Clear sky19 °C
2020. április 9. csütörtök Erhard
Menü

Mit tegyünk, hogy ne darálja le a meztelen csiga a kertünket?

Mit tegyünk, hogy ne darálja le a meztelen csiga a kertünket?
Hogy ne falja fel előlünk a kerti termést (Fotó: commons.wikimedia.org)

Egyre jobban terjed, és hatalmas károkat okoz a spanyol meztelen csiga Magyarországon. E roppant falánk állat válogatás nélkül megrág mindent, ami az útjába kerül. Rendkívül szapora és nagyon jól alkalmazkodik a körülményekhez. – Hogyan védekezzünk ellene?

Az éti csigát még a gyerekek is „cukinak” tartják. Néha összegyűjtik őket, nézik, ahogyan lassan, nyákot húzva maguk után igyekeznek „menekülni” a rabságból (persze, az ifjú börtönőrök ezt nem így fogják fel), avagy kutatni élelem, nedves búvóhely után. (A pontos okot nyilván nem tudhatjuk.) - Az éti csigák nyálkájának szépségipari felhasználásáról az egyébként múltkor írtam, mely elolvasható itt, ha még valaki nem merült volna el ebben a cikkben.

Állati szépségtrükk! (Fotó: racked.com)
Állati szépségtrükk! (Fotó: racked.com)

A meztelen csigáktól viszont szinte mindenki ódzkodik. (Én speciel nem, mert szépnek látom őket, ahogy kecsesen siklanak, és kacskaringós utakat bejárva felfedezik a világ számukra elérhető részét…) A csupasz csigát ugyan nem szedi össze senki (szerencséjére), hogy gyönyörködjön a mesteri csigaházban, s abban, ahogy szarvait ki-be eresztgeti, mint egy picinyke teleszkópot. – Bár engem inkább a régi rádiók kihúzható antennáira emlékeztet.

Sőt. A meztelen csigát a kert-tulajdonosok kifejezetten üldözik, mert a tavasz első terméseit – gondolok itt például a borsóra – képesek még azelőtt bekebelezni, hogy a gazda örömét lelné (legalább) a látványában. Különösen szeretik az árvácskát, a dáliát, szarkalábat, árnyékliliomot, bársonyvirágot, babot, sárgarépát, bazsalikomot….

Előszeretettel rágcsálja a növényeket (Fotó: newsnetwork.mayoclinic.org)
Előszeretettel rágcsálja a növényeket (Fotó: newsnetwork.mayoclinic.org)

A fejlett egyedek a vastagabb erek kivételével teljesen eltüntethetik a káposzta, a saláta, a zöldpaprika, a karfiol, a szamóca palántáját. A nyári ágyásokban is nagy kárt okozhatnak, és még ősszel sem állnak tartalék üzemmódba. Vannak egyedek, amelyek a hajtásokat kedvelik, mások a levelek kilyukasztásában lelik örömüket, s akad olyan, mely a föld alatti részek után kutat.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy mi kárt is okozhat egy pici kis csiga, gondoljunk arra, hogy egyetlen példány egy nyár alatt képes akár több, mint 1 kg növényt megenni! - És egy kertben nem egyetlen csiga szokott ugye mászkálni! A csiga a föld alá rakja le petéit csomókba rendezve. Egy csomóban kb. 150 pete található. Az utódok 4-6 után fejlődnek ki. Számoljuk csak ki, hogy egy szezonban hány utóddal gyarapítja a nemkívánatos kolóniát egyetlen csiga!

Egyre többen és többen vannak (Fotó: alchetron.com)
Egyre többen és többen vannak (Fotó: alchetron.com)

Újabb vendégnek mondható a hazai kertekben a spanyol meztelen csiga, mely 12-15 cm hosszú, és rendkívül falánk. Bár a húsos levelű növényeket szereti a legjobban, megrág mindent, ami az útjába kerül. A spanyol csigát először 1986-ban pillantották meg hazánkban. Elsősorban a konyha- és virágoskerteket részesíti előnyben, ám szántóföldeken, falusi utcákon és erdőben is jól érzi magát. Szaporodása nagyon gyors, mely annak is köszönhető, hogy nagyon könnyen alkalmazkodik a körülményekhez.

A csigák ellen sokan úgy védekeznek, hogy nedvességet elvonó anyagot terítenek a megvédendő terület köré: kávét, égetett mészport, műtrágyát sót. Ha a csiga rámászik az anyagra, az kivonja a nyálkát a talpából, nem fog tudni tovább csúszni és elpusztul. (Ez azért elég durva megoldás.)

Könnyű csapdába ejteni (Fotó: orszagalbum.hu)
Könnyű csapdába ejteni (Fotó: orszagalbum.hu)

Vannak olyan csigaölő mérgek, amelyek fonalférgeket használnak fel: ezek a lények megtámadják a csigákat, és egy hét alatt elpusztítják őket – a velük szimbiózisban élő baktériumokkal közösen. (Szintén brutális megoldás szerintem.)

Hallottam olyanról is, hogy valaki összegyűjti a csigákat, elpusztítja őket, egy hétig meleg helyen, vízben rohasztja, majd alkonyatkor a növényekhez locsolja ezt a gusztustalanságot, mert ez a büdös, nyákos massza elriasztja az élő csigákat. (Nem is kommentálom ezt a változatot…)

A sörös csapda is nagyon elterjedt: egy üres műanyag dobozt meg kell tölteni félig sörös vízzel, beásni az ágyásba, és reggelre tele lesz megfulladt csigával! („Csodás” látvány lehet.)

Sörös csapda (Fotó: svajcisapka.blogspot.com)
Sörös csapda (Fotó: svajcisapka.blogspot.com)

A tejsavós csigacsapda is állítólag hatásos – ám figyelni kell arra, hogy víz ne kerüljön a csapdába! Ebben az esetben egy műanyag palack oldalára vágjunk 2-3 nagyobb ablakot (a kupakot hagyjuk rajta az esővédelem miatt -, süllyesszük a földbe az alsó ablak szintjéig, tegyünk bele 3-4 cm tejsavót, s már kész is a csapda!

Aki nem szeretné meggyilkolni ezeket az állatokat - és remélem, több ilyen felfogású ember akad olvasóim között, hiszen a csigák is fontos tagjai a táplálékláncnak, miközben növelik a talaj humusztartalmát, terjesztik a magvakat és a spórákat - annak is tudok megoldást felmutatni!

Nem feltétlenül kell elpusztítani őket (Fotó: orszaalbum.hu)
Nem feltétlenül kell elpusztítani őket (Fotó: orszaalbum.hu)
 • Ha például reggel öntözzük meg a növényeket, akkor korán felszárad a környezetük és a csiga számára nem lesz annyira vonzó. (Mivel a nyirkos helyeket kedveli.)
 • Csigataszító növény a fekete ribiszke, a paradicsom, a begónia is. Ezeket ültessük azokra a helyekre, ahol a csiga szeret felbukkanni.
 • Jó megoldás a veszélyeztetett növények körbetekerése vékony rézdróttal.
 • Nézzünk szeretettel a békákra, gyíkokra, sünökre – mert általuk csökken a csigák létszáma.
 • Az indiai futókacsa egyre elterjedőben van, mert szinte kényszeredetten kutatnak a meztelen csigák után, hogy megegyék őket.
 • Kertünk berendezésekor vegyük figyelembe, hogy a csiga nem szereti a levendulát, a rózsát, a díszfüveket, a fuksziát, páfrányt, sárkányfüvet, meténget. A haszonnövények közül riasztó számára a medvehagyma, az orvosi zsálya, a ribizili, a rozmaring, a fokhagyma, az egres, a fekete szeder és a paradicsom.
 • Ha kellő elszántságot érzünk (és erre buzdítok mindenkit!), akkor szürkületkor vagy az éjszaka közepén gyűjtsük össze a csigákat és vigyük őket a házunktól / kertünktől jó messzire (egy erdőbe vagy egy mezőre), hogy boldogan élhessenek új környezetükben!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Varga Mihály: egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez
  Varga Mihály: egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez
 • Csak írásbeli érettségi lesz idén
  Csak írásbeli érettségi lesz idén
 • Spanyolországban elérte a tetőpontot a járvány
  Spanyolországban elérte a tetőpontot a járvány
 • Virtuális látogatás a tojásmúzeumba
  Virtuális látogatás a tojásmúzeumba

A hét sztorija

 • Rendben zajlik a távoktatás
  Rendben zajlik a távoktatás
 • Átképzési támogatási programot indít a kormány
  Átképzési támogatási programot indít a kormány
 • Hogy élik meg a bezártságot a gyerekek?
  Hogy élik meg a bezártságot a gyerekek?
 • Textilmaszkot varrnak a Vörösmarty Színház munkatársai
  Textilmaszkot varrnak a Vörösmarty Színház munkatársai
 • Elengedett nyelvvizsga kötelezettség - türelmet kérnek a fehérvári egyetemek
  Elengedett nyelvvizsga kötelezettség - türelmet kérnek a fehérvári egyetemek
 • Elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása
  Elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása
 • Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt
  Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt
 • Baltával megölt két embert egy 18 éves román állampolgár Nagykőrösön
  Baltával megölt két embert egy 18 éves román állampolgár Nagykőrösön

Eseménynaptár

 • Javul az intenzív osztályon kezelt Boris Johnson állapota
  Javul az intenzív osztályon kezelt Boris Johnson állapota
 • Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
  Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
 • Koronavírus: újabb 8 halott az országban, Fejérben 6 új beazonosított fertőzött
  Koronavírus: újabb 8 halott az országban, Fejérben 6 új beazonosított fertőzött
 • 980-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma
  980-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma
 • Ellenőrzik a forgalmas áruházak környékét 9 és 12 óra között
  Ellenőrzik a forgalmas áruházak környékét 9 és 12 óra között
 • Biztosítottak a védekezés feltételei is városunkban
  Biztosítottak a védekezés feltételei is városunkban
 • Ma újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat
  Ma újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat
 • Sokan szegik meg a kijárási korlátozásokat
  Sokan szegik meg a kijárási korlátozásokat
 • Ma van Nagycsütörtök
  Ma van Nagycsütörtök