Clear sky30 °C
2019. június 26. szerda János
Menü

Fecskebarát város lesz Székesfehérvár

Fecskebarát város lesz Székesfehérvár
Így néz ki egy kerámia fecskefészek (Fotó: mme.hu)

Már a napokban megkezdődik a kerámia fecskefészkek kihelyezése Székesfehérvár több pontján.

Közösségi terekhez, magas épületekhez, iskolákhoz kerülnek ki Székesfehérváron mű fecskefészkek, melyek a molnárfecskék otthonául szolgálnak ezentúl. A város így igyekszik megóvni a "VÖLGY-HÍD" Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a megmaradt fecskepopuláció megóvását.

Székesfehérvár polgármestere a Facebook oldalán beszélt a kezdeményezésről, ahol hangsúlyozta, a város ezzel is hozzá szeretne járulni az öko-egyensúlyhoz Magyarországon.

De miért is fontos ilyen kiemelten védeni a fecskéket, és miért tilos leverni a fecskefészket Magyarországon már egy éve?

"A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

Az elmúlt években jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát.

Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító. Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához."

 - írta néhány hete honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. 

Minderről már korábban mi is szóltunk, részletezve, hogy miközben próbálunk tenni az élővilág védelméért, hogyan védekezhetünk a madárpiszok ellen az otthonunkban.

Végezetül pedig még egy jó tipp, szintén a Madártani Egyesület honlapjáról, így készíthetünk mű fecskefészket saját kezűleg is: 

Házi fecskefészek készítés lépései (Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán)
Házi fecskefészek készítés lépései (Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán)

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Nőhet az infláció - korrigált a jegybank
  Nőhet az infláció - korrigált a jegybank
 • Jegybank - kamattartásra szavazott a Monetáris Tanács
  Jegybank - kamattartásra szavazott a Monetáris Tanács
 • Alba Innovár - lezárult az első digitális felnőttképzési program
  Alba Innovár - lezárult az első digitális felnőttképzési program
 • Meghosszabbítanák a kedvezményes lakásáfa használhatóságát
  Meghosszabbítanák a kedvezményes lakásáfa használhatóságát