Rain showers24 °C
2019. június 20. csütörtök Rafael
Menü

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására
Az eredeti xiaolongbao (Fotó: absolutechinatours.com)

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél több kaját főzött hétvégén vagy akár hétköznap is, és mivel az ételeket nem szívesen dobjuk ki, kell egy másik megoldást találnunk, hogy ne vesszenek kárba. Legyen szó sült, vagy főtt húsról, pörköltről vagy raguról, ez az eddigi legjobb recept a megmaradt ételek újragondolására.

Az alapötlet a Xiaolongbao receptjéből indult, ami egy tradicionális kínai fogás (töltött gőzölt tésztagombóc), amiben a töltelékeknek csak a képzelet szabhat határt. Őszintén szólva nem is tudom, mi lehet ennek az ételnek a neve, amit mi hoztunk össze, mert a tésztája más, mint kínai társáé: ez egy kelt tészta megtöltve, gőzölve. Amikor először megkóstoltam, az jutott eszembe róla, hogy olyan, mintha "töltött knédlit" ennék. Egy biztos, állati jó kaja! 

A tészta receptje rendkívül egyszerű:

  • 500 gramm búzaliszt
  • 1 evőkanál instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 280 ml langyos víz
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókat összekeverjük, egy órán keresztül pihentetjük lehetőleg meleg helyen. Amíg kel, addig meg tudjuk csinálni a töltelékünket. Ez lehet a hétvégéről megmaradt husi, friss zöldségekkel lepirítva (gomba, répa, karalábé, káposzta, zeller, újhagyma, hagyma, fokhagyma), de sima zöldséges töltelékkel is kiváló.

Nálam épp nem volt megmaradt husi, ezért darált húsból készítettem egy tölteléket, mindenféle zöldségekkel, mutatom:

Megpirítottam a vöröshagymát, újhagymát, fokhagymát.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Erre jöhet a gomba, szintén lepirítás következik.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a gombánk is lepirult, jöhet a darált hús, megint pirít!

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a húsunk kellően megpirult, jön a végjáték, a lereszelt répa, zeller, zöldséggyökér. Ekkor jön a fűszerezés is, de ez is teljesen egyedi, én kínai fűszerkeveréket használtam amiben volt gyömbér, fahéj, római kömény, kurkuma. Ha a zöldségeink a hússal kellően összefőttek (kb. 10 perc, hogy roppanósak maradjanak a zöldségek), a töltelékünket hagyjuk kihűlni.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha a tésztánk megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 3-4 mm vastagra), majd kiszaggatjuk. Én fánkszaggatóval szaggattam, de egy pohár is megteszi.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Kanállal óvatosan a tészta közepére halmozzuk a tölteléket, majd kis batyukat formázunk belőle. Az lenne a lényeg, hogy alul vastagabb, felül vékonyabb legyen a tészta. Bevallom, nekem ez nem jött össze, de gondolom egy kis gyakorlás után ez is egyre jobb lesz. Nekem nem volt egyszerű ezzel a tésztával dolgoznom, de a gyakorlott háziasszonyoknak biztosan nem fog problémát okozni.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Hivatalosan bambusz gőzölőben kéne a gombócainkat gőzölni 7 percen keresztül, de ennek hiányában a tésztaszűrő is megteszi. Érdemes alá sütőpapírt tenni, hogy ne ragadjon le a szűrőben, és a gombócokat is kellő távolságra tenni egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Ha elkészült, tálalhatjuk is. Nagyon jól passzol hozzá a szója és a teriyaki, de az édes chili szósz is.

Ennél nincs jobb recept a hétvégéről megmaradt húsételek felhasználására

(Fotó: Horváth Reni)

Ha esetleg maradt tésztánk, de a töltelékünk elfogyott, lekvárral is megtölthetjük a gombócainkat, így a desszert is letudva! Jó étvágyat! 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

  • HÍRADÓ 2019. június 19.
    HÍRADÓ 2019. június 19.
  • Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
    Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron, Székesfehérváron
  • Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
    Kárpáti Hajnalka kapta meg a Kiválló Védőnő díjat
  • Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében
    Továbbra sincs ítélet a Budai úti lövöldöző ügyében

A hét embere

Eseménynaptár

  • HÍRADÓ 1-kor 2019. június 19.
    HÍRADÓ 1-kor 2019. június 19.
  • „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
    „Kisfelnőttképző” napközis nyári tábort indít a Motívum Kulturális Egyesület
  • A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
    A 12 éves fiúk is megkaphatják a HPV elleni védőoltást
  • Budapest díszpolgára lett Korda György
    Budapest díszpolgára lett Korda György
  • Csökken a benzin ára pénteken
    Csökken a benzin ára pénteken
  • Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
    Így tükröződnek a lelki problémák a hajadon
  • Gyerekek a munkahelyen?
    Gyerekek a munkahelyen?
  • Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
    Agrártámogatások - új rendszer a baromfi- és sertéságazatban
  • Egyre kevesebb a bankfiók
    Egyre kevesebb a bankfiók
  • Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
    Emeletes vonatok - az elővárosi vonalakon közlekednek majd
  • Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
    Szúnyogirtás - ma lesz az első Fehérváron
  • Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
    Vészesen zsugorodik az északi-sarki jégtakaró
  • Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre
    Tiszavirágzás - rendőrök vigyáznak a kérészekre