Light rain showers3 °C
2020. január 29. szerda Adél
Menü

Saját kezűleg újítja fel az egyik legkülönlegesebb öreghegyi házat tulajdonosa

Lassan két éve dolgozik Ódor László a Máriavölgyi utcában található egykori présházból lett, különleges építészeti értéket képviselő házon.

Az egykor virágzó szőlőkultúrájú Öreghegyen szerencsére sokan élnek olyanok, akik szívügyüknek érzik, hogy megőrizzék, gondozzák és használják is a korábbi présházakat. Azok akik az elmúlt két évben a Máriavölgyi úton sétáltak, láthatták: egy romos állapotában is elragadó szépségű épület apránként újul meg, nyeri vissza régi fényét. Nemcsak az különleges, ahogy Ódor László, az ingatlan tulajdonosa az egészen apró részletekre is ügyelve próbálja visszaállítani az egykori állapotokat, de az még inkább, hogy mindezt saját kezűleg teszi.

„Itt Öreghegyen ezt a jellegű házat már nem lehet megtalálni, én meg úgy döntöttem, hogy mivel képes vagyok rá és fel tudom újítani, ez az épület nem lesz szétdöntve, fel lesz újítva. Megvan az államilag elismert kőműves mestervizsgám meg a szakmai tapasztalatom is, és úgy érzem, a környezetemnek is boldogságot adok azzal, hogy ezt a házat a bozótból megmentem.” - meséli Ódor László.

Jelenleg egyébként az Öreghegyen közel kétszáz olyan présház és még több pince van még lábon, amelyet részben vagy egészben eredeti funkciójában tartottak meg tulajdonosai, és akad olyan is, amelyik új feladatot kapott. Sajnos néhányukból évek múlva egészen biztosan csak sittkupac lesz, de szerencsére többségük most is présház feladatkörben, ékkőként színesíti az utcaképeket.

„Az Öreghegy történetében láthatjuk, hogy már a 19. század végén sok szép, présházból nyaralóvá fejlesztett épület állt, és ez az egyik legszebb azon kevés ház közül, ami megmaradt." - emeli ki Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök, műemléki szakmérnök. - "Hatalmas értéknek tartom ezt az épületet, amely egykoron a Say családnak birtokában volt. Nem vonok le különösebb következtetést, csak jelzem, hogy az a pirogránit mintázat, ami az oromfalon látható, pontosan megtalálható a Say családéval szomszédos Vörösmarty téri házon is. Ez mindenképpen érdekesség. De ezen kívül ennek a háznak sokkal régebbi a története, pontosan nem sikerült még feltárni. Az én szememben ez az egyik legszebb régi, eredetileg présháznak készült, később már nyaralóvá terebélyesedett épület itt, Öreghegyen. Azért tartom mintaértékűnek, ami itt folyik, és ami Ódor László nevéhez köthető, mert egyébként gyakori, hogy akik Öreghegyen vesznek telket, ritkán vannak a környék történetével tisztában, az első dolguk, hogy betemetik a pincét, lebontják a régi házat. Jó lenne, ha az újonnan érkezők kicsit nagyobb érzékenységgel próbálnának körülnézni a környéken, és ehhez mutat szép példát ez az épület.”

Ódor László közel két éve kezdte meg az épület felújítását, és ez idő alatt is látványos, az épület szempontjából életmentő munkát végzett el, ám a vége még messze van. Úgy tervezi két év múlva már akár a környéken sétálókat, turistákat is vendégül láthatja a saját sparhelten készült harapnivalóval.

„Jelenleg még a ház az állapotát javítom, a beázások miatti problémát már orvosoltam, illetve a gyönyörű fafaragásos díszítés egyik részét hoztam rendbe, a többi még felújításra vár. Levakoltam a külső felületet, hogy a vályogfalak ne károsodjanak. Most folytatom tovább a munkámat, amennyi időm meg kedvem van hozzá." - emeli ki Ódor László.

És bár az elmúlt két évben tényleg óriási előrelépést tett a kőműves mester, azért rengeteg munka vár még rá, míg a Say család egykori nyaralója régi fényében tündökölhet.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Koronavírus - Kásler: Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbeteg
  Koronavírus - Kásler: Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült az esetleges megbeteg
 • A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
  A NAV mindenkinek készít adóbevallás-tervezetet
 • Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
  Oscar-díj - Növényi alapú menük, műanyagpalack-mentes rendezvények
 • Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
  Reflektorfényes stadiontúra lesz szerdán a Mol Aréna Sóstóban
 • Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
  Nyílt próbaérettségi nap a lesz a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán
 • Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
  Rózsaszín Fények Éjszakája Székesfehérváron is!
 • Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
  Mesés videón láthatjátok a téli kóma után ébredező Csókakő várát
 • Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
  Főhajtás - a holokauszt áldozataire emlékeztek
 • Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
  Diafilm délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtárában
 • A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
  A Balázs Elemér Group koncertezik Öreghegyen
 • Középpontban a helyi adók
  Középpontban a helyi adók
 • Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
  Influenza - folyamatosan nő a betegek száma
 • Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet
  Koronavírus - ajánlásokat tett közzé az Egészségügyi Világszervezet