Partly cloudy20 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen

Így legyen mesés erkélyünk a lakótelepen
Néhány praktika, és legszívesebben egész nap kint ücsörögnénk (Fotó: impressio.dir.bg)

Mi fér el egy lakótelepi lakás erkélyén? Hogyan válasszuk ki az ideális bútorokat? Milyen legyen a térelválasztás? - Tippek a balkon otthonosabbá tételéhez.

Ha valakinek van erkélye, az szeretné is minél jobban kihasználni. Főként, ha itt a jó idő, és a napsugarak hívó szava áthatol a falakon, s szinte kézen fogja az embert, kihúzza a természet egy picinyke szegletére, a balkonra.

Jó meginni egy pohár bort az erkélyen ücsörögve, miközben sütkérezünk a nyári(as) fényben. A reggeli is jobban esik, ha csicseregnek körülöttünk a madarak, ahogy a vacsorához társuló békakuruttyolás is idillikusnak mondható.

Az erkélyen még a vacsora is hangulatosabb (Fotó: es123rf.com)
Az erkélyen még a vacsora is hangulatosabb (Fotó: es123rf.com)

S még mielőtt bárki azt hinné, hogy mindez csak vágy lehet, elárulom, hogy nem így van! Székesfehérváron, a Fecskeparton élek, ahol minden nap – a hely nevéhez illően – madárhangra ébredek, napközben fecskék csivitelnek az ablakoknál, esténként pedig békák, tücskök zaja árasztja el a környéket.

Otthonom nem családi ház, hanem egy második emeleti lakás. Erkélye kissé keskeny, csupán két szék és egy kicsiny asztalka fér el rajta. Ha az emeletes ruhaszárítót is kinyitom, akkor már nem lehet megmozdulni sem. Mégis szeretek itt időzni, s egy kicsit hagyni, hogy gondolatban ott heverjek a közeli Bregyó fáinak tövében, s szemléljem a fűben hasalva a nyüzsgő bogarakat.

Az erkély tehát fontos szerepet tölt be az életemben – és gondolom másokéban is. Ezért is született meg a Tavaszi megújulás az erkélyen című cikk, s most jöjjön a folytatás, melyben ismét Kegye Krisztina segített szakértelmével.

Kis helyen, nagy ötletek (Fotó: thespruce.com)
Kis helyen, nagy ötletek (Fotó: thespruce.com)

A lakótelepi lakások erkélyei, kis méretükből adódóan nem látszanak ideális átmeneti térnek. Sokszor pont a tájolás miatt nem szívesen rendezkedünk be itt, de valójában egy kis fantáziával, némi kreativitással mindegyik pici oázissá varázsolható.” – tudtam meg a lakberendezőtől – „Tudom, hogy lehangolónak hat néha egy-egy lakótelepi lakás külső homlokzata, de tulajdonképpen rajtunk múlik, hogy bentről nézve mit szeretnénk látni. Nyilván nem mindegy, hogy hol van a ház, hiszen egy forgalmas út mentén inkább csak este ülne ki az ember.”

Ez utóbbi mondatát csak megerősíteni tudom, mivel az én erkélyem is zajos helyen van, a Móri útra néz. - Az erkélyek elsődleges funkciója a szellőztetés, levegőzés, és persze a teregetés. Ez utóbbit a szárítógépek egyre szélesebb körű elterjedése miatt már kevesebben veszik igénybe, így az emberek inkább már arra használják az erkélyeket, hogy jó időben a „szabadban” érezzék magukat, majd ahogy rosszra fordul az idő, visszavonulhassanak a lakásba.

Akár a lakás legszebb helyévé varázsolhatjuk (Fotó: thespruce.com)
Akár a lakás legszebb helyévé varázsolhatjuk (Fotó: thespruce.com)

A kis erkélyeket jópofa ötletekkel lehet komfortossá, vagány külső térré változtatni.” – tudtam meg Kegye Krisztinától – „Az fontos, hogy ha nyitott erkélyről beszélünk, akkor mobil bútorokban gondolkodjunk, vagy olyanokban, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait.”

A korlátra akasztható asztallap például két ember számára remek reggeliző, vagy vacsorázóhely lehet egy-egy bárszékkel kiegészítve. Sokan nem gondolnak bele, de a keskeny erkélyeket is jól lehet dekorálni!

Korlátra akasztható asztal (Fotó: lakbermagazin.hu)
Korlátra akasztható asztal (Fotó: lakbermagazin.hu)

Kis helyen elférnek a falra helyezett farácsok, amelyekre virágokat akaszthatunk. Az összecsukható, kisméretű, trópusi fából készült bútorok remekül használhatók az ilyen helyeken. Nagy divatja van a raklapból készült bútoroknak, ezek felületét néhány évente át kell kezelni, sőt, előfordul, hogy az időjárástól függően szezononként. Ezekre aztán elég néhány színes párna, és már egy plusz nappalit alakítottunk ki a lakáshoz.

Akár ilyen kanapénk is lehet raklapból (Fotó: vuedesign.net)
Akár ilyen kanapénk is lehet raklapból (Fotó: vuedesign.net)

Vásárolhatók kültéri rolók, függönyök is, amik védenek a napsütéstől, és nagyon mutatósak. Ahol a korlátok között átlátni, ott sokan használnak valamilyen természetes anyagból készült „paravánt” is. Erre a legjobb megoldás a lefutó növény, amely nem változtatja meg a homlokzatot. Sajnos nálunk az éghajlat olyan, hogy télen elárvulnak a nyitott erkélyek, de szerencsére tavasszal ugyanúgy felélednek, mint a kis kertek.

Árnyékolás színesen és vidáman (Fotó: eofurniture.com)
Árnyékolás színesen és vidáman (Fotó: eofurniture.com)

A lakberendező elmondta, hogy az emberek általában nem foglalkoznak annyit az erkélyekkel, mint a lakások belsejével. A legtöbben kitesznek egy kis asztalt és két széket, s úgy gondolják, ezzel meg is van oldva a külső tér berendezése. Az igényesebbek már növényeket is kihelyeznek a korlátra, vagy cserepekbe, ami egy idő után magával hozza a kis kerti napelemes lámpácskák beszerzését, aztán jönnek a kerti világító girlandok és mécsesek.

A fényekkel exkluzív hangulatot teremthetünk (Fotó: thespruce.com)
A fényekkel exkluzív hangulatot teremthetünk (Fotó: thespruce.com)

Krisztina szerint különösen fontos, hogy a burkolatok időtállósága mennyire megbízható, hiszen ebből komoly beázások alakulhatnak ki, akár olyan mértékben, hogy az épület homlokzati burkolata is veszélybe kerülhet. Továbbá a jó minőségű nyílászárók kérdése sem elhanyagolható, hiszen hány olyan régi épület van, ahol nemcsak azért kell plédeket tenni az erkély küszöbe alá, mert télen süvít be a szél, hanem mert egy nagyobb esőnél a víz is befolyik. Ezekre minden szempontból érdemes odafigyelni.

Krisztina azt tanácsolja mindenkinek, hogy a külső szélfogó tervezését mindig bízzuk szakemberre, ne magunk kezdjünk el barkácsolni, mert az eredmény minden bizonnyal nem fog egyezni az elképzeléseinkkel.

Ne becsüljük alá a szélfogó jelentőségét (Fotó: woohome.com)
Ne becsüljük alá a szélfogó jelentőségét (Fotó: woohome.com)

S higgyünk neki, hiszen húsz éve dolgozik lakberendezőként. Már kisgyermekként is szeretett rajzolni, alkotni.

Valamilyen alkalmazott művészettel szerettem volna foglalkozni, bár ezt akkor nem tudtam, hogy így hívják.” – mesélte – „Nagy hatással volt rám a nagymamám, aki egy rendkívül tehetséges varrónő volt, így bármilyen ruhát terveztem, megvarrta. Először a divattervezés érdekelt. Aztán érettségi után kirakatrendező iskolába jártam, ahol nem csak kirakatot tanultunk rendezni, hanem grafikával, üzletberendezés, kiállítás és portáltervezéssel is foglalkoztunk. Egyébként a konkrét oka az volt a szakmai váltásnak, hogy a multik miatt a szakmánk szinte eltűnt, így valami mást szerettem volna csinálni, megmaradva az alkalmazott művészetnél.”

Kriszta egy asztalos cégnél kezdett el dolgozni, mint tervező, ahol a kiállításokkal, üzletberendezésekkel kapcsolatos tapasztalatait kiegészíthette a lakossági bútorok tervezésével. Az ott töltött három év alatt rengeteget tanult a műhelyben dolgozó kollégáitól.

Kegye Krisztina (Fotó: Kegye Krisztina)
Kegye Krisztina (Fotó: Kegye Krisztina)

Magántervezőként tizenhét éve dolgozom. Gyakorlatilag mindenféle megbízásom volt. Még templombútorzatot is terveztem.” – árulta el – „Szeretem a kihívásokat, mindegy, hogy magánszektor, vagy közületi. Legfantasztikusabb munkám a megyei kistelepülések könyvtárainak tervezése volt, amelyekből jó néhány meg is valósult. Magánszemélyeknek is nagyon szeretek tervezni. Nagyszerű dolog segíteni abban, hogy a lakás tulajdonosának elképzeléseit úgy valósítsam meg egy kreatív együttműködés során, hogy ebből az ő számára alakuljon ki megfelelő otthon, ne csak nekem legyen ez szép referencia. Örülök, ha azt látom, hogy hozzáadhatok valamit a vizuális kultúrához.”

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Kínzás, gyilkosság a vád - migránsokat vettek őrizetbe Szicíliában
  Kínzás, gyilkosság a vád - migránsokat vettek őrizetbe Szicíliában
 • Nem lesz PET-palack - nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  Nem lesz PET-palack - nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
 • István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
  István, a király – koncertet ad a Clara Voce Vegyeskar és a KisseK
 • Alba Regia pályázat - ösztöndíj a helyi felsőoktatás hallgatóinak és középiskolásoknak
  Alba Regia pályázat - ösztöndíj a helyi felsőoktatás hallgatóinak és középiskolásoknak
 • Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indult a felnőttképzési tanév
  Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indult a felnőttképzési tanév
 • Új munkahelyek – sütőipari üzemet adtak át Zalaegerszegen
  Új munkahelyek – sütőipari üzemet adtak át Zalaegerszegen
 • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse
  Elhunyt Gallai Péter, a Piramis billentyűse
 • 14
  14
 • Folyamatos az eső és a szél - kritikus a helyzet Japánban
  Folyamatos az eső és a szél - kritikus a helyzet Japánban
 • A Facebookon kér új laptopot egy kutya a fehérvári HEROSZ-nak
  A Facebookon kér új laptopot egy kutya a fehérvári HEROSZ-nak
 • Nyolc órás műtét - elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon
  Nyolc órás műtét - elvégezték az ezredik sikeres májátültetést Magyarországon
 • Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit
  Kulturális Örökség Napjai - fedezzük fel Fehérvár kincseit
 • Sétálj, túrázz, tekerj! – Fehérváron is Európai Mobilitási Hét
  Sétálj, túrázz, tekerj! – Fehérváron is Európai Mobilitási Hét