4 évnél régebbi cikk

Tudtad, hogy május 23-a a teknősök világnapja?
Fehérvár Médiacentrum fotója
facebook.com/AmericanTortoiseRescue
Tudtad, hogy május 23-a a teknősök világnapja?

Az elmúlt két évtizedben minden év május 23-án világszerte megtartották a teknősök világnapját. Ezalkalomból hoztunk néhány érdekességet ezekről a nem mindennapi páncélos hüllőkről.

Május 23-a lassan két évtizede, 2000. óta jelent egyet a teknősök világnapjával. Ezt a dátumot az amerikai teknősmentők a vésték be a naptárba, azzal az indíttatással, hogy legyen egy nap minden évben, amikor kicsit nagyobb figyelem irányul ezekre az ősi állatokra és rájuk leselkedő veszélyekre. 

Ezt az alkalmat világszerte különbözőképpen ünneplik. Előfordul, hogy teknősjelmezbe öltözve, vagy egyszerűen csak zöld ruhában szerveznek különböző akciókat az állatbarátok. Roadshow-kat és flashmobokat, előadásokat és összejöveteleket, melyek segítenek többet megtudni a páncélosokról. Akikből több mint háromszáz féle faj él szerte a nagyvilágban, közülük rengeteg védett. Az orvvadászoktól elkezdve a sokat emlegetett műanyag szeméthalmokon át a szennyezett vízig sok minden okozhatja vesztüket.

Ázsiában ráadásul ínyencségnek számít a teknőshús fogyasztása.

Na és azt tudtad, hogy létezik olyan teknős faj, mely akár 250 évig is elél? A dokumentációk szerint a Seychelle-szigeteki óriásteknősök jelenleg legöregebb példánya körülbelül 187 éves.

Jonathan 1882-ben érkezett a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilonára a Seychelle-szigetekről három társával együtt, amelyek már azóta elpusztultak. - írta az erdekesvilag.hu -  Becslések szerint legalább ötven éves volt, amikor áttelepítették. Élete során nyolc uralkodó követte egymást a brit trónon, miniszterelnökből pedig ötven a kormány élén. Jonathan gazdája a sziget kormányzata, lakhelye pedig a kormányzó rezidenciájának hatalmas kertjében van, külön neki alakítottak ki egy jókora részt. Egyébként nem egyedül él: öt teknőc lakótársa is van, három nőstény és két hím.

Ő pedig minden valószínűség szerint a világ egyik legkisebb teknőse:

Ha még többet szeretnél látni, nézd meg ezt a videót, melyen tíz különféle gyönyörű teknős látható a nagyvilágból:

Forrás: haziallat.hu, teknospark.hu, beebulletin.com

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek