4 évnél régebbi cikk

Alapkőletétellel indult Fehérvár új sportcsarnokának építése
Fehérvár Médiacentrum fotójaAlapkőletétellel indult Fehérvár új sportcsarnokának építése

Három szakosztály találhat új otthonra a Corvinus Egyetem területén felépülő új sportcsarnokban, mely nemzetközi mérkőzések és különböző rendezvények otthonául is szolgálhat.

Két év előkészítő és tervezési szakasz után a fizikai megvalósítás idejébe lépett Székesfehérvár új sportcsarnoka, mely a tervek szerint 2021-től az Alba Fehérvár kosárlabdacsapatának, az Alba Fehérvár KC női kézilabdázóinak és a Köfém SC tekeszakosztályának új otthona lesz.

A Corvinus Egyetem székesfehérvári campusán felépülő sportközpont egyrészt méltó otthona lesz Székesfehérvár két, a teremsportokban sikeres együttesének, lehetőséget teremtve akár a nemzetközi kupamérkőzések rendezésének, másrészt kiváló közösségi térként is funkcionálhat, otthont adva a város rendezvényeinek és más, az itt élők számára érdekes és izgalmas programnak.

És hogy mi minden jellemzi majd Székesfehérvár vadonatúj sportcsarnokát? Bemutatjuk a számok tükrében.

2: A sportcsarnokban két szabványméretű pálya kap helyet, mindkettő alkalmas lesz kézi- és kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására. A két pálya közül az egyik maga a fő küzdőtér lesz, míg a másik egy szintén szabványméretű gyakorlópálya.

4: Ennyi szintből áll majd a sportcsarnok, mely rendelkezni fog egy mélygarázzsal és helyet kap itt egy autómosó is. A következő szint maga a pálya szintje, melyet katlanszerűen vesznek körbe a lelátók. A következő szint a nézők közlekedésére szolgáló emelet, itt kapnak helyet a kiszolgáló helységek és a büfék is. A legfelső szint hosszú átjáróval kapcsolódik magához az egyetemhez, itt előadótermek, különböző rendezvénytermek és kiszolgáló helységek találhatóak meg majd.

4: A szintekhez hasonlóan lépcsőházból és liftből is négy kap helyet majd a sportcsarnokban.

8: A csapatok számára ennyi öltöző áll majd rendelkezésre.

15: Percben mérve pontosan ilyen hosszú a szünet a mérkőzéseken, ezt a büfék és kiszolgáló helyiségek számának tervezésekor is figyelembe vették, így a szünetekben mindenkinek lesz ideje beszerezni italát vagy ropogtatnivalóját a második félidőre.

2020: A tervek szerint 2020 végére vagy 2021 elejére készül a kosarasok, kézisek és tekézők új otthona.

2732: Ennyi ülőhely lesz elfoglalható a kézilabda-mérkőzések alkalmával.

3032: Ennyi pedig a kosárlabda-mérkőzéseken. A játékterek közötti méretkülönbség miatt a kosárlabda-találkozókat többen tekinthetik meg, a plusz 300 ülőhelyet mobillelátók biztosítják.

15 515: Ekkora beépítés valósul meg, vagyis ekkora alapterületű lesz a sportcsarnok négy szintje együttesen.

5 000 000 000: Ekkora költségvetésből, vagyis 5 milliárd forintból épül a sportcsarnok. Az építkezéshez 3,5 milliárd forintot a TAO-támogatás biztosít, míg a fennmaradó 1,5 milliárd forintot Székesfehérvár önkormányzata biztosítja önrészként.

A klubok, az önkormányzat, valamint a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Corvinus Egyetem összefogásával megvalósuló sportcsarnok alapkövét május első hétfőjén tették le. Egy időkapszula is helyet kapott a sportcsarnok alapköve alatt, melybe a klubok relikviái és a sportcsarnok építéséről született döntés is bekerült. Az alapkő letétele utána tereprendezési munkálatokkal kezdetét is veszi a konkrét építkezés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek