Cloudy23 °C
2020. július 14. kedd Őrs
Menü

Jönnek az emeletes vonatok - egyre több kerékpárt szállítunk a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz

Jönnek az emeletes vonatok - egyre több kerékpárt szállítunk a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz
Egyre több hely lesz a vonatokon a a kerékpároknak (Fotó: kerekparosklub.hu)

Több mint tíz százalékkal nőtt a kerékpáros utasok száma a vonatokon 2018-ban a magyar vasúttársaság adatai szerint. A megnövekedett forgalom érinti a Velencei-tavat és a Budapest-Siófok vonalon Székesfehérvárt is, jövőre emeletes vonatokkal növelik majd a férőhelyek számát.

Több mint félmillió biciklit szállítottak vonaton a kirándulni igyekvők a tavalyi évben. Ezek közül a vasúttársaság adatai szerint a legtöbb bringás Győr és Mosonmagyaróvár között, Budapest és a Velencei-tó menti állomások, illetve Siófok között utazott. A megnövekedett forgalomnak köszönhetően 13,4 százalékkal nőtt a kerékpáros jegy- és bérleteladások száma egy év alatt. A Dunakanyar felé a szobi és a köztes váci, dunakeszi és felsőgödi állomások is népszerű úti célok. Gyakran váltanak kerékpárjegyet a Budapest-Szeged, valamint az Alföldön a Kecskemét-Kiskunfélegyháza és a Szeged-Kiskunfélegyháza szakaszokra is. 

A MÁV igyekszik tartani a lépést és folyamatosan bővíteni a kerékpárszállítással kapcsolatos szolgáltatásait, hogy minden túrázó komfortosan jusson el a célállomásra. Tájékoztatásuk szerint már több ezer fedett, kamerával őrzött B+R parkoló fogadja a vonattal továbbutazókat.

Emellett számos újítást vezettek be: két éve már a kerékpárjegy és a kerékpáros túrajegy is megvásárolható e-vonatjegyként, és akár okostelefonon vagy tableten is be lehet mutatni a jegyvizsgálóknak. Az e-vonatjegyeket 10 százalékkal olcsóbban lehet megváltani, ez vonatkozik a kerékpárokra online váltott jegyekre is.

A vasúttársaság további kedvező árú jegyeket is kínál a bringásoknak: kerékpáros túrajeggyel az ország bármely területéről - a megtett távolságtól függetlenül - egységesen 420 forintért szállítható bicikli a Balatonhoz, a Fertő tóhoz és a Tisza-tóhoz. Így nemcsak a tavakhoz lehet eljutni, hanem az azok körül található állomások, megállóhelyek között utazva sem kell aznap újabb kerékpárjegyet váltani. A vasúti vagy Budapest-bérlettel rendelkező ingázóknak pedig érdemes kerékpár-havibérletet váltani. A havi, félhavi vagy 30 napos vasúti bérlettel közlekedők a hétvégi napokon díjmentes kerékpárjegy megváltásával utazhatnak biciklivel együtt, a bérleten feltüntetett viszonylaton - közölték.

A kerékpár szállítással kapcsolatos minden fontos tudnivaló megtalálható ezen a linken a honlapjukon. 

Emeletes motorvonat (Fotó: airfreshner.club)
Emeletes motorvonat (Fotó: airfreshner.club)
A legérdekesebb újdonság, ami 2020 első negyedévében várható, az emeletes motorvonatok bevezetése, melyeken még több bicikli fér majd el. 

Ezek a járművel először a legforgalmasabb Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon kerülnek forgalomba.

A járművek hétvégenként megjelennek a Velencei-tó mentén is, nyaranta pedig a Balaton déli partján.

A gyorsvonati kocsik felújításával tavaly ősztől további húsz darab, kerékpárszállításra alkalmas előtérrel is rendelkező személykocsi állt forgalomba (kocsinként három kerékpár szállítható), és tíz IC+ kocsi is közlekedik már próbaüzemben, ezekben nyolc kerékpár szállítható. Az IC+ kocsik felhasználását a balatoni forgalomban is tervezik - közölte a MÁV-Start.

(Forrás: mavcsoport.hu, mti.hu)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár