Cloudy3 °C
2019. december 6. péntek Miklós
Menü

Mit kezdjünk a gyerekek fejbőr betegségeivel?

Mit kezdjünk a gyerekek fejbőr betegségeivel?
A gyerekek bőre a legérzékenyebb (Fotó: allthemoms.com)

Lehet, hogy először azt sem tudjuk, hova kapjunk, ha valamilyen rendellenességet veszünk észre a gyermekünk fejbőrén. Álland Tünde hajgyógyász, fodrász segítségét kértük, hogyan ismerjük fel a problémát, és hova forduljunk vele.

A gyermekéért a szülő még jobban aggódik, mint saját magáért. Az ő egészségükre a sajátunkénál is jobban figyelünk, igyekszünk a legjobbat adni nekik mindenből. Szükséges is ez az odafigyelés, hiszen a gyerekeket is érhetik betegségek, a bőrük pedig érzékenyebb, vékonyabb a felnőttekénél. És ez a fejbőrre is igaz. 

"A bőr szervezetünk elsődleges védelmi vonala a kórokozókkal szemben. Ha valamilyen okból az immunrendszerünk egyensúlya felborul, a bőrünk is megsínyli és elváltozások, gyulladások alakulhatnak ki. - hívta fel a figyelmet Álland Tünde.  - Nagyon fontos, hogy a bőr védelmében odafigyeljünk az immunrendszer egészségére is!"

Tündével sorra vettük a leggyakoribb problémákat, melyek a gyerekek fejbőrét érinthetik, és azt is, hogyan ajánlatos kezelni őket. 

A koszmó a gyermekek fejbőrén megjelenő egyfajta seborrhoea. Zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik és néha olyan nagymértékű, hogy egybefüggő, vastag, zsíros, rossz szagú felrakódás keletkezik. Alatta piros kiütések jelentkezhetnek, amelyek az arcra, ritkán a törzsre is ráterjedhetnek. Általában 2-3 hónapos kor táján alakul ki a kutacs területén és szinte minden kisbabát érint.

Kezelése: koszmósodáskor speciális, növényi alapú hajfürdő használata javasolt minden hajmosás alkalmával. Célszerű a hajmosás előtt körülbelül félórával beolajozni hajgyógyászati fejbőrnyugtató olajjal a koszmós területet, majd már olajos állapotban a babakefénél erősebb, nem műanyag szőrű fogkefével vagy körömkefével megpróbálni ledörzsölni a felrakódást. Ugyancsak segít a koszmó fellazításában, ha húsz-harminc percig kamillateás pakolást teszünk az érintett területre. A hajmosás után speciális, növényi alapú tápláló fejbőrkrémmel kenjük be a gyermek fejét.

A fejtetvesség nemcsak az iskolákban fordul elő, bár kétségkívül ott a leggyakoribb. Emberről emberre, tárgyak közvetítésével is terjed. A fejtetű a fül mögött könnyen észrevehető, két-három milliméteres. Pár óránként vért szív a fejbőrből. A nyála által kiváltott reakció okozza az erős viszketést és a gyulladásos tüneteket. A fejtetű nem tud repülni vagy ugrani, így érthető módon azok a gyerekek fertőződnek meg leghamarabb, akik szeretnek egymás közelében lenni. Nincs jelentősége, hogy a haj mennyire tiszta, illetve annak sem, hogy hosszú vagy rövid. Az élősködő kedveli a meleget, ezért a fejbőrhöz minél közelebb igyekszik megtelepedni, a hajszálak tövébe kapaszkodva.

Kezelése: A tetű a hajszálra ragasztja a petéket és a serke is ott él, amíg ki nem kell, a fejlett bogár. Kézzel, körömmel nehéz eltávolítani a hajról. Vannak olyan speciális fésűk, melyek segítségével a fejtetveket és petéiket, vagyis a serkéket egyaránt el lehet távolítani a kicsi fejbőréről. Gyógyszertárakban kitűnő ellenszerek kaphatóak. Viszont, mindegyik alapja az alkohol és sok fejbőrkárosító összetevő, ami nem tesz jót a gyermekek érzékeny fejbőrének. Ezért érdemes ezután a kicsik fejbőrének a megfelelő hajgyógyászati kezelést alkalmazni.

Előfordulhat, hogy maguk tépkedik ki (Fotó: parentscanada.com)
Előfordulhat, hogy maguk tépkedik ki (Fotó: parentscanada.com)


Gyerekkori hajhullás
Gyermekkori hajhullás ijesztő tünet, főképp, ha foltos hajhullást fedez fel a szülő a gyermeknél. Leggyakrabban gombás megbetegedés okoz hasonló tüneteket, de gyermekeknél gondolni kell a véletlen vagy szándékos hajtépésre, a haj levágására is. 

Amennyiben a helyi okokat kizártuk, úgy általában az immunrendszer zavaráról lehet szó, a szervezet ellenanyagokat termel a saját hajhagymák ellen, emiatt a hajszál a tövénél letörik. Gyermekkorban ennek hátterében leggyakrabban úgynevezett fertőző gócot kell keresnünk, ilyenkor érdemes felkeresni a gyermekorvost, szakorvost.

Az elsők között fül-orr-gégészeti kivizsgálás szükséges, ahol krónikusan gyulladt mandulákat, orrmelléküreg-gyulladást kell kizárni. A fogászati vizsgálat sem maradhat el: akár egy gyulladt fog, egy rosszul záró fogtömés, tályog is állhat a háttérben. Gyakran valamilyen autoimmun betegséget jelez a hajhullás, ez leginkább kamaszkor környékén jelentkezik. Ezek közül leggyakoribb a pajzsmirigy rendellenessége, ennek kimutatására laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Előfordulhat – főképp a rosszabb szociális helyzetben lévő vagy krónikusan beteg gyermekeknél –, hogy a panaszokat alultápláltság, vitamin és ásványi anyag hiánya (főképp cink és vas) okozza. A foltos hajhullás az egész fejbőrre kiterjedhet, sőt más testszőrzetek (szemöldök, szempilla) elvesztéséhez is vezethet, gyakran valamilyen belső szervi betegség tünete.

Amennyiben a panasz egy évnél régebben áll fenn, nagy területet érint, elkerülhetetlen a kezelés.

Emellett kiegészítő kezelésként cink-kúra, szükség esetén vaspótlás javasolt. Tüneti kezeléssel azonban elő lehet segíteni a tar foltokon a hajnövekedést. A kezelést a hajhullás stádiuma, előrehaladottsága határozza meg: helyileg alkalmazott (külsőleges), illetve fényterápia.

 Mit kezdjünk a gyerekek fejbőr-betegségeivel?

 Sorozatunkban havonta kaphattok tanácsokat a haj egészségével kapcsolatos kérdésekben Tündétől.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
  Nemzetközi Valutaalap - jól teljesít a magyar gazdaság
 • Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
  Tömegdemonstrációk - megállt az élet Franciaországban
 • Olcsóbb lett a benzin
  Olcsóbb lett a benzin
 • Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég
  Öreghegyi Disputa - Tornyai Gábor lesz a vendég

A hét sztorija

 • Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
  Sziget – ismét az angolok kedvenc külföldi fesztiválja lett
 • Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
  Mikulás minden mennyiségben – a lappföldi is itt lesz Székesfehérváron
 • Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  Fa betlehem - felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
 • Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
  Medve jár nálunk - az Aggteleki Nemzeti Parkban látták
 • 50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
  50 ezer égő - megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
 • Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
  Hóágyúznak - megnyitott az eplényi síaréna
 • Koch Csaba - az év bortermelője lett
  Koch Csaba - az év bortermelője lett
 • Középpontban a megelőzés - javult az egészségügyi ellátás
  Középpontban a megelőzés - javult az egészségügyi ellátás

Eseménynaptár

 • HÍRADÓ 2019. december 5.
  HÍRADÓ 2019. december 5.
 • Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
  Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
 • Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
  Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
 • Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
  Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
 • A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel
  A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel
 • Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
  Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
 • Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
  Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
 • Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
  Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
 • Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében
  Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében