Cloudy13 °C
2020. február 25. kedd Géza
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, Cukorfalat Fesztivál, MZ/X és EDDA Művek

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, Cukorfalat Fesztivál, MZ/X és EDDA Művek
A hétvégén megindulnak az óriásbábok a Belvárosban (Fotó: Bácskai Gergely)

Ahogy beléptünk a júliusba, folytatódik a kánikula, ám a hétvégén ismételten számos nagyszerű és látványos fehérvári (és környéki) program motiválhat arra, hogy kimerészkedjetek a biztonságot jelentő légkondis helységekből: megindulnak a Királyi Napok közeledtét jelző Királyok a Belvárosban, letesztelhetitek magatokat a Cerbona Félmaratonon, tombolhattok az MZ/X nosztalgikus nótáira, netalántán kilátogathattok a Cukorfalat Fesztiválra, ahol a Kowalsky meg a Vega szolgáltatja a talpalávalót.

Koncert: EDDA Művek és Pataky Művek
Mikor?: Július 6., szombat 17:00
Hol? Agárdi Popstrand

Az idén negyvenkét éves Agárdi Popstrand programsorozat következő állomásán nem más áll a színpadra, mint a legendás EDDA Művek, akik Pataky Attila vezérletével 1973 óta hozzák extázisba rajongóikat. A Griff néven indult brigád 1974-ben váltott EDDA-ra, majd 1980-tól már EDDA Művekként járták az országot. A tagok ezt az évszámot tekintik a zenekar születési évének, a művek-szó pedig azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban kezdte pályafutását. Azóta pedig számos slágerrel örvendeztettek meg minket: A kör, az Álmodtam egy világot, a Gyere őrült, vagy a Kölyköd voltam is mind-mind olyan nóta, amelyet a legtöbben álmukból felkelve is kívülről fújnak.

Fesztivál: VIII. Cukorfalat Fesztivál
Mikor?: Július 5-6., péntek-szombat 
Hol?: Szabadegyháza

A Cukorfalat Fesztiválnak már a neve is csalogató lehet, amelyből első blikkre kiderül, mire is lehet számítani: megszámlálhatatlan mennyiségű ínycsiklandó és édes finomság közül válogathatnak a kíváncsiskodók, így csak annyit tanácsolhatok, hogy tömött pénztárcával és üres gyomorral keljenek útra a családok. Az édességek mellett természetesen a zene sem merül feledésbe, így az öt órai cukorágyú után fellép többek között Kocsis Tibor, Zoltán Erika, kollégánk, Bokányi Zsolt vezényletével a Boka Boogie Band és az őrület legnagyobb durranása, a Kowalsky meg a Vega. A Cukorfalat Fesztiválra a belépés ingyenes, a helyszínen pedig a Vörösmarty Rádió látványstúdióját is megtalálhatjátok.

Fehérvári programok a hétvégére: Királyok a Belvárosban, Cukorfalat Fesztivál, MZ/X és EDDA Művek

Sport: V. Cerbona Fehérvár Futófesztivál
Mikor?: Július 6., szombat 12:00
Hol? Belváros

Ennyi édesség és buli mellett természetesen a mozgás sem maradhat ki a szórásból, így szombaton ismét bevehetik a várost a futni vágyók. Az Alba Triatlon SE szervezésében zajló program versenyszámai (Cerbona Félmaraton, High5 14k, Intersport 7k, 3x7k váltó) a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központ előtti parkolóból rajtolnak, majd hét kilométert megtéve - amely során áthaladnak Székesfehérvár történelmi belvárosán - szintén a sportközpontban érnek célba a harcosok. A tavalyi félmaratonon ezren ragadtak futócipőt, idén ez a szám várhatóan jóval nagyobb lesz, ugyanis manapság egyre többen és többen döntenek úgy, hogy áldoznak az egészséges életmód oltárán. További információkat a futófesztiválról és a nevezésről itt találhattok.

Sport: Maker's Mark XIV. Hungarian Bowl
Mikor?: Július 6., szombat 17:00
Hol?: Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion

Megmondom őszintén, nem nagyon követtem a Fehérvár Enthroners eddigi eredményeit, de arra, hogy bejutottak a Hungarian Football League Hungarian Bowlnak elnevezett döntőjébe, még én is felkaptam a fejem. Mit bejutottak? Egyenesen a Koronázók számítanak a favoritnak olyan ellenféllel szemben, amely Ukrajnából érkezett (Kijev Capitals), hogy megmérkőzzenek városunk szépen megtermett fiaival. Azzal, hogy egy fehérvári csapat bejutott a HFL fináléjába, a legjobb magyar csapatnak járó címet is bezsebelte, ugyanis a Budapest Cowbellst kiütve nem maradt más magyar csapat állva széles e vidéken. A döntő helyszíne a Hidegkuti Nándor Stadion lesz, ahova számos szurkolói buszt is indítanak, így szép számban drukkolhatunk a székesfehérvári amerikai focisoknak. Go Enthroners! Fear the E!

Királyi Napok: Királyok a Belvárosban
Mikor?: Július 6., szombat 18:00
Hol? Fő utca

A hétvégén ismételten ellepik a királyok a Belvárost, ugyanis a július már a Székesfehérvári Királyi Napokra való hangolódás jegyében zajlik: ennek megfelelően augusztus 3-ig minden szombaton este hatkor felbukkannak az óriásbábok a Fő utcán, hogy hagyományőrzők kíséretében vezessék fel az augusztusi programokat. Első körben július 6-án, szombaton 18 órakor a Szent Család, vagyis Szent István király, hitvese, Boldog Gizella és gyermekük, Szent Imre herceg, valamint Géza fejedelem képviseli az idén huszonegy tagúra bővülő óriásbáb-családot a parádén. A királyokat az első estén az agárdi Bandiera zászlóforgató és zászlódobáló csoport tagjai kísérik, a talpalávalót pedig a Sub Rosa együttes szolgáltatja.

Koncert: MZ/X
Mikor?: Július 7., vasárnap 19:00
Hol? Bregyó köz

A remekbe szabott Parabában való húsz éves jubileumi visszatérés után a híresen hírhedt fehérvári brigád, az MX/Z újabb nagy dobásra készül: ezúttal a Bregyó közi Regionális és Atlétikai Központban állnak színpadra, hogy olyan fergetegesen nosztalgikus bulit varázsoljon, amelyet jó darabig nem felejtünk majd el. A hiphopban nyomuló banda, azaz Csabeat, Ndi és Ubigee olyan klasszikusokat hozott tető alá, mint az Elfordulok tőled, az Alba Volán induló, és a kedvenc nótám tőlük, a Hoplacsek Julcsa nem Angol lány!, legutóbb pedig Orsivai Renivel, alias Nenével kiegészülve az Instant Slágert is bemutatták a nagyérdeműnek. És ha már Instant Sláger: aki lesz olyan bátor a koncerten és feldob egy melltartót Nándinak az új nóta közben, MZ/X 2.0 - A demizson újratöltve lemezt kap ajándékba.

Mozi: Pókember - Idegenben
Mikor?: Július 4-től
Hol? Cinema City Alba

Azt sem tudtam, hova kapjak örömömben, amikor bejelentették, hogy mindenki kedvenc hálószövője csatlakozik a Marvel filmes univerzumához. Persze nekem sokakkal ellentétben az előző alkotások is tetszetősek voltak (mondjuk úgy könnyű, hogy Póki volt gyerekkorom kedvenc figurája), ám így hogy visszakerültek a jogok az anyavállalathoz, mindenki hátradőlve várta a jól megérdemelt Pókembert. És hát a Hazatérés jött, látott és győzött. Nem is kicsit. Már akkor volt egy olyan érzésem, hogy a hálószövő minden egyes újabb alkotással csak jobb és jobb lesz, és szerencsére ez eddig be is jött. Olyannyira, hogy a Pókember - Idegenben véleményem szerint a legjobb hálószövős mozi lett - erről bővebben majd vasárnap.

Nézzük, hogyan is fest az alapszitu: Peter Parker, alias Pókember (Tom Holland), a Bosszúállók: Végjáték eseményei és Vasember halála után nem nagyon találja helyét az új világban. A folyamatos érzelmi megpróbáltatásoknak köszönhetően úgy dönt, időre leteszi a lantot, és európai turnéra indul osztálytársaival, hogy kiengedje a felgyülemlett gőzt. Igen ám, de Póki nem más, mint Nick Fury (Samuel L. Jackson) látószögébe kerül, aki megkéri, hogy segítsen elintézni az EU-ban elementáris erővel ténykedő rosszarcokat.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
  A nemzet színészévé választották Jordán Tamást
 • Koronavírus - újabb magyar kerül kórházi karanténba
  Koronavírus - újabb magyar kerül kórházi karanténba
 • Gazdaságfejlesztési pályázatok - újabb kiírások jelennek meg
  Gazdaságfejlesztési pályázatok - újabb kiírások jelennek meg
 • Kásler - szeptemberben bevezetik az új NAT-ot
  Kásler - szeptemberben bevezetik az új NAT-ot

A hét sztorija

 • Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet nyert az Arany EGYMI
  Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet nyert az Arany EGYMI
 • Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
  Elmarad az idei Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál
 • Jelentősen növekedhet az új elektromos autók száma
  Jelentősen növekedhet az új elektromos autók száma
 • Megújult stadiontúra lesz szerdán a MOL Aréna Sóstóban
  Megújult stadiontúra lesz szerdán a MOL Aréna Sóstóban
 • Haderőfejlesztés és biztonság - évet értékelt a Magyar Honvédég Parancsnoksága
  Haderőfejlesztés és biztonság - évet értékelt a Magyar Honvédég Parancsnoksága
 • Csipkekiállítás a Vörösmarty Művelődési Házban
  Csipkekiállítás a Vörösmarty Művelődési Házban
 • Változik a szakképzés - tájékoztató nap a Deák-iskolában
  Változik a szakképzés - tájékoztató nap a Deák-iskolában
 • A kommunizmus áldozataira emlékeztek az 56-osok terén
  A kommunizmus áldozataira emlékeztek az 56-osok terén

Eseménynaptár

 • Koronavírus - Ausztriában és Horvátországban is megjelent
  Koronavírus - Ausztriában és Horvátországban is megjelent
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. február 25.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. február 25.
 • Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
  Tóth Ildikó színművész lesz a Királykút Emlékház vendége
 • Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
  Négy autó ütközött az M0-s autóút 67-es km-nél
 • Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
  Decemberben 8 százalékkal több gyerek született, mint egy évvel korábban
 • Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét
  Ismét árvíz öntötte el Jakarta több körzetét
 • Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
  Kiszabadult a koronavírus-járvány a karantén által körülzárt területről Olaszországban
 • MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
  MNB: az azonnali fizetés a magyar pénzügyi szektor legnagyobb fejlesztése
 • Lezárják ma a Kossuth utcát
  Lezárják ma a Kossuth utcát
 • Rekordot döntöttek a lakásépítések
  Rekordot döntöttek a lakásépítések
 • Katonaportrék - Vándorkiállítás
  Katonaportrék - Vándorkiállítás
 • Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
  Elszaporodtak a vaddisznók Pécs külső részein
 • Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért
  Olaszországban még nem jelentkezett egyetlen magyar állampolgár sem segítségért