4 évnél régebbi cikk

Az Alba új francia játékosai már most imádják Fehérvárt
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz Alba új francia játékosai már most imádják Fehérvárt

Átalakult kerettel vágott neki a felkészülésnek az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata, amely a nemzetközi szereplést jelentő helyeket célozza meg a 2019/2020-as szezonban.

A legutóbbi idényben hetedik helyen végző fehérvári alakulat játékoskerete alaposan átalakult a nyáron, főleg a légióskontingensben történtek jelentős változások. Távozott a brazil Alexandra Nascimento Martinez (Érden folytja) és az orosz Olga Gorshenina - Yana Zilinskaite páros (mindketten hazájukban kézilabdáznak tovább). Claudine Mendy meghosszabbította szerződését, mellé pedig két honfitársa érkezett az Albába, a 25 éves jobbszélső, Sabrina Zazai és a 30 esztendős kapus, Armelle Attingré.

Sabrina Zazai gyors, gólerős játékos, aki kiválóan lövi hetesek is. A fiatal kézilabdázó számára fontos mérföldkő a Fehérvárra szerződés.

- Ez az első alkalom, hogy a hazámtól távol, egy másik országban fogok kézilabdázni, így érthetően nagyon izgatott vagyok. A menedzseremmel egyetértettünk abban, hogy az Alba megkeresése megtisztelő és minden más ajánlatot megelőz. Az eddigi tapasztalataim alapján nagyon jól döntöttem, hiszen nagyon kedves embereket ismertem meg Fehérváron, a klub határozott célkitűzések mentén dolgozik és örülök, hogy részese lehetek ennek a munkának. Nem titok, szeretnénk olyan helyezést elérni a magyar bajnokságban, ami nemzetközi kupaszereplést ér, mindent meg fogok tenni, hogy a legjobb tudásomat nyújtva komoly szerepet vállaljak a célok elérésében. A magyar bajnokság a világ legerősebb pontvadászata, olyan csapatokkal az élen, mint a Győr, a Ferencváros vagy az Érd. De rajtuk kívül is magas játékerőt képviselő csapatok szerepelnek itt, így például az Alba, amely a legutóbbi szezonban kevéssel maradt csak le a nemzetközi kupaindulást érő helyekről. Természetesen nem is lehet más a célunk, mint ebben az idényben a tavalyinál előrébb végezni, biztos vagyok benne, hogy a csapat mindent megtesz majd ezért az egész szezon során.

A mosolygós szélső elárulta, mi okozza eddig a legnagyobb nehézséget számára.

- A magyar nyelv nem könnyű, de barátkozom vele, már a megérkezésem előtt elkezdtem tanulgatni a magyar kifejezéseket. Fehérvár nagyon tetszik, bár nyilván még nem fedeztem fel teljesen, de amit láttam, az egy barátságos és szép város, nagyon tetszik. Ebben egyetértettek velem a szüleim is, akik elkísértek engem, és együtt fedeztük fel a várost. De nagyon kíváncsi vagyok Magyarország más tájaira is, igyekszem majd megismerkedni az országgal.

A kapus Armelle Attingré pályafutása során másodszor hagyja el Franciaországot, mint mondja, egy régi ismerős jelenléte sokat számított neki az Albával történő szerződéskötés során.

- Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy Magyarországra szerződhetek, kiváltképp, hogy Claudine Mendy-vel csapattársak lehetünk. Csupa jót mesélt az Albáról, így nem volt nehéz döntés számomra, hogy itt folytassam a pályafutásom. A magyar bajnokság a legjobb, ezt szerintem mindenki tudja, női vonalon egyértelműen ez a legmagasabb nívójú pontvadászat. Ahogy a csapat meccseit láttam, itt minden mérkőzésen nagyon meg kell dolgozni a győzelemért, nincsenek könnyű ellenfelek, ez pedig nagyon fontos a fejlődéshez egyéni és csapatszinten is. A védőmunka szinte minden csapatnál nagyon erős, ehhez kell nekem kapusként majd hozzátennem a magamét, a felkészülés során lesz lehetőségünk összeszokni a lányokkal. Egyelőre természetesen még minden új nekem, de kiválóak a körülmények, nagyon barátságos mindenki, gyönyörű a város, így jól érzem magam, örülök hogy ideigazoltam.

Az Alba FKC magyar magja is erősödött, távozási oldalon mindössze a Budaörsre rutinszerzés okán kölcsönadott fiatal kapus, Vajk Eszter neve szerepel. Érkezőből azonban annál több van, Fehérváron folytatja a Békéscsaba eddig gólfelelőse, a sistergős bombáiról megismert átlövő, Walfisch Mercédesz, illetve az NBI/B-ben szereplő Kispesttől igazolt szélső, Töpfner Alexandra. Már a jövő embereinek szánt fiatalok is érkeztek: a Gerháth Kincső - Marczy Tekla páros szerződtetése mellett a klub saját utánpótlásából került fel a felnőttek közé az átlövő Besszer Borbála és a kapus Gajdóczi Barbara.

Érkezett még Győrből Afentáler Sára, ám a juniorválogatott jobbátlövő súlyos sérülés miatt hosszú időre kidőlt. Szintén súlyos sérülést szenvedett a beállós Varga Emőke, így nem kizárt, hogy egy beállós, hármas védőposzton is bevethető játékost még szerződtet az Alba.

A fehérvári csapat a felkészülés első hetében Székesfehérváron gyakorolt, majd július 15-től Siófokon edzőtáborozik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek