Clear sky16 °C
2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka
Menü

Tizenhárom hasznos tipp az M7-esen nyáron közlekedőknek

Tizenhárom hasznos tipp az M7-esen nyáron közlekedőknek
Extrém nyári dugó az M7-esen (Fotó: Letenye Média)

Pénteken hat, szombaton öt órás, míg vasárnap nagyjából fél napos az M7-es autópálya csúcsforgalma. Ilyenkor számoljunk a szokásosnál hosszabb menetidővel, mindig legyen a kocsiban víz, és tartsuk be a követési távolságot. Ha torlódást látunk, a fokozatos fékezés mellett kapcsoljuk be a vészvillogót is. A Magyar Közút tizenhárom hasznos tanáccsal látta el a legforgalmasabb autópályán közlekedőket.

A Balaton felé nyaranta pénteken 14 és 20, szombaton pedig 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben az M7-es autópályán, Budapest irányába pedig már vasárnap 12 órától megindul a tömeg, de a többség 17-18 óra környékén hagyja csak el a tópartot - derül ki a Magyar Közút szezonnyitó összeállításából.

Június közepétől augusztus végéig éppen ezért érdemes akár 15-20 perccel hosszabb menetidővel is kalkulálni, mint a többi évszakban. Nem ritka, hogy a megnövekedett forgalom miatt jelentősen lelassul a forgalom, és csak 80-90 km/h sebességgel lehet haladni az autópályán. Nemcsak a Balaton irányába indulnak el ilyenkor sokan, hanem Olaszország, Szlovénia és leginkább Horvátország felé is. Utóbbi országban a legtöbb szálláson egyébként éppen a szombat a heti turnusváltás napja.

A Magyar Közút tizenhárom pontban szedte össze a honlapján, hogy mire érdemes a nyári hónapokban figyelni a megnövekedett forgalmú M7-esen:

1. Ha teheti, kerülje el a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.

2. Közvetlenül indulás előtt informálódjon az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve az utinform.hu weboldalon. Vagy használjon online navigációs szoftvereket, közösségi autós alkalmazásokat.

3. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választaniuk. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 62-es, 64-es főutakon, a Balaton északi partjára tartók Székesfehérvártól a 8-as főutat is használhatják.

4. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmét. Ha ezt betartják az autósok, akkor az autópálya kapacitása sokkal egyenletesebb lesz, így a torlódások nagysága is érdemben mérsékelhető.

5. Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal induljon útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő, ha például egy baleset miatt torlódás alakulna ki vagy útzár lépne életbe.

6. Erős forgalomban különösen figyeljen a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válassza meg, ha két másodperccel követi az Ön előtt haladót, akkor váratlan esetben is meg tud állni.

7. Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleli, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsolja be a vészvillogót, hogy az Ön mögött érkezőket is figyelmeztesse!

8. Ha eltévesztett egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állnia a pályán, semmiképpen se forduljon vissza az autópályán, ne tolasson! Az ilyen manőverek életveszélyesek és természetesen szabálytalanok is!

9. Torlódásban segítse a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!

10. A leállósávot csak és kizárólag műszaki meghibásodás esetén használja, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad! Ez szintén szabálytalan és életveszélyes!

11. A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni

12. Ha baleset helyszíne mellett halad, ne „bámészkodjon”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.

13. A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően válassza meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.

(Forrás: Magyar Közút)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A járvány időszaka alatt is működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  A járvány időszaka alatt is működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
 • Hétfőn indul az iskolai beiratkozás
  Hétfőn indul az iskolai beiratkozás
 • Továbbra sem látogathatók a játszóterek, sportközpontok
  Továbbra sem látogathatók a játszóterek, sportközpontok
 • Spanyolország lett a legfertőzöttebb európai ország
  Spanyolország lett a legfertőzöttebb európai ország
 • Elindítja tavaszi programsorozatát a Várkert Bazár, ezúttal az interneten
  Elindítja tavaszi programsorozatát a Várkert Bazár, ezúttal az interneten
 • Nyár elején kaphatják meg a félmillió forintnyi pluszjuttatást az egészségügyben dolgozók
  Nyár elején kaphatják meg a félmillió forintnyi pluszjuttatást az egészségügyben dolgozók
 • Tanár néni home office-ban, palotavárosi alakzatok – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Tanár néni home office-ban, palotavárosi alakzatok – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Gyakrabban indul a15-ös járat, tovább is érvényes a márciusi bérlet
  Gyakrabban indul a15-ös járat, tovább is érvényes a márciusi bérlet
 • Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét
  Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét