4 évnél régebbi cikk

Elég-e az egészség megőrzéséhez a napi tízezer lépés?
Elég-e az egészség megőrzéséhez a napi tízezer lépés?

Örök vita, hogy elég-e az egészség megőrzéséhez a napi tízezer lépés, ám egy tanulmány szerint viszont még ennyit sem lépnek a magyarok, egy átlagos napon 4500-at mutat a számláló lefekvés előtt. Ez viszont nagyon kevés.

A sétával, mint minden mozgásformával, megőrizhető az egészség. A szakember szerint ugyanakkor nem a tízezres szám a fontos, hanem a rendszeresség, ám itt is a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani.

"Ha megfelelő mennyiségű és minőségű mozgást végzünk, akkor egészségesebbek leszünk, kiegyensúlyozottabbak és szellemben is felfrissültebbek. Azt gondolom, hogy ez az, amire törekedni kell" - emeli ki Pletser Ádám, a Cutler Fehérvár szakmai vezetője.

A gyaloglásnak az egészségre számtalan jótékony hatása van. Például aki többet közlekedik gyalogszerrel, annál a korai demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is alacsonyabb. Emellett erősíti a szemet, védi a szívet, növeli a tüdőkapacitást, segít a cukorbetegség megelőzésében, erősíti az izmokat és jót tesz a csontoknak.

 

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek