró, tizedik alkalommal megrendezett tehetségkutató volt a városban. 

Hagymásy András ügyvezető igazgató a rendező Fehérvár Médiacentrum nevében mondott köszöntőt: felidézte a kezdeteket, az értékes, tartalmas, minőséget és kultúrát szolgáló verseny elindítását, és azt az örömét tolmácsolta, hogy évről évre újabb tehetségek jönnek és mutatkoznak be színvonalas versmondással. Őket a Vörösmarty Színház színművészei mentorálták a szombati döntő előtt: Juhász Illés, Kelemen István, Kiss Diána Magdolna, Kozáry Ferenc, Osváth Judit, Varga Gabriella, Varga Lili, Kádas József, Krisztik Csaba és Váradi Eszter Sára foglalkoztak az ifjú versmondókkal.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

A 2019-es döntő főszereplői Baksa Ervin István, Balázs Fanni, Brunner Mátyás, Csengey Márton, Cser-Palkovics Gergely, Farkas Eszter, Kerényi Réka, Kiss Viktória, Kneifel Nóra, Krencz Virág Zsófia, Rásky Gergő és Szipola Antal voltak. A fiatalok választottak verset többek között Gyóni Gézától, Karinthy Frigyestől, Szabó Lőrinctől, Adytól, Kosztolányitól és József Attilától, de portugál költő és népballada sorait is tolmácsolták a Városháza Dísztermében.

A X. Versünnep döntősei (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
A X. Versünnep döntősei (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

A döntőben Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész elnökletével értékelt a zsűri, a bíráló bizottság tagjai pedig Závodszky Noémi, a Vörösmarty Színház színművésze, a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tornyai Gábor plébános, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint Vakler Lajos Penna Regia díjas újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-riportere. 

Az első verset Balázs Fanni szavalta el, erről a Fehérvár Televízió tett közzé egy videót a Facebookon:

Az eredményhirdetés előtt Spányi Antal megyés püspök fogalmazta meg gondolatait az ünnepről és a hozzá kapcsolódó ajándék asszociációjáról: „Ezen a Versünnepen olyan ajándékokat kaptunk, amelyek fontosak az ember életében. Nem valamiféle ünnepi kacatot, aminek örülünk, amit megbecsülünk, amire időnként ránézünk; hanem valamit, ami elkísér bennünket, ami az életünket teszi jobbá és gazdagabbá.” – fogalmazta meg a gyökerek, a szellemiség, a nyelv, a hagyományok megőrzésének a fontosságát kiemelve. A megyés püspök azt mondta, hogy a gyorsuló világ elszegényedést okoz nemcsak nyelvi, kulturális téren, de az érzelmek terén is. Ezért is olyan értékes ajándékok az elhangzott versek.

Spányi Antal gratulál a győztesnek (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
Spányi Antal gratulál a győztesnek (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

A város oktatási és kulturális életének hagyománya lett a rendezvény – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester a jubileumi Versünnepen. Minden közreműködőnek köszönetet mondott: a szervezőknek, a zsűrinek, a felkészítőknek, köztük a motiválásban szerepet vállaló pedagógusoknak – a legnagyobb feladatért és szolgálatért, amit a közösségért tesznek –, valamint a színművészeknek a mentori munkájukért. Végül köszöntötte a volt és a jelen versünnepeseit. Kifejezte, hogy a városban elindított sikeres tehetségkutatók éppen ebből a kezdeményezésből fakadtak. „A Versünnep bizonyította, amiben hittünk: hogy a fiatalok ma is tehetségesek, ma is ügyesek, ma is van véleményük a világról, ma is vannak értékeik, és vannak olyan értékek, amiket ők tisztelnek.”

Cser-Palkovics András a jubileumi Versünnepen (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
Cser-Palkovics András a jubileumi Versünnepen (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

Kubik Anna értékelésében azt fogalmazta meg, hogy a legnagyobb erénye a Versünnepnek, hogy a fiatalokat alázatra és szerénységre neveli – hiszen a versmondás nagyon igényes műfaj: sok munkát kell beletenni. A másik pedig – mondta – van a versmondókban valami közös, hiszen a magányos műfaj mögött hatalmas közösségformáló erő áll: cinkos mosollyal a szemükben arra gondolnak, hogy tudnak valamit, magas rendű gondolatokat kifejezni. Az igényesség meglátszik mindenben – fejezte ki az elmúlt tíz ép tapasztalata alapján, és köszönetet mondott a városnak a támogatásért. 

Kubik Anna a tizedik Versünnepen (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
Kubik Anna a tizedik Versünnepen (Fotó: ÖKK/Simon Erika)

A különdíjak közül Cser-Palkovics Gergely a Jobtain Kft., Rásky Gergő a Széphő Zrt., Farkas Eszter pedig a Fehérvár Médiacentrum különdíját kapta. A zsűri döntése alapján a harmadik helyezett Kiss Viktória lett, a második helyezést Csengey Mártonnak ítélte a zsűri. 2019-ben a legjobb versmondó Kneifel Nóra lett, aki Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című költeményét mondta, neki Kubik Anna, dr. Cser-Palkovics András és Spányi Antal gratuláltak. 

Kneifel Nóra az eredményhirdetés pillanataiban (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
Kneifel Nóra az eredményhirdetés pillanataiban (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
A döntőről készült felvételt az érdeklődők a későbbiekben megnézhetik majd a Fehérvár Televízióban.

Kneifel Nóra a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 12/A osztályának tanulója. A februári elődöntőből Csukás István: Istenke, vedd térdedre édesanyámat című versével jutott a döntőbe. A tizedik Versünnep győztese gyakorlott versmondó: tavaly adventkor a Piramis egyik dalát szavalta el. A videó még mindig elérhető a város Facebook-oldalán, itt lehet megnézni:

(Forrás: ÖKK Fehérvár)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár