Fair21 °C
2019. október 22. kedd Előd
Menü

Életveszélyes is lehet az eperallergia

Életveszélyes is lehet az eperallergia
2 éves kor alatti gyereknek jobb, ha nem adunk epret! (Fotó: deskgram.net)

Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Ezért fontos beszélnünk az eperallergiáról, mely életveszélyes állapothoz is vezethet.

Tavaly már felhívtam a figyelmet arra egyik cikkemben, hogy hivatalosan „szamócának” nevezik azt, amit mi általában „eperként” emlegetünk.  Az eper fán terem, legalábbis az Alföldön. A dunántúli nyelvjárásokban ugyanezt a gyümölcsöt szedernek nevezik. Az utak mentén, a vidéki házak árokpartján láthatjuk a fehér (Morus alba) és a fekete (Morus nigra) eperfát. A fekete epret, mint említettük, egyes nyelvjárásokban szedernek nevezik, ami azonban nem keverendő össze a valódi szederrel, ami indázó, többnyire tüskés, és málnaszerű gyümölcse van. És persze még vannak más fajták is, amelyek hazánkban nem honosak. Az eperfa termését is megehetjük, sőt, még pálinkát is szoktak készíteni belőle.

Eperfa (Fotó: zaol.hu)
Eperfa (Fotó: zaol.hu)

A szamóca a rózsafélék családjába tartozik. Ez a gyümölcs a földhöz nagyon közel, kisméretű, lágy szárú, évelő bokron terem.  Magyarországon három faja őshonos. Hosszú nemesítési munka után hozták létre a Fragaria X ananassát, vagyis a termeszthető szamócát. Az X a nemesítést, keresztezést jelenti. (Ezért is X.)

Amikor elkezdték termeszteni a szamócát, akkor átnevezték földiepernek, majd lustaságból kikopott a „földi” megjelölés, és maradt az „eper”.

 

Zamatos szamóca, amit már csak epernek hívunk (Fotó: snaped.fns.usda.gov)
Zamatos szamóca, amit már csak epernek hívunk (Fotó: snaped.fns.usda.gov)

Szabadföldi szamócát május közepétől június közepéig találunk a piacokon és a boltokban. Vannak persze olyan fajták is, amelyeket akár augusztusig is lehet szüretelni, de Magyarországon főként a már említett intervallumban kapható szabadföldön termett szamóca. Az érési időt természetesen befolyásolja az időjárás is. A szezon általában május 15. körül kezdődik. Ha a betakarítási időszakban nagyon meleg van, akkor rövidebb lesz az érési idő, ha hűvösebb, akkor több héten át is lehet szüretelni.

Itt van tehát az „eperevés” szezonja. Körülöttem mindenki lekvárt vagy szörpöt készít ebből a finomságból, a hibátlan szemek pedig gyorsan a gyomorban landolnak önmagukban porcukorral, tejszínhabbal – vagy anélkül, illetve sütemények, krémek, italok alapanyagaként is megízesítik az étkezéseket.

A friss eperből készült desszert semmihez sem hasonlítható (Fotó: tablespoon.com)
A friss eperből készült desszert semmihez sem hasonlítható (Fotó: tablespoon.com)

A szamócát nemcsak azért ajánlott az étkezésünkbe iktatni, mert rendkívül ízletes, hanem élettani hatásai miatt is: méregtelenít, jó a láz csillapítására, depresszió ellen is használható, s a pattanásos bőrt is kiválóan lehet kezelni vele. Fogyasztásával megelőzhetők bizonyos szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a vérnyomás.

Akit érdekel, hogy mi mindenre jó még ez a gyümölcs, és esetleg még néhány különleges receptet is kipróbálna, az olvassa el a Miért együnk minél több szamócát? című cikkemet.

Eper minden mennyiségben (Fotó: thanksgiving.com)
Eper minden mennyiségben (Fotó: thanksgiving.com)

S ha már szamóca – és evés -, akkor sajnos előtérbe kerül az eperallergia is, mely tünete a kellemetlen viszketés, az ajkak és a nyelv megduzzadása, légzési nehézségek, hasi görcsök stb. Ezek a tünetek jelentkezhetnek az eper elfogyasztása után pár perccel, vagy akár órákkal később is. Ennek az allergiának az alapját egy keresztallergia jelenti: van az eperben egy olyan fehérje, amely nagyon hasonlít szerkezetét tekintve a nyírfapollen allergénjére. A keresztallergiánál a szájüregben lép fel az allergiás válasz az adott étel elfogyasztásakor.

A szamóca más panaszokat is okozhat, például csalánkiütést, mivel e gyümölcs képes allergiás reakció nélkül hisztamint felszabadítani a hízósejtekből. A csalánkiütés a lakosság 20 százalékát érinti. – Így jöhet létre intoleranciareakció, mely bőrpanaszokhoz vezethet. A csalánkiütés különböző nagyságú, viszkető, halványvörös vagy világos foltokban mutatkozik meg. A kiütés pár óra (vagy nap) alatt elmúlik.

A csalánkiütés még az enyhébb reakciók közé tartozik (Fotó: wattpad.com)
A csalánkiütés még az enyhébb reakciók közé tartozik (Fotó: wattpad.com)

Kísérheti ödémásodás az ajkakon, szemhéjakon, nyelven. – Oka a hisztamin nevű anyag felszabadulása. (Az arra érzékenyeknek tartózkodniuk kell a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztásától.) Ahogyan már érintőlegesen megjegyeztem: a hisztamin-liberációt okozó anyagok allergiás reakció nélkül is képesek a hízósejtekből hisztamint felszabadítani. Az eper mellett ilyen tulajdonsága van a tiraminnak, mely a sajtokban is megtalálható, de említhetném a szalicilt (amit tartósítószerként szoktunk használni ) és többfajta gyógyszert is. Az ödéma jelentkezhet a légutakban is, ami a légzés leállításához vezethet.

Az anafilaxiás sokk egy allergiás reakció, mely az immunrendszer túlzott működésén alapul. Ilyenkor egy ellenanyag aktiválja immunrendszerünket, mely többnyire az E-típusú immunglobulin. Az allergiát okozhatja rovarcsípés, gyógyszer, vegyszerek (hajfestékek, kozmetikumok), fizikai hatások, illetve élelmiszerek (dió, mogyoró, kagyló, eper).

Az anafilaxiás sokk nagyon veszélyes lehet (Fotó: babycenter.com)
Az anafilaxiás sokk nagyon veszélyes lehet (Fotó: babycenter.com)

Az anafilaxiás sokk életveszélyes állapot, mivel a szervezet ilyenkor olyan erősen védekezik az allergén ellen, hogy összeomlik a keringés, a légzés. Ha ilyenkor nem történik azonnali beavatkozás, akkor halál is bekövetkezhet.

Ha azt látjuk, hogy valaki fullad, izzad, sápadt, duzzanatok és kiütések jelentkeznek rajta, akkor azonnal hívjunk segítséget, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen érzékeny az eperre, mennyire súlyos az állapota – illetve, hogy milyenné fog válni! Valaki ilyenkor szédül is, remeg, ájulás közeli érzése van. Előfordulhat hányás, hányinger, keringési zavar, öntudatromlás, zavartság is.

Az allergiás sokktól fulladhatunk is (Fotó: medicalnewstoday.com)
Az allergiás sokktól fulladhatunk is (Fotó: medicalnewstoday.com)

Amíg nem érkezik meg a segítség, ne itassuk a beteget és még kalciumot se adjunk neki, mert nem fogja csökkenteni a duzzanatot, viszketést. Sőt! Csökkenteni fogja a beteg vérnyomását! Ne vegyünk elő antihisztamin és szteroid készítményeket se!

Az anafilaxia kezelésében először adrenalint kell adni, még akkor is, ha nem alakult ki a teljes tüneti spektrum. Ez ugyan megakadályozza, hogy súlyosabbá váljanak a tünetek, ám nem helyettesíti az orvosi ellátást!  A beteg ugyanis oxigén-adásra is szorulhat.

Azok, akik már szenvedtek el anafilaxiát, ajánlott felíratni orvosukkal önbelövő adrenalin injekciót, amit aztán mindig maguknál kell hordaniuk. Az injekciót a combizomzatba kell adni, mert csak így tudja kifejteni maximálisan hatását. Fontos, hogy az öninjekció működésbe lépése után 8-10 másodpercet várni kell, míg kihúzzuk.

Az adrenalin injekció életet menthet (Fotó: netdoctor.co.uk)
Az adrenalin injekció életet menthet (Fotó: netdoctor.co.uk)
Figyelem! A jelenlegi ajánlások szerint 2 éves kor alatt nem tanácsos szamócát adni gyermekünknek, mivel kisgyerekkorban bizonyos ételek fogyasztása után gyakrabban jelentkeznek allergiás panaszok. Allergia egyébként bármelyik életkorban felléphet, így azon sem kell meglepődnünk, ha felnőtt korban válunk „panaszossá” úgy, hogy korábban semmilyen problémánk nem volt az eper elfogyasztása után.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
  Szésfehérváron is elkezdődnek ma a megemlékezések
 • Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
  Ingyenes jogi tanácsadást szervez a Budapesti Ügyvédi Kamara
 • Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
  Szívügyünk Fehérvár - nagyszabású szűrőnap lesz városunkban
 • Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
  Az Árpád-kori oklevelekről szólt a Városi Levéltár és Kutatóintézet konferenciája
 • Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
  Hétvégén rendezik a Paál István Fesztivált
 • Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
  Makovecz Imre munkássága előtt tisztelegnek
 • Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen
  Többfelé javult a szmoghelyzet, de Debrecenben és Nyíregyházán továbbra is egészségtelen
 • Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt
  Kárpát-medencei fiatalok rójaák le tiszteletüket az 56-os hősök előtt

Eseménynaptár

 • Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
  Kőnél keményebbek - ünnepi műsor Székesfehérváron
 • Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
  Lezárult a nyomozás a csaknem négy éve történt párizsi merényletek ügyében
 • Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
  Játéktörténeti konferenciát rendeztek a Hetedhét Játékmúzeumban
 • Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
  Ma kezdődnek az október 23-ai központi megemlékezések
 • Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
  Szűrt napsütés várható 24 fokos hőmérséklettel
 • Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
  Október 27-ig lehet jelentkezni az Ady-versenyre
 • Jobb a levegő Székesfehérváron
  Jobb a levegő Székesfehérváron
 • Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
  Hétfőn sem vette napirendre a brit parlament alsóháza az új Brexit-megállapodást
 • Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
  Az energiaellátás függőségének csökkentése áll a készülő nemzeti energiastratégia középpontjában
 • Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
  Idén is elindítja Fűts okosan! című tájékoztató kampányát az Agrárminisztérium
 • HÍRADÓ 2019. október 21.
  HÍRADÓ 2019. október 21.
 • Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát
  Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát
 • Árpád-kori oklevelekről tartottak előadást a Levéltárban
  Árpád-kori oklevelekről tartottak előadást a Levéltárban