4 évnél régebbi cikk

Kanzashi – Hajtogass gyönyörű hajdíszeket szalagból!
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/Belle.kezmuves
Kanzashi – Hajtogass gyönyörű hajdíszeket szalagból!

Néhány száz forintból csodás hajpánt, kitűző és nyakék készülhet kanzashi technikával. E gyors és egyszerű hajtogatási mód nem igényel túlzott kézügyességet, csupán lecsendesült állapotot és kellő precizitást.

A kanzashi egy japán technika, mely leginkább a mindenki által ismert origamihoz hasonlítható. A különbség annyi, hogy ebben az esetben nem papírt hajtogatunk, hanem selyem- vagy szaténszalagot.

Maga a technika egyáltalán nem nehéz, s az egyszerűbb darabok még időben sem kérnek sokat az embertől, viszont ami nagyon fontos, az a pontosság. Az, hogy a folyamat alatt végig precízek legyünk.

„Nem szabad abba a hibába esni, hogy "na ez könnyű és gyorsan kész van, hipp-hopp összerakok egyet!" Valóban gyorsan készen van, de csak akkor, ha az ember lecsendesülten lát hozzá.” – tudtam meg Wéber Alettától, aki nagyon szeret kézműveskedni, s kiváltképp örömét leli abban, hogy különböző technikák vegyítésével új, látványos dolgokat hozzon létre.

Így készíthetünk különleges hajcsatot kanzashi technikával:

Folyamatosan kutat új ötletek és technikák után, s így akadt rá a shibori-ra shibori-ra, a hímzett ékszerek, valamint a kanzashira is.

A legtöbb kanzashi díszhez egy 5 cm széles szatén szalagra lesz szükségünk, de a kisebb darabok elkészítéséhez elég egy 3 vagy egy 4 cm-es is. A művelet során majd kihasználjuk, hogy a szatén szalag 100%-ban poliészter, tehát megolvad a hőtől, mint a műanyag.

Így készül a rózsa:

Ezért fontos, hogy egy öngyújtó, gyufa vagy egy gyertya végig legyen kéznél. (Jól jön majd egy hosszú végű csipesz is, hogy ne az ujjunkat égessük meg.) Ezen kívül készítsünk elő ollót, mérőszalagot és persze nem maradhat el a tű és a cérna sem. Érdemes gyöngyöket és strasszköveket is beszerezni a végső díszítéshez.

Az alakítási folyamat többféle lehet. Az egyik esetben négyzet alakú darabokat kell kivágunk a szalagokból, majd átlósan kétszer hajtani. Ezt követően a csücskét levágjuk és leégetjük, majd a "szirom" alját is egyenesre vágjuk és szintén égetéssel rögzítjük. Végül a kész szirmokat cérnával egymáshoz illesztjük.

Ötlet kanzashi virág készítéséhez:

Ezzel az egyszerű módszerrel csavart belsejű, vagy többször hajtott szirmokat, leveleket is készíthetünk. A nehézsége abban rejlik csak, hogy nagyon kell figyelni a precizitásra. Ha nem pontosak a hajtások, nem lesz egyenletes a végeredmény sem.

Kezdetben érdemes mintákat keresni az Interneten (YouTube, Pinterest), ám néhány alkotás után, amikor már rutinosan tudjuk az alap formákat hajtogatni, könnyedén össze fogunk majd tudni állítani saját kompozíciókat is.

Egy csodás virágkompozíció folyamata:

E technikával a leggyakrabban hajdíszt szoktak készíteni, de lehet nyakéket, hajpántot, kitűzőt… is alkotni. Most ugyan nincsen épp szezonja, de karácsonyi díszeket is varázsolhatunk a szalagok segítségével.

Az eddigi munkáim közül egy sötétkék hajcsat a kedvencem, melynek színe és elrendezése pont olyan lett, amilyennek megálmodtam. Ezen kívül egy különlegesebb darab áll még nagyon közel hozzám: egy falidíszt készítettem papírfonás kerettel, kanzashi virágokkal.” – mesélte Wéber Aletta – „Egy-két kivétellel eddig szinte minden munkámat elajándékoztam, de egy most készülő ruhámhoz már a fejemben van a terv, hogy milyen hajdíszt csinálok. Annak nem lesz más gazdája.” 

Így készíthetünk gyönyörű kanzashi hajdíszt:

Vagy így:

A kanzashi díszek egyébként sem időben, sem költségében nem igényelnek sokat. A szatén szalag bármely rövidáru boltban beszerezhető 1-200 Ft/m áron. Egy kisebb virág ki is jön ebből az összegből, de egy nyakékhez is elég egy 2-3 méter hosszú szalag. Van olyan virág, amely fél óra alatt elkészíthető, de egy estét (2-3 óra) rászánva elkészülhet egy nagyobb méretű dísz is.

Ez a virág nagyon gyorsan elkészül:

Ahogyan a többi textilékszer, úgy a kanzashi díszek is kényesek, nehezen tisztíthatók. Vigyázni kell rá, hogy ne koszolódjanak be, s tárolás közben se nyomódjanak össze.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek