5 évnél régebbi cikk

Csukás Istvántól Hernádi Juditig - 10 híres magyar, aki áprilisban született
Csukás Istvántól Hernádi Juditig - 10 híres magyar, aki áprilisban született

Az alábbiakban összeszedtünk nektek tíz magyar hírességet, akik áprilisban születtek.

1936. 04. 02. Csukás István

(Fotó: jegy.hu)

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja. Egyik leghíresebb műve a Süsü, a sárkány, de a Pom Pom meséit, a Mirr-Murr-t, és A Nagy Ho-ho-ho horgászt is neki köszönhetjük. Balatonszárszón színházat neveztek el róla.


1946. 04. 05. Bródy János

(Fotó:jegy.hu)


Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke volt 1998 és 2011 között. Elsősorban dalszerzőnek tartja magát. Írt dalokat többek között Koncz Zsuzsának, Halász Juditnak, Zoránnak, Somló Tamásnak, Gerendás Péternek, Komár Lászlónak, és egy időben Várszegi Gábor nevében az Omega szövegeit is ő írta.


1955. 04. 07. Andresz Kati

 

(Fotó: jegy.hu)

Színésznő, szinkronszínésznő. Olyan külföldi színésznőknek adta a magyar hangját mint például Christine Baranski, Loretta Swit, vagy Isabel Moreno. Játszott a szomszédokban és a Linda című televíziós filmsorozatban is.

1956. 04. 09. Gáspár Sándor

(Fotó: Horváth Reni)


Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. A budapesti Katona József Színház egyik alapító tagja volt, a Vígszínház és a Nemzeti Színház után, 2013-tól a Vörösmarty Színház társulatnak tagja. Színházi szerepei mellett számos filmből ismerhetjük, ilyen például az Üvegtigris, a Hyppolit vagy A miniszter félrelép.

1956. 04. 11. Hernádi Judit

(Fotó: Horváth Reni)

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekes, érdemes művész. Számos filmben szerepelt, emellett rendszeresen láthattuk politikai-közéleti kabarékban, paródiaműsorokban mint a Heti Hetes, a Gálvölgyi Show, a Bajor Show vagy a Szeszélyes évszakok.

1973. 04. 16. Schell Judit

(Fotó: wikipedia)

Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. 2007 ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Olyan filmekből ismerhetjük mint a Csak szex és más semmi, Zimmer Feri 2, vagy a Sorstalanság. 2018-tól a Thália Színház művészeti vezetője.


1945. 04. 19. Soltész Rezső

(Fotó:youtube.com)


Énekes, dalszerző, szövegíró, lapkiadó. A Szóljon hangosan az ének! című slágerével aratott sikert 1981-ben. A Magyar Köztársaság Elnökének Aranyérmét 2000-ben vehette át példamutató, kiváló művészi tevékenységéért és a szellemi fogyatékosok jobb társadalmi beilleszkedéséért folytatott tevékenységéért.


1920. 04. 24. Zenthe Ferenc

(Fotó:kulturpart.hu)


A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Legtöbben talán a Szomszédok című sorozatból ismerhetik, de számtalan magyar filmben és sorozatban játszott 1953-2004-ig. Szülőfalujában, Salgóbányán, emlékparkot alapítottak tiszteletére, a salgótarjáni színházat pedig róla nevezték el.

1950. 04. 30. Valló Péter

(Fotó: szinhaz.hu)


Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, érdemes művész. Rendezései között szerepel Goethe: Clavigo, Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok, Dosztojevszkij: Fehér éjszakák.

1962. 04. 30. Nádas György

(Fotó:jegy.hu)


Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista. A második humorfesztiválon vált ismertté, 1982-ben, amikor Markos Györggyel egy átütő erejű párost alkottak. Az általa rendezett „Markos-Nádas 30!" című jubileumi gálaesten a budapesti RAM Colosseumban néhány alkalommal ismét együtt dolgozott Markos Györggyel 2012-ben. A zenélés is az élete része, több bandában is basszusgitározott. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek