Partly cloudy3 °C
2020. január 27. hétfő Angelika
Menü

Nyakunkon az érettségi! Vajon tényleg lehet high-tech módon puskázni?

Nyakunkon az érettségi! Vajon tényleg lehet high-tech módon puskázni?
Puskázni nem feltétlen szabályos, de a puska készítése nagyban segítheti a tanulás folyamatát. (Fotó: femina.hu)

Most, hogy túl vagyunk a szerenádokon és már a ballagáson is, a végzős diákok egyre inkább paráznak az előttük álló vizsgák, az érettségi miatt. Nem csak a kihívás hatalmas, de a tét is. De hogy a vizsgákra ki és hogyan, vagy mivel készül az nagyon eltérő.

Amikor én még tanultam, a közelében sem jártunk azoknak a technológiáknak, melyek napjainkban ránk szabadultak. Na, persze azért annyira nem vagyok még őskövület, de a monokróm (sárga vagy zöld színű) monitorok és a HP LajerJet II szekrény méretű nyomtatók korában még nem igazából volt technológiai alternatíva a puskázás terén.

Maradtak apáink, anyáink szakállas, több évtizedes trükkjei, melyek legendaként szálltak generációról generációra: a szoknya alá bevarrt jegyzetek (már ha lánynak születtem volna), a zokniba rejtett kis cetlik, az ingujjba rejtett vonalzós trükkök, a kihúzós számológépbe rejtett kispapírok, a kihúzhatós golyóstoll, a végtelenségig sorolhatnám az analóg kor trükkjeit.

Ennek talán legnagyobb tárháza a nálunk is rojtosra vetített - igaz tényleg retró - francia Éretlenek c. film (nem azonos az 1995-ben gyártott azonos című magyar sorozattal), melyben a vicces, de korántsem kivitelezhetetlen trükkök garmadájából meríthetnek a vizsgázók.

 

Részlet az Éretlenek c. francia filmből. Akik az elmúlt években érettségiztek vagy az idén fognak, még tuti nem láthatták ezt a '80-as években készült "alapművet", melyet szerintem miden érettségi előtt állónak meg kéne néznie. Segít oldani a feszültséget, lazítja a rekeszizmokat és még hasznos tippek is vannak benne. A film ezen a linken is elérhető az egyik videómegosztó közösségi portálon.

Azonban így 2020 felé közelítve ezek már annyira elavultak, hogy napjaink digitalizált diákjai lassan már arra is lusták, hogy a tételsorokat előre kidolgozva “kikapókat” gyártsanak, hátha a vizsgán lesz alkalom a komplett előre kidolgozott tétellel villantani. Nekem még anno sikerült, bár emlékszem, a sikertelenségi ráta azért bejátszott párszor. Igen, én is puskáztam. Nem is egyszer. Diák az egyáltalán, aki nem próbálja ki legalább egyszer?

De digitális világunk új kihívások elé állítja a tanárokat, diákokat egyaránt. Napjainkban olyan technikai kütyük érhetők már el az átlagember számára is, melyek segítségével simán hülyére lehet(ne) venni a vizsgaelnököt is. Az okostelefonnal való trükközés már napjainkban is szakállasnak minősíthető. Vannak olyan iskolák, ahol már az épületbe sem engedik be reggel a diákot okostelefonnal, sőt, hallottam olyat is, hogy megelőzve egy ál-bombariadót, még a vonalas telefonokat is kikapcsolják az intézményben az érettségi napjára.

 

Hajnóczy Soma TOP 10 high-tech puskázási tippjei. Modern életünk összes létező kütyüsített puskázási metódusa benne van a fenti videóban. A probléma ott van, hogy ezeket a gyakorlatban egyre nehezebb kivitelezni, mert az iskolák is kezdenek felkészülni a modern korok vívmányaira, és olyan eszközöket szereznek be, melyekkel ezek a turpisságok is felfedhetők.

Azonban léteznek már olyan kütyük, melyek sokkal hétköznapibbak, mint egy okostelefon, de mégis trükkösek lehetnek. Nem feltétlen szeretnék tippeket osztogatni, de itt vannak példának okáért az okosórák, a számológépnek látszó “kommunikációs” eszközök, az ing alá vagy éppen fülünkbe rejthető Bluetooth-szal vagy wifivel kommunikáló ketyerék, melyek mind-mind arra lehetnek alkalmasak, hogy megkönnyítse a diákok dolgát a tudatlanság határán. Hogy ezek mennyire jók vagy mennyire megtűrtek, esetleg mennyire menők az által, hogy a tanárok, felügyelők még nem hallottak róla, az egy igen jó kérdés.

A lényeg, hogy a puskázás technikai fejlődése és a vizsgákon tapasztalható egyre fokozódó szigor kéz a kézben jár. Ennek egyik kézzelfogható bizonyítéka, hogy már Székesfehérváron is tudok legalább kettő olyan iskoláról, ahol beruháztak olyan, már-már a James Bondban látott technológiára, mellyel kimutatható az osztályteremben használt, de a diákok által elrejtett olyan kommunikációs eszköz, mely akár mobilkommunikációt, akár wifit, vagy Bluetooth-t használ, megakadályozva ezzel a tiltott segítség igénybevételét a vizsgákon.

Nyakunkon az érettségi! Vajon tényleg lehet hi-tec módon puskázni? 

Az egyik olyan kütyü, melyet akár egy amerikai krimiben is láthattunk, de a valóságban hazánkban is beszerezhető és egyre több iskola be is szerzi. Segítségével egyszerűen és gyorsan felfedhető, ha a diák tiltott kütyüt visz be a vizsgára.

Mindazonáltal a puskázásnak azt a részét a tanárok sem ítélik el, hogy a cél szentesíti az eszközt. Vagyis, a puska elkészítése, annak létrehozása nagyban segítheti a tanulás folyamatát - már ha nem abban merül ki a dolog, hogy megkérünk valakit, hogy adott időben olvassa fel a fülünkbe a helyes megoldást. Tehát puska készítésre fel, és mire elkészültök vele, már nem is lesz rá szükségetek!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Éves parkolóbérletek - meghosszabbított nyitvatartás a Városgondnokságon
  Éves parkolóbérletek - meghosszabbított nyitvatartás a Városgondnokságon
 • Fogadóórákat tartanak a képviselők
  Fogadóórákat tartanak a képviselők
 • Vizes élőhelyek világnapja - a Sóstó idén is csatlakozik
  Vizes élőhelyek világnapja - a Sóstó idén is csatlakozik
 • Bütykölde - családi öröknaptárt készítenek kedden az Aranybulla Könyvtárban
  Bütykölde - családi öröknaptárt készítenek kedden az Aranybulla Könyvtárban
 • Folytatódik a Liget Műhely Olvasóklub a Gárdonyiban
  Folytatódik a Liget Műhely Olvasóklub a Gárdonyiban
 • Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
  Kóbor János lesz az év első Fecsegőjének vendége
 • A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
  A másik becsülete - folytatódik A lélek iskolája
 • Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma
  Két és félszeresére nőtt a helyi termelői piacok száma

Eseménynaptár

 • Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
  Visszaesett a kereslet az ipari ingatlanok után
 • Útmutatókat készített a Nébih
  Útmutatókat készített a Nébih
 • Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
  Uniós csúcs - a költségvetésről vitáznak
 • Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
  Snétberger Központ - hamarosan kezdődnek a meghallgatások
 • Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
  Tovább bővült a lakossági állampaírok állománya
 • Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
  Vidékfejlesztés - 800 milliárd forintot kaptak tavaly a gazdák
 • Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja
  Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja
 • Tanítsunk Magyarországért - egyre több egyetem csatlakozik
  Tanítsunk Magyarországért - egyre több egyetem csatlakozik
 • Új 100 forintos - a második negyedévben kerül forgalomba
  Új 100 forintos - a második negyedévben kerül forgalomba
 • Továbbra is biztosított a gázellátás a téli időszakra
  Továbbra is biztosított a gázellátás a téli időszakra
 • Elindult a Szétcsúszva program
  Elindult a Szétcsúszva program
 • Koronavírus - Leállították az összes csoportos utazást
  Koronavírus - Leállították az összes csoportos utazást
 • Családvédelmi akcióterv - 600 milliárd forintot kaptak a családok
  Családvédelmi akcióterv - 600 milliárd forintot kaptak a családok