Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen

Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen
Néhány praktika, és legszívesebben egész nap kint ücsörögnénk (Fotó: impressio.dir.bg)

Mi fér el egy lakótelepi lakás erkélyén? Hogyan válasszuk ki az ideális bútorokat? Milyen legyen a térelválasztás? - Tippek a balkon otthonosabbá tételéhez.

Ha valakinek van erkélye, az szeretné is minél jobban kihasználni. Főként, ha itt a jó idő, és a napsugarak hívó szava áthatol a falakon, s szinte kézen fogja az embert, kihúzza a természet egy picinyke szegletére, a balkonra.

Jó meginni egy pohár bort az erkélyen ücsörögve, miközben sütkérezünk a nyári(as) fényben. A reggeli is jobban esik, ha csicseregnek körülöttünk a madarak, ahogy a vacsorához társuló békakuruttyolás is idillikusnak mondható.

Az erkélyen még a vacsora is hangulatosabb (Fotó: es123rf.com)
Az erkélyen még a vacsora is hangulatosabb (Fotó: es123rf.com)

S még mielőtt bárki azt hinné, hogy mindez csak vágy lehet, elárulom, hogy nem így van! Székesfehérváron, a Fecskeparton élek, ahol minden nap – a hely nevéhez illően – madárhangra ébredek, napközben fecskék csivitelnek az ablakoknál, esténként pedig békák, tücskök zaja árasztja el a környéket.

Otthonom nem családi ház, hanem egy második emeleti lakás. Erkélye kissé keskeny, csupán két szék és egy kicsiny asztalka fér el rajta. Ha az emeletes ruhaszárítót is kinyitom, akkor már nem lehet megmozdulni sem. Mégis szeretek itt időzni, s egy kicsit hagyni, hogy gondolatban ott heverjek a közeli Bregyó fáinak tövében, s szemléljem a fűben hasalva a nyüzsgő bogarakat.

Az erkély tehát fontos szerepet tölt be az életemben – és gondolom másokéban is. Ezért is született meg a Tavaszi megújulás az erkélyen című cikk, s most jöjjön a folytatás, melyben ismét Kegye Krisztina segített szakértelmével.

Kis helyen, nagy ötletek (Fotó: thespruce.com)
Kis helyen, nagy ötletek (Fotó: thespruce.com)

A lakótelepi lakások erkélyei, kis méretükből adódóan nem látszanak ideális átmeneti térnek. Sokszor pont a tájolás miatt nem szívesen rendezkedünk be itt, de valójában egy kis fantáziával, némi kreativitással mindegyik pici oázissá varázsolható.” – tudtam meg a lakberendezőtől – „Tudom, hogy lehangolónak hat néha egy-egy lakótelepi lakás külső homlokzata, de tulajdonképpen rajtunk múlik, hogy bentről nézve mit szeretnénk látni. Nyilván nem mindegy, hogy hol van a ház, hiszen egy forgalmas út mentén inkább csak este ülne ki az ember.”

Ez utóbbi mondatát csak megerősíteni tudom, mivel az én erkélyem is zajos helyen van, a Móri útra néz. - Az erkélyek elsődleges funkciója a szellőztetés, levegőzés, és persze a teregetés. Ez utóbbit a szárítógépek egyre szélesebb körű elterjedése miatt már kevesebben veszik igénybe, így az emberek inkább már arra használják az erkélyeket, hogy jó időben a „szabadban” érezzék magukat, majd ahogy rosszra fordul az idő, visszavonulhassanak a lakásba.

Akár a lakás legszebb helyévé varázsolhatjuk (Fotó: thespruce.com)
Akár a lakás legszebb helyévé varázsolhatjuk (Fotó: thespruce.com)

A kis erkélyeket jópofa ötletekkel lehet komfortossá, vagány külső térré változtatni.” – tudtam meg Kegye Krisztinától – „Az fontos, hogy ha nyitott erkélyről beszélünk, akkor mobil bútorokban gondolkodjunk, vagy olyanokban, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait.”

A korlátra akasztható asztallap például két ember számára remek reggeliző, vagy vacsorázóhely lehet egy-egy bárszékkel kiegészítve. Sokan nem gondolnak bele, de a keskeny erkélyeket is jól lehet dekorálni!

Korlátra akasztható asztal (Fotó: lakbermagazin.hu)
Korlátra akasztható asztal (Fotó: lakbermagazin.hu)

Kis helyen elférnek a falra helyezett farácsok, amelyekre virágokat akaszthatunk. Az összecsukható, kisméretű, trópusi fából készült bútorok remekül használhatók az ilyen helyeken. Nagy divatja van a raklapból készült bútoroknak, ezek felületét néhány évente át kell kezelni, sőt, előfordul, hogy az időjárástól függően szezononként. Ezekre aztán elég néhány színes párna, és már egy plusz nappalit alakítottunk ki a lakáshoz.

Akár ilyen kanapénk is lehet raklapból (Fotó: vuedesign.net)
Akár ilyen kanapénk is lehet raklapból (Fotó: vuedesign.net)

Vásárolhatók kültéri rolók, függönyök is, amik védenek a napsütéstől, és nagyon mutatósak. Ahol a korlátok között átlátni, ott sokan használnak valamilyen természetes anyagból készült „paravánt” is. Erre a legjobb megoldás a lefutó növény, amely nem változtatja meg a homlokzatot. Sajnos nálunk az éghajlat olyan, hogy télen elárvulnak a nyitott erkélyek, de szerencsére tavasszal ugyanúgy felélednek, mint a kis kertek.

Árnyékolás színesen és vidáman (Fotó: eofurniture.com)
Árnyékolás színesen és vidáman (Fotó: eofurniture.com)

A lakberendező elmondta, hogy az emberek általában nem foglalkoznak annyit az erkélyekkel, mint a lakások belsejével. A legtöbben kitesznek egy kis asztalt és két széket, s úgy gondolják, ezzel meg is van oldva a külső tér berendezése. Az igényesebbek már növényeket is kihelyeznek a korlátra, vagy cserepekbe, ami egy idő után magával hozza a kis kerti napelemes lámpácskák beszerzését, aztán jönnek a kerti világító girlandok és mécsesek.

A fényekkel exkluzív hangulatot teremthetünk (Fotó: thespruce.com)
A fényekkel exkluzív hangulatot teremthetünk (Fotó: thespruce.com)

Krisztina szerint különösen fontos, hogy a burkolatok időtállósága mennyire megbízható, hiszen ebből komoly beázások alakulhatnak ki, akár olyan mértékben, hogy az épület homlokzati burkolata is veszélybe kerülhet. Továbbá a jó minőségű nyílászárók kérdése sem elhanyagolható, hiszen hány olyan régi épület van, ahol nemcsak azért kell plédeket tenni az erkély küszöbe alá, mert télen süvít be a szél, hanem mert egy nagyobb esőnél a víz is befolyik. Ezekre minden szempontból érdemes odafigyelni.

Krisztina azt tanácsolja mindenkinek, hogy a külső szélfogó tervezését mindig bízzuk szakemberre, ne magunk kezdjünk el barkácsolni, mert az eredmény minden bizonnyal nem fog egyezni az elképzeléseinkkel.

Ne becsüljük alá a szélfogó jelentőségét (Fotó: woohome.com)
Ne becsüljük alá a szélfogó jelentőségét (Fotó: woohome.com)

S higgyünk neki, hiszen húsz éve dolgozik lakberendezőként. Már kisgyermekként is szeretett rajzolni, alkotni.

Valamilyen alkalmazott művészettel szerettem volna foglalkozni, bár ezt akkor nem tudtam, hogy így hívják.” – mesélte – „Nagy hatással volt rám a nagymamám, aki egy rendkívül tehetséges varrónő volt, így bármilyen ruhát terveztem, megvarrta. Először a divattervezés érdekelt. Aztán érettségi után kirakatrendező iskolába jártam, ahol nem csak kirakatot tanultunk rendezni, hanem grafikával, üzletberendezés, kiállítás és portáltervezéssel is foglalkoztunk. Egyébként a konkrét oka az volt a szakmai váltásnak, hogy a multik miatt a szakmánk szinte eltűnt, így valami mást szerettem volna csinálni, megmaradva az alkalmazott művészetnél.”

Kriszta egy asztalos cégnél kezdett el dolgozni, mint tervező, ahol a kiállításokkal, üzletberendezésekkel kapcsolatos tapasztalatait kiegészíthette a lakossági bútorok tervezésével. Az ott töltött három év alatt rengeteget tanult a műhelyben dolgozó kollégáitól.

Kegye Krisztina (Fotó: Kegye Krisztina)
Kegye Krisztina (Fotó: Kegye Krisztina)

Magántervezőként tizenhét éve dolgozom. Gyakorlatilag mindenféle megbízásom volt. Még templombútorzatot is terveztem.” – árulta el – „Szeretem a kihívásokat, mindegy, hogy magánszektor, vagy közületi. Legfantasztikusabb munkám a megyei kistelepülések könyvtárainak tervezése volt, amelyekből jó néhány meg is valósult. Magánszemélyeknek is nagyon szeretek tervezni. Nagyszerű dolog segíteni abban, hogy a lakás tulajdonosának elképzeléseit úgy valósítsam meg egy kreatív együttműködés során, hogy ebből az ő számára alakuljon ki megfelelő otthon, ne csak nekem legyen ez szép referencia. Örülök, ha azt látom, hogy hozzáadhatok valamit a vizuális kultúrához.”

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik