4 évnél régebbi cikk

Miért kedden lesz idén a fehérvári bolondballagás?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Miért kedden lesz idén a fehérvári bolondballagás?

Nem a csütörtöki szerenád és a szombati központi ballagás közötti pénteken, hanem kedden lesz a székesfehérvári bolondballagás. Az iskolákkal egyeztetve változik idén a hosszú évtizedekre nyúló hagyomány időpontja.

2019-ben május 6-án, hétfőn lesz az írásbeli magyar érettségi, ebből pedig könnyen kiszámolható, hogy mikorra esik Fehérváron a szerenád és a központi ballagás. Az évtizedes hagyományoknak megfelelően az írásbeli magyar érettségi előtti szombat délelőtt esedékes a városi ballagás a Városház téren és az iskolákban, előtte egy nappal, vagyis péntek reggel szokott következni a bolondballagás, míg az ezt megelőző nap, vagyis csütörtök este a szerenádé. Idén azonban ez egy kicsit másképp lesz.

Az érettségi, a központi ballagás és a szerenád időpontja a szokásoknak megfelelően alakul, viszont a bolondballagás április 30-án, vagyis kedden délelőtt lesz. Ez a dátum szerepel egyébként a hivatalos Facebook-eseménynél is. Mészáros Attila alpolgármestert kérdeztük arról, hogy idén miért változott az egész Belvárost átölelő bolondos felvonulás időpontja. 

– A ballagási hét programjainak egyeztetésein - az iskolák és a Diáktanács véleményét kikérve javasoltuk idén ezt a korábbi időpontot – mondta az alpolgármester. – Az indokolta a cserét, hogy nagyon zsúfolt lenne az a pár nap: május 2-án éjszaka szerenádok, majd másnap kora reggeltől már bolondballagás, végül május 4-én, szombaton pedig városi ballagás. A tanév rendje szerint a pénteki napon már egyébként sincs tanítás a végzős osztályoknak, így pedig a bolondballagás résztvevőinek sem kell bemenniük. A kedd reggel azért is tűnik kivételesen jónak, mert másnap május 1-je, vagyis munkaszüneti nap lesz, így mindenki egy kicsit rá tud pihenni az utána következő napokra és az érettségire.

Vagyis így az idei bolondballagás április 30-án, kedden reggel 7:30-kor kezdődik és egészen délelőtt 10-ig tart majd. A gyülekező az Alba Plaza előtti téren lesz, ahonnan az osztályok látványos menetben vonulnak a Liszt Ferenc utcán, a Városház téren, majd a Fő utcán keresztül a Hotel Magyar Király előtti téren felállított Zichy színpadig. A jelmezversenyen négytagú zsűri választja ki a legjobbakat. A tét idén is nagy, hiszen Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlásának köszönhetően a győztes 100 ezer forintos hozzájárulást kap érettségi bankettjének megrendezéséhez. A hagyományoknak megfelelően a legjobb mellett a második és a harmadik helyezett osztály is díjat, jutalmat kap a verseny végén.

A bolondballagásra április 22-ig lehet jelentkezni az itt található online űrlap kitöltésével.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek