Partly cloudy17 °C
2020. október 28. szerda Simon
Menü

Felejtsd el az öregítő appot, már az FBI is nyomoz utána

Felejtsd el az öregítő appot, már az FBI is nyomoz utána
Jópofa, de egyben visszaéléssel fenyegető alkalmazás hódít (Fotó: gottabemobile.com)

Ugyan két éve dobták piacra a FaceApp nevű alkalmazást, mégis most futott be igazán az időskori önmagunkat megmutató applikáció. Feltöltött fotóink mellett azonban a telefonunkon lévő összes többi képünk is rossz kezekbe kerülhet, így érdemes elkerülni az online öregítést.

A FaceApp nevű alkalmazás lényege, hogy egy általunk feltöltött, minket ábrázoló fotót a program különböző algoritmusok alapján "megöregít", így megmutatja, hogy szerinte hogy fogunk kinézni 30-40 évvel idősebben. A FaceApp ugyan már két éve piacra dobott alkalmazás, mégis most futott be igazán, világszerte, így hazánkban és persze Székesfehérváron is nagyon népszerű. A napokban még a legnagyobb hazai sportnapilap internetes oldala is külön cikket szentelt a FaceApp segítségével átváltoztatott magyar futballisták képeinek.

A legnagyobb hazai sportlap internetes kiadása is belement a veszélyes játékba (Fotó: FaceApp - nemzetisport.hu)
A legnagyobb hazai sportlap internetes kiadása is belement a veszélyes játékba (Fotó: FaceApp - nemzetisport.hu)

Szakemberek szerint azonban több mint veszélyes játék az orosz Wireless Lab alkalmazását használni. A probléma ott kezdődik, hogy a FaceApp nem csupán használja, de saját szerverére is áttölti az adott fotót, ez pedig komoly visszaélések melegágya is lehet. Azt pedig talán nagyon kevesen tudják, hogy egyes szakértői vizsgálatok alapján abban a pillanatban, hogy feltöltjük az adott fotót, az orosz fejlesztés minden más képet is felszippant a telefonunkról!

A program egyébként ott lett gyanús, hogy több olyan hozzáférést is kér a felhasználóktól, melyre alapvető funkcióját tekintve nincs és nem is lehet szüksége. Több fejlesztő ekkor vette alaposabban szemügyre a FaceApp működését, majd megállapították, hogy a feltöltött fotók egy felhő alapú szolgáltatásba kerülnek, ott történik az "öregítés", majd kapjuk vissza az új fotót. Ugyanakkor azt nem tudni, mi történik a felhőbe feltöltött fotónkkal, ráadásul a vizsgálatok alapján jött a gyanú, mely szerint nem csupán az az egy kép, de a telefon összes fotója az orosz fejlesztőknél landol.

Egyes szakértők szerint a program minden fotót lemásol a felhasználók készülékeiről (Fotó: fortune.com)
Egyes szakértők szerint a program minden fotót lemásol a felhasználók készülékeiről (Fotó: fortune.com)

Az Egyesült Államokban már politikai kérdés lett a FaceApp, demokrata képviselők ugyanis hivatalosan is felkérték az FBI-t és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot a szükséges vizsgálatok lefolytatására. Mint mondják, nem érzik biztonságosnak, ha az amerikai polgárok fotói olyan országban landolnak, mely jelentős, az Egyesült Államok elleni kibertámadások résztvevője volt. Az orosz oldal válasza sem késett sokáig, a Wireless Lab vezetője, Jaroslav Goncharov úgy nyilatkozott, a feltöltött képeket nem őrzik meg, 48 óra elteltével azok törlésre kerülnek ráadásul nem is saját szervereiken őrzik két napig, hanem az Amazon és a Google bérelt szerverein. Goncharov azt is elárulta, a felhasználók maguk is kérhetik a törlést, méghozzá az alábbi módon:

- nyissa meg az appot a telefonján,

- navigáljon el a Settings > Support > Report a bug menüpontra, végül

- a szöveges hibabejelentőben az üzenet témamegjelölésébe írja bele, hogy privacy (azaz magánszféra).

Nem épp XXI. századi modern technikát idéző eljárás, ráadásul már régen rossz, ha a felhasználóknak kell kérni a törlést. Eleve a 48 órás megőrzés is érdekes, ez az idő bőven elég arra, hogy átmásolják a fotókat más szerverekre, így azt ajánljuk, mindenki óvatosan öregítse magát. Érdemesebb talán kivárni azt a 30 évet és egy szép, napsütéses reggelen belenézni a tükörbe.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Új laboratóriumi hardvereket szerez be az az Óbudai Egyetem
  Új laboratóriumi hardvereket szerez be az az Óbudai Egyetem
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. október 28.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. október 28.
 • Online jelentkezik idén az Országos Rajzfilmünnep
  Online jelentkezik idén az Országos Rajzfilmünnep
 • Felkészült az egészségügy a koronavírusos betegek ellátására
  Felkészült az egészségügy a koronavírusos betegek ellátására
 • Érdemes már most felkészíteni autónkat a télre
  Érdemes már most felkészíteni autónkat a télre
 • Webinárium az online adatszolgáltatásról
  Webinárium az online adatszolgáltatásról
 • Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a temetők környékén
  Kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a temetők környékén
 • Több mint 50 milliós drogfogás volt Kőbányán
  Több mint 50 milliós drogfogás volt Kőbányán
 • Utalják a szakképzésben tanulók ösztöndíját
  Utalják a szakképzésben tanulók ösztöndíját