Partly cloudy6 °C
2020. március 31. kedd Árpád
Menü

Kempo VB - éremeső áztatta a fehérvári klub tagjait

9 aranyat, 5 ezüstöt és 4 bronzérmet hozott haza a portugáliai kempo VB-ről Burián Bendegúz, Burián Bence és Koza Márk a Székesfehérvári Kempo Egyesület színeiben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is körülbelül 40 országból érkezett több ezer harcművész, hogy különböző szabályrendszerben mérettesse meg magát a portugáliai kempo VB-n. A Word All-Styles Championship rendezvényen a 18 fős magyar zen bu kan kempo válogatott összesen 37 aranyat - ebből 2 bajnoki öv -, 27 ezüstöt és 18 bronz éremet szerzett. Az eredmények bizonyítják, milyen jól szerepeltek idén is hazánk fiai és lányai – köztük a székesfehérvári csapat tagjai is.

 Burián Bendegúz, Burián Bence és Koza Márk mesterükkel, Polgár Tamással (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
 Burián Bendegúz, Burián Bence és Koza Márk mesterükkel, Polgár Tamással (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

 „A verseny szervezése idén már elég gördülékeny volt.” – nyilatkozta a versenyről Polgár Tamás, a fehérvári klub edzője – „Mindhárom versenynapon időben befejeztük a versenyzést, és elmondható, hogy a bíráskodás is magasabb színvonalon zajlott. Mindhárom fehérvári versenyző teljesítményén látszott, hogy lelkiismeretesen végig dolgozták a felkészülést. A küzdelmi számok mellett a technikai számokban is jól szerepeltek. Személy szerint mindegyikükre nagyon büszke vagyok.”

Nagyon jól éreztem magamat a VB-n, remek hangulata volt.” – tette hozzá Burián Bence – „A rengeteg nevező és a hatalmas pást-mező miatt már az első napon tudtam, hogy itt aztán remek küzdelmekben lesz részünk.”

Burián Bence nagyon szépen teljesített a VB-n (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Burián Bence nagyon szépen teljesített a VB-n (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

Bence 3 versenyszámban indult: Gi földharcbanban, No Gi földharcban és nem maradhatott el a Knockdown, az az a pusztakezes viadal sem. A fiatalember a legbüszkébb a No Gi földharcban elért 3. helyezésére, mivel itt is - ahogy Gi-ben is - a 20-35 éves mester kategóriában nevezett. Itt pedig nagyon erős volt a 7 fős mezőny. Az első meccsét a portugál ellenfele ellen megnyerte, a második meccsen 2 ponttal kikapott a Portugál színekben versenyző ukrán ellenfelétől.

Gi földharcban 2. helyezett lett, ahol a döntőben Kárászi Balázs 4 danos mesterrel harcolt az első helyért. Knockdown versenyszámban 1. helyezést ért el, de sajnos döntőznie nem kellett, mivel portugál ellenfele a ketrecbe lépés előtt visszamondta a mérkőzést.

 Burián Bence a dobogó legmagasabb fokán (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Burián Bence a dobogó legmagasabb fokán (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

 „Nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel.” – mondta a fiatalember – „Teljes erőbedobással készültünk a versenyre, és ennek meg is lett az eredménye. Szabadidőnkben volt, hogy elmentünk az óceán partjára, sétáltunk a városban, és persze rengeteget pihentünk a versenyek közötti időben. Nagyon jó volt az öcsémnek, Bendegúznak szurkolni.  Fantasztikus érzés volt látni, hogy mennyire ügyes, hogy akár a ketrecről, akár a pástról legyen szó, figyelt arra, amit mondtam neki és próbálta végrehajtani.”

Az idei VB teljesen más volt, mint az előző kettő, amin részt vettem.” – vette át a szót Bendegúz – „Hatalmas lökést adott, hogy ott volt velem a testvérem. Pont úgy izgultam érte, ahogyan ő értem, és amikor küzdöttem, az edzőm hangja után az övét hallottam meg először. Amit nagyon szerettem, az a verseny hangulata volt. Imádok versenyezni, mert ilyenkor tele vagyok adrenalinnal.”

Burián Bence és Burián Bendegúz mindig támogatja egymást az élet minden területén, így a versenyeken is (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Burián Bence és Burián Bendegúz mindig támogatja egymást az élet minden területén, így a versenyeken is (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

Bendegúz önvédelem versenyszámban 2. lett, Stop Semi contactban 2., Light kickben 3. Gi földharcban két súlycsoportban(-78,-85) is 1., és NoGi földharcban is 1. helyezést ért el. A VB alatt lett egy sérülése is: az egyik küzdelemben kapott egy nagyobb ütést a fejére, és azóta fáj az orra – és néha vérzik is.

Teljesen elégedett vagyok a teljesítményemmel.” - mondta – „Azokon a küzdelmekben, amelyekben nem tudtam győzni, ott is jól éreztem magam, ami szerintem fontosabb a győzelemnél. A judo edzőm szokta mondani, hogy érezzem jól magam minden körülmények között, amikor fent vagyok a páston. Az állóharcban még sokat kell fejlődnöm, pont úgy, mint földharcban, de ahhoz, hogy legközelebb nyerni tudjak, még jobban rá kell feküdnöm az állóharcra. Idén sokkal több ellenfelem volt, mint eddig. Mindegyik küzdelmi számban minimum 10-en voltunk, kivéve földharcban, mert a portugálok körében az állóharc népszerűbb, mint a földharc. Amikor nem versenyeztem, akkor besegítettem a bíráskodásba, ami nagyon nagy szó, hogy egy ilyen versenyen segíthettem. Szeretném megköszönni edzőmnek, Polgár Tamásnak, hogy mindig ott van mellettem, mindig segít és még a szabadidejéből is képes beáldozni csak azért, hogy mi edzhessünk.”

Burián Bendegúz idén is remekül szerepelt  a VB-n (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Burián Bendegúz idén is remekül szerepelt  a VB-n (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

A fehérvári klub részéről Koza Márk is részt vett a VB-n, amiről így nyilatkozott:

Hihetetlen, hogy milyen gyorsan elment. Az a kicsivel több, mint 3 hónap felkészülés után nagyon fikarcnyi időnek tűnt ez a hat nap, mint a “munka gyümölcse”. Mindenféleképpen mosolyogva emlékszem vissza, mert hihetetlen sok élménnyel, emlékkel, baráttal és éremmel is gazdagodtam a VB során. A szervezés sokkal másabb volt, hiszen négy napot ölelt fel a verseny, egyes napok külön korosztállyal foglalkoztak. Az első nap 10 éves korig, a második napon 19 éves korig, a harmadik napon egészen veterán korosztályig küzdöttek a páston, majd az utolsó felvonásban mindenki számára a döntők következtetek. Érdekesség, hogy idén - az előző 3 évtől eltérően- 18.00 előtt átlagban visszamehettünk a szállásra. Viszont a pástonkénti szabályrendszer-változás élt. Egyik páston a Light contact jobban hasonlított egy Full contact mérkőzése és ugyanígy fordítva is.”

Márk első lett önvédelemben, Gi-ben, NoGI-ben, Rumble -ban. Light-ban és Semi-ben harmadik, Formagyakorlatban negyedik. A formagyakorlat kivételével tehát minden versenyszámban a dobogóra állhatott, mégis van benne egy kis hiányérzet. Light contact-ban az elődöntő mérkőzését pihenő nélkül nyomta le - előtte volt két mérkőzése, így erőből ment előre, amiért sokszor meg is intették.

Székesfehérvári Kempo Egyesület képviselői: Koza Márk, Burián Bence, Burián Bendegúz és Polgár Tamás (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Székesfehérvári Kempo Egyesület képviselői: Koza Márk, Burián Bence, Burián Bendegúz és Polgár Tamás (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

„Nem tudtam a maximumot hozni.” – mondta – „Idén Light contact-ból lett volna a legfőbb célom az arany érem, de sajnos nem jött össze. Amin változtatnom kell a jövőben, hogy mindig ott legyek fejben akkor is, ha fáradt vagyok. Ezen kívül az ütőtechnikámon kell javítanom. Ezeket szeretnem fejleszteni. Az utóbbi könnyebb lesz, előbbi nehezebb, azonban ezek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen tudjam abszolválni a mérkőzéseket. A mezőny mindig ismeretlen, így idén sem tudtam, hogy kivel kell farkasszemet néznem. Szerencsére elég erős mezőnybe kerültem, hiszen úgy nincs értelme egy versenynek, ha simán győzelmet tudsz aratni. Szeretem a kihívásokat, amik idén is jelen voltak.”

Márk elárulta, hogy az első napot az óceánparton töltötte. Indításként az egész magyar csapat egy hangos üvöltéssel befutott az óceánba. Minden este portugál ínyencségeket ettek, és a bíráskodás külön élmény volt számára.

Koza Márknak külön élményt jelentett a bíráskodás (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)
Koza Márknak külön élményt jelentett a bíráskodás (Fotó: Székesfehérvári Kempo Egyesület)

S mielőtt még bárki azt hinné, hogy a VB után jöhet a jól megérdemelt pihenés: Ez tévedés! A fehérvári csapat a hazaérkezés után egyből nekiállt a következő megmérettetésre való felkészülésnek, amely május 25-én lesz Gyöngyösön. A Hungarian Open nyílt küzdősport versenyen minden valószínűség szerint ismét bizonyítani fognak a fiúk!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Jelentősen csökkent a légszennyezettség
  Jelentősen csökkent a légszennyezettség
 • Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
  Minél több cukorbeteg maradjon otthon és folytassa a kezelést
 • Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
  Nem lesz fennakadás a szemétszállításban
 • Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért
  Elindult két repülőgép az Egyesült Államokban és Kanadában rekedt magyarokért

A hét sztorija

 • Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
  Világszerte már csaknem 790 ezer ember fertőződött meg
 • Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
  Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van
 • Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  Működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
 • Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
  Videotelefonos kapcsolattartás a szociális intézményekben holnaptól
 • Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
  Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus
 • Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
  Az eddigi tapasztalatok szerint a 65 évesnél idősebbek többsége betartja a vásárlási időkorlátot
 • Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
  Az autópiacot is rosszul érintette a járvány
 • Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától
  Változik a koronavírus.gov.hu adatközlése mától

Eseménynaptár

 • Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
  Az egyházak is segítenek az idősgondozásban
 • Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
  Lélegeztetőventilátort is gyárt a Ford autóvállalat
 • Húsz repülőgép érkezik több száz tonna védőeszközzel
  Húsz repülőgép érkezik több száz tonna védőeszközzel
 • Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
  Bajba kerülhetnek az állatmenhelyek, ha sokáig tart a kijárási szigorítás
 • Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
  Takarékosságot javasol a Bankszövetség főtitkára a járvány idején
 • 51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok
  51 intézményben katonák lettek a kórházparancsnokok
 • 3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
  3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
 • Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók holnaptól
  Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók holnaptól
 • 492 főre nőtt a koronavírus fertőzöttek száma és egy újabb beteg elhunyt
  492 főre nőtt a koronavírus fertőzöttek száma és egy újabb beteg elhunyt
 • Délután felhős idő várható a hőmérséklet 7, 8 fok körül alakul
  Délután felhős idő várható a hőmérséklet 7, 8 fok körül alakul
 • Engedélyezték a malária elleni szer használatát
  Engedélyezték a malária elleni szer használatát
 • Feltérképezi a szúnyogokat a Katasztrófavédelem
  Feltérképezi a szúnyogokat a Katasztrófavédelem
 • Koronavírus - egy helyen a védekezéssel kapcsolatos tévhitek
  Koronavírus - egy helyen a védekezéssel kapcsolatos tévhitek