Rain showers28 °C
2019. augusztus 26. hétfő Izsó
Menü

Ez volt a legütősebb Fehérvári Táncfesztivál

Ez volt a legütősebb Fehérvári Táncfesztivál
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

11 táncstílus, 19 fellépő, 164 táncos – idén sem unatkoztak a Fehérvári Táncfesztivál nézői. Az egyre népszerűbb gálán jazztánc, hiphop, néptánc, salsa formáció, showtánc, orientális tánc, street dance, moderntánc, ír sztepp, rock and roll, boogie-woogie, klasszikus balett szórakoztatta az érdeklődőket.

Ilyen „bevállalós” fesztiválunk még nem volt.” – nyilatkozta az idén megrendezett Fehérvári Táncfesztiválról Vitézné Bán Tímea, a gála fő szervezője, a Tercia StArt Egyesület alapítója -  „Utólag visszagondolva semmit sem bántunk meg, pedig nagy volt az izgalom, hogy a sok újdonság és meglepetés milyen visszhanggal bír majd.”

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

 A MOL Aréna Sóstó ugyanis eddig még nem adott táncos rendezvénynek helyszínt, és a szervezők sem kérték még a nézőket soha arra, hogy voksoljanak a kedvenc fellépőjükre, aki a műsor végén átveheti az idén útjára induló vándorserleget.

A közönség egy mobil applikáció segítségével szavazhatott arra a táncosra vagy tánccsoportra, amely véleményük szerint a legjobb volt az est folyamán.

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

Arra továbbra is figyeltünk, hogy senki se érezze ezt versenyfelhívásnak, de úgy tűnt, nagy motiváló erővel bírt a tetszetős és méretes serleg, mert a fellépők beleadtak apait-anyait a műsorukba. Végül egy nálunk most debütált csoport kapta meg a közönségdíjat, a Me Against The Music hip-hop csapat, egyedi, extravagáns koreográfiájukkal.”

A verseny pedig igen nagy volt, hiszen évről évre egyre többen mutatkoznak be a fesztiválon. Tavaly a Művészetek Házában szólították színpadra a 16 együttes több mint 150 művészét – és e létszám idén sem csökkent. 11 táncstílus, 19 fellépő, 164 táncos adott műsort.

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Vitézné Bán Tímea)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Vitézné Bán Tímea)

Az est során jazztánc, hiphop, néptánc, salsa formáció, showtánc, orientális tánc, street dance, moderntánc, ír sztepp, rock and roll, boogie-woogie, klasszikus balett szórakoztatta a közönséget. Megjegyzem: az elmúlt évek során igen nagyot nőtt a Táncfesztivál, hiszen 2012-ben alig hatvan táncos ropta a színpadon! (Három évvel ezelőtt még a Köfém Művelődési Ház is elég volt a látogatók számára.) 

A fesztivált persze nemcsak a sokféle táncstílus tette izgalmassá, hanem azok a táncosok is, akik szinte minden korosztályban képviseltették magukat: a tizen- és huszonévesek mellett színpadra léptek a hatéves ovisok, a 30-40 éves anyukák és egy 60 éves táncoslábú nagypapa is.

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

Minden a reményeink szerint alakult.” – mondta Vitézné Bán Tímea – „Telt ház volt most is, sőt, több olyan érdeklődő, aki a helyszínről szomorúan ment haza, mert már nem kapott jegyet. A táncosok soha nem látott létszámmal érkeztek, és öröm volt látni, milyen jól érzik magukat a felkészülés ideje alatt, igazi „bandázás” volt közöttük. A gyermektáncosok elmondása szerint a fellépés stresszmentesre sikerült, mert se függöny, se reflektorfény nem fokozta izgalmukat.”

Az új helyszín lehetővé tette, hogy az elmúlt éveket felölelő imázsfilmjüket is bemutassák a szervezők. Izgalmas és egyben megható is volt végignézni néhány percben, mi történt a táncosokkal az elmúlt hét év alatt.

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Vitézné Bán Tímea)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Vitézné Bán Tímea)

A Tercia StArt Egyesület ezek után sem dől hátra, hiszen az elmúlt egy évben az arculatváltás mellett több olyan projekttervet dolgoztak ki, melyek megvalósítását most kezdik el.

„Új csapattal és újult erővel látunk neki négy új helyi rendezvény megszervezésének, amely programokat Székesfehérvár táncéletének fellendítése érdekében álmodtuk meg.” – árulta el Vitézné Bán Tímea – „A Fehérvári Táncfesztivál nem is kérdés, hogy minden év májusában újra és újra megrendezésre kerül, de emellett szeretnénk még nagyobb hangsúlyt fektetni a tánc testi-lelki egészségmegőrző hatására.”

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

Tímea tapasztalatai szerint a városban sorra nyílnak a táncklubok és táncstúdiók, de a lakosság mégis tanácstalan, hogy merre induljon, ha táncolni szeretne. A sport mellett egyre többen választják a táncot szabadidős tevékenységként, és sok szülő ezt a fajta testmozgást választja gyermekének délutáni elfoglaltságként is.

Úgy véljük, ha megfelelő nyilvánosságot kapnak a fehérvári tánciskolák, akkor egyrészt támogatjuk fennmaradásukat, másrészt segítjük az utánpótlás-nevelést.”

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

A Tercia StArt Egyesület négy új projektje tartalmaz egy 11 alkalmas tánckurzust fehérvári és budapesti szakemberek bevonásával, és egy jövő áprilisban megrendezésre kerülő I. Székesfehérvári Táncválasztó elnevezésű családi napot. Erről elöljáróban annyit árultak el a szervezők, hogy a sportválasztó mintájára épül, vagyis alkalmat teremtenek a tánc és a lakosság összeismertetésére. Amellett, hogy egész nap táncbemutatókat tartanak, a nézők minden egyes előadás után kipróbálhatják és megtanulhatják a színpadon látott tánclépéseket a fellépő táncosok segítségével.

Ezt megelőzően Táncos Nyílt Heteket hirdetnek meg, amikor a fehérvári táncegyesületek és táncklubok kulisszatitkait megismerve betekintést nyerhetnek az érdeklődők a próbák alatt zajló tevékenységekbe.

Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)
Fehérvári Táncfesztivál 2019 (Fotó: Pápai Barna)

Az idei évre azonban még egy újdonságot tartogatunk: ősszel indítjuk útjára a több kategóriában meghirdetésre kerülő saját táncversenyünket, hogy városunkban is lehetőséget kapjanak a versenyszerűen táncoló és táncot tanító egyesületek a megmérettetésre.” – árulta el Tímea.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Ezek a lányok egyre unalmasabbak - A bűn királynői kritika
  Ezek a lányok egyre unalmasabbak - A bűn királynői kritika
 • Új épületet kap a Corvinus Egyetem székesfehehérvári campusa
  Új épületet kap a Corvinus Egyetem székesfehehérvári campusa
 • Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban
  Őrizetbe vettek 29 tüntetőt Hongkongban
 • Fehérvár Hangja - már lehet jelentkezni a tehetségkutató versenyre
  Fehérvár Hangja - már lehet jelentkezni a tehetségkutató versenyre
 • Megkezdik a magyar repülőgépek gyártásá
  Megkezdik a magyar repülőgépek gyártásá
 • Biztonságos helyekre menekítik az embereket a tájfun elől Kínában
  Biztonságos helyekre menekítik az embereket a tájfun elől Kínában
 • Újabb helyeken lángol az erdő az Amazonas vidékén
  Újabb helyeken lángol az erdő az Amazonas vidékén
 • Mini Lecsó Fesztivált tartanak Feketehegy-Szárazréten
  Mini Lecsó Fesztivált tartanak Feketehegy-Szárazréten

Eseménynaptár

 • Támogatás a húszévesnél fiatalabban jogosítványt szerzőknek
  Támogatás a húszévesnél fiatalabban jogosítványt szerzőknek
 • Ma még tart a díszmadár-kiállítás Székesfehérváron
  Ma még tart a díszmadár-kiállítás Székesfehérváron
 • Újabb újságírót gyilkoltak meg szombaton Mexikóban
  Újabb újságírót gyilkoltak meg szombaton Mexikóban
 • Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
  Izer Norbert: már több mint 29 ezer automatát regisztráltak az adóhivatalnál
 • Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
  Főzőverseny, koncertek és vidám nyárutó az V. Kisfalud Novaj-Pusztai Vigasságon
 • Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
  Balesettel indult a nap az M7-esen a Balaton felé
 • G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen
  G7-csúcstalálkozó - Több ezren békésen, néhány százan erőszakosan tüntettek az értekezlet ellen
 • Újabb razzia volt a fővárosi bulinegyedben
  Újabb razzia volt a fővárosi bulinegyedben
 • Többnyire erősen felhős lesz az ég de több-kevesebb napsütés várható
  Többnyire erősen felhős lesz az ég de több-kevesebb napsütés várható