4 évnél régebbi cikk

Életmentő alkalmazást indít az Országos Mentőszolgálat
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉletmentő alkalmazást indít az Országos Mentőszolgálat

Az Országos Mentőszolgálat hivatalosan is bemutatta ősztől élesítésre kerülő alkalmazását, az ÉletMentő app egy gombnyomással segítséget hív.

Érdemes már az elején tisztázni, nem egy sufnituningban készült alkalmazásról van szó, az ÉletMentő applikáció a cseh Medical Information Technologies által fejlesztett szoftver, mely a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat együttműködésének köszönhetően indul útjára, a tervek szerint 2019 őszén. A nem mindennapi alkalmazás szó szerint életeket menthet, ugyanis akár egy gombnyomással segítséget és gyors beavatkozást kérhetünk az Országos Mentőszolgálattól.

Az applikáció működése egyszerű: az alkalmazás nagyon precíz helymeghatározó rendszerrel rendelkezik, akár egy épületen belül azt is megmutatja, hányadik emeltről érkezett a segítségkérés, így a hagyományos telefonhívással szemben rengeteg értékes másodpercet spórol meg. Az applikáció a vészjelzés leadásával azonnal továbbítja a helyszín koordinátáit a mentősöknek, akik rögtön megkezdhetik a vonulást.

Az ÉletMentő applikációban előre beállíthatjuk főbb adatainkat, így például a felhasználó korát, nemét, ismert betegségeit, szedett gyógyszereit, illetve gyógyszerekkel szembeni érzékenységét. Ez főleg akkor fontos, ha a bajbajutott a segélyhívást követően eszméletét veszti. Az ikonos felhasználói felületnek köszönhetően az appal akkor is segítséget lehet kérni, ha a balesetet szenvedett esetleg rosszul lát, vagy nem tud beszélni.

Különleges adatbázis is helyet kapott az alkalmazásban, így könnyen megtalálhatóak a közelünkben lévő gyógyszertárak, kórházak, az ügyeletek, illetve az elérhető defibrillátorok is. Kisokost is beépítettek a fejlesztők, mely az elsősegélynyújtásban lehet segítségünkre, ugyanis közérthetően bemutatja, hogy a mentők kiérkezéséig hogyan és mit érdemes tenni.

Jelenleg három országban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában aktív a szolgáltatás, mely a jelenlegi tervek szerint idén ősszel startol el hazánkban. Eddig már több mint 1 millióan töltötték le az Android-, illetve iOS kompatibilis applikációt, mellyel az elmúlt 3 esztendőben 30 ezer riasztást adtak le.

A Magyarországon jelenleg éppen lokalizálás és integrálás alatt lévő ÉletMentő az összes hazai mobilszolgáltató ügyfele számára ingyenesen elérhető lesz, és nemcsak hazánkban, hanem az említett országokban is használhatjuk majd. Olyannyira, hogy adott területeken nemcsak a hagyományos, hanem a hegyi- és vízimentők is riaszthatók a segítségével.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek