4 évnél régebbi cikk

Egyre több szén-dioxidot termel a netes pornó
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgyre több szén-dioxidot termel a netes pornó

Egyre komolyabb tényezőként kell számolni a felnőtt tartalmú videómegosztókkal a szén-dioxid termelés nem túl dicsőséges listáján, az online pornó éves szén-dioxid termelése már elérte Belgium teljes kibocsátását.

Előszeretettel foglalkozom a 30 évvel ezelőtti zenei slágerlistákkal, ám vannak olyan rangsorok, amelyek jóval veszélyesebbek és kétes hírnevet hoznak a rajta szereplőknek. Ilyen a szén-dioxid kibocsátás "slágerlistája", amely a légkör finoman szólva sem kedvező befolyásolása alapján mutatja be az emberi tevékenységeket.

Érdekesség, hogy a jövő fizetőeszközeként beharangozott Bitcoin előállítása is rengeteget tesz hozzá a légkör szennyezéséhez. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói számolták ki, hogy a Bitcoin előállításával foglalkozó számítógépek éves szinten 45,8 ezer milliárd wattórát használnak fel tevékenységük során, amely nagyjából 22-22,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával jár, ez a szám magasabb, mint Jordánia egész éves szén-dioxid termelése.

Mindez azonban még semmi az online videók megtekintéséhez képest. A streamelt videók miatt évente 300 millió tonna szén-dioxid kerül a légtérbe, ennek egyharmadát a Netflix, másik harmadát pedig a pornóoldalak generálják, minden más videóforrás adja a maradék egyharmadot. A Netflix vagy épp a pornóoldalak 100 millió tonnás kibocsájtása egyébként megegyezik például Nigéria vagy Belgium éves szén-dioxid termelésével.

A New Scientist adta közre a francia The Shift Project tanulmányának részleteit, amelyből kiderül, hogy bolygónkon az éves szén-dioxid kibocsájtás 4%-a digitális tartalmakra vezethető vissza, ugyanakkor ez a szám 2025-re már eléri majd a 8% körüli értéket. Több cég, így például a Facebook próbálja csökkenteni a jelenséget, a Zuckerberg-birodalom az ígérte korábban, hogy 2020 végére csak és kizárólag megújuló energia felhasználásával működik majd az FB.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy 2018-ban a teljes adatforgalom 60%-a az online videók lejátszásából eredt, ezek mennyisége pedig szinte felfoghatatlan méret, összesen 1 Zetabájt, vagyis 1 milliárd Terrabájt. Az elképesztő ütemben fejlődő netes videózás adatforgalma ráadásul a 4K, majd újabban a 8K felbontás miatt a jövőben tovább nőhet, így égető sürgősségű a probléma kezelése, ennek első lépése lehet annak a rendszernek a globális bevezetése, amely a videó elindításakor kisebb felbontással kezdi meg annak lejátszását.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek