Clear sky19 °C
2020. április 9. csütörtök Erhard
Menü

Bohémok és betyárok, bitang jó muzsikával

Bohémok és betyárok, bitang jó muzsikával
Az egyik legtehetségesebb hazai banda zenélt idén az Ütős Fesztiválon (Fotó: Ütős Fesztivál)

Az idei Ütős Fesztivál első napjának legjobb hangulatú koncertjét a Bohemian Betyars adta, az egyedi hangzásvilágú banda a Velencei-tó mellett hamarosan Ázsiát is meghódíthatja.

Az eső csak csepegett, csak csepegett és úgy tűnt, a IV. Ütős Fesztivál nyitónapját elmossa az idei nyáron gyakran lezúduló eső. Aztán láss csodát, színpadra lépett a Bohemian Betyars, az égi áldás elállt, a színpad előtti tér pedig pillanatok alatt zsúfolásig megtelt. A hazai zenei paletta egyik legüdítőbb bandája olyan fergeteg koncerttel örvendeztette meg a fesztiválozókat, hogy a végére még a nap is kíváncsian kikandikált a felhők mögül: vajon honnan jön ez a kiváló muzsika?

A Bohemian Betyars 2009-ben alakult. Az önmagukat speed-folk freak-punknak tituláló együttes zenéje egy új, izgalmas keverékké állt össze: a zúzós punkot, pattogó skát, sodró pszichedéliát vagy éppen a melodikus témáikat fűszerezték magyar, balkáni és cigány dallamokkal. Pályájuk egyre fényesebb ívet vesz, a fesztiválszezonban szinte minden napra jut egy fellépésük, azonban mint mondták, az Ütős Fesztiválon játszani már régi álmuk volt, így nem volt kérdés, hogy jönnek az agárdi szabadstrandra. A fergeteges koncertjük után Fehér Gáborral, a banda basszusgitárosával beszélgettünk.

- Első alkalommal jártunk az Ütős Fesztiválon, fantasztikus élmény volt még úgyis, hogy az eső nem kímélt minket. Itt voltunk egész nap, szakadt az eső, azt hittük, hogy senkinek nem fogunk zenélni. Aztán felmentünk a színpadra és hirtelen rengeteg ember idegyűlt, mindenki jól érezte magát és borzasztó nagy buli volt, le a kalappal közönség előtt.

- Mivel az Ütős Fesztiválon beszélgetünk, nem kerülhető meg a kérdés, az ütős hangszerek mennyire hangsúlyosak nálatok, hiszen elég egyedi hangzást képviseltek.

- Abszolút fontos és hangsúlyos. Elég sok zenei stílust keverünk, a magyar, cigány, balkáni népzenétől kezdve a kicsit spanyolosabb hangzásig, és ezekben a stílusokban erőteljes szerepük van az ütős hangszereknek. Pont erről beszélgettünk a srácokkal a buli előtt is, hogy nagyon örültünk ennek a meghívásnak, hogy épp itt játszhatunk, és nem is kellett csalódnunk, kiváló volt a hangulat, ráadásul a rosszabb idő ellenére is átjött, mennyire egyedi a fesztivál helyszíne és a hangulata.

- A ti hangzásotok, zenei világotok valóban különleges, hogyan alakult ki ez a rátok jellemző dallamvilág, melyet képviseltek?

- Idén tíz éves a zenekar, amikor elkezdtünk közösen zenélni, akkor volt nálunk egy könnyedebb néptáncos vonal, többen néptáncoltunk korábban. Nyilván ez a zenei hatás befolyásolta az indulásunkat, ugyanakkor imádtuk a punkosabb világzenéket, mint például Manu Chao. Ez volt az alap, az évek során eztán sikerül megtalálnunk a saját hangzásunkat, a saját zenénket.

- Egyre ismertebb és elismertebb a zenekar, abszolút felfutó ívben van az együttes ismertsége és elismertsége egyaránt...

- Hála istennek így van, és nagyon hálásak is vagyunk ezért. Szép íve lett az együttes fejlődésnek, megvoltak azok a mérföldkövek, amelyek segítségével egyre több hallgatóhoz eljuthattunk. Játszhattunk a Sziget nagyszínpadán, de volt egy olyan aranyos dolog is, hogy idén a Fishing On Orfű Fesztiválon úgy játszhattunk, hogy az egyik dalunkról volt elnevezve a nagyszínpad. Ezek olyan dolgok, melyek miatt én is úgy érzem, hogy évről-évre mindig egy kicsit gyarapodunk, többek leszünk és egyre szélesebb körhöz jut el a zenénk.

- Többször szóba kerültek a fesztiválok, mennyire érzitek magatokat fesztiválzenekarnak?

- Maximálisan. És remélem is, hogy így van, szeretünk élőben fellépni, találkozni a közönségünkkel. Sokat játszunk itthon és külföldön egyaránt, idén ráadásul a nyár végén nem is állunk le, szeptember végén egy hónapos ázsiai turnéra indulunk.

- 2019-ben egy magyar együttes hogy tud eljutni egy ázsiai turnéra?

- Hát, nem mondom hogy könnyen, de valahogy mégis. Három évvel ezelőtt volt egy olyan gondolatunk, hogy mi kontinenst akarunk ugrani. Viszont mi nem nyugatra szerettünk volna indulni, hanem az ellenkező irányba. Jött is egy lehetőség, hogy Szöulban és Sanghaiban felléphetünk kettő  fesztiválon. Szerveztünk még mellé koncerteket, nagyjából három hetet voltunk kint és amellett, hogy jó volt a fogadtatásunk, mi is feltöltődtünk, inspirálódtunk. Később egy japán és egy kínai menedzser segítségével újra kimentünk, idén pedig már úgy tudunk elutazni, hogy Dél-Koreában, Japánban és Kínában több mint 20 koncertet adunk majd. Nagyon várjuk, hiszen óriási kihívás és élmény is egyben, hogy olyan emberek előtt játszol, akiknek teljesen új lesz ez a zenei irányzat. Óriási kultúrsokk nekik is és nekünk is, de gyönyörű megélni az ilyen koncerteket.

- A folyamatos utazás és fellépések mellett a rajongók reménykedhetnek új dalokban, új albumban?

- Két éve jött ki az utolsó albumunk, de idén már dolgozunk az új anyagon, el is kezdtük, magunkhoz képest jól is állunk vele. Az ázsiai turné után lesz egy kis pihenő és utána újult erővel nekiugrunk az új anyagnak. De ettől függetlenül már idén várható majd tőlünk új dal, új klip, úgyhogy rendben vagyunk ezen a téren is.

- Megütötte a fülem a "magunkhoz képest" kijelentés, ez mit jelent pontosan?

- Azért "magunkhoz képest", mert a 2017-es albumunk megjelenése előtt öt évvel adtunk ki utoljára egy teljes albumot. Úgyhogy most jól állunk, hiszen két évvel vagyunk az eddigi utolsó lemez után, szóval tényleg nagy szó, hogy szépen alakul az új anyag.

A Bohemian Betyars elképesztő bulit adott le az Ütős Fesztiválon, ráadásul kiváló szerencsehozónak is bizonyult a banda, ugyanis a fellépésük után már egy csepp eső sem esett.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Varga Mihály: egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez
  Varga Mihály: egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez
 • Csak írásbeli érettségi lesz idén
  Csak írásbeli érettségi lesz idén
 • Spanyolországban elérte a tetőpontot a járvány
  Spanyolországban elérte a tetőpontot a járvány
 • Virtuális látogatás a tojásmúzeumba
  Virtuális látogatás a tojásmúzeumba

A hét sztorija

 • Rendben zajlik a távoktatás
  Rendben zajlik a távoktatás
 • Átképzési támogatási programot indít a kormány
  Átképzési támogatási programot indít a kormány
 • Hogy élik meg a bezártságot a gyerekek?
  Hogy élik meg a bezártságot a gyerekek?
 • Textilmaszkot varrnak a Vörösmarty Színház munkatársai
  Textilmaszkot varrnak a Vörösmarty Színház munkatársai
 • Elengedett nyelvvizsga kötelezettség - türelmet kérnek a fehérvári egyetemek
  Elengedett nyelvvizsga kötelezettség - türelmet kérnek a fehérvári egyetemek
 • Elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása
  Elmarad a nagycsütörtöki lábmosás szertartása
 • Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt
  Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt
 • Baltával megölt két embert egy 18 éves román állampolgár Nagykőrösön
  Baltával megölt két embert egy 18 éves román állampolgár Nagykőrösön

Eseménynaptár

 • Javul az intenzív osztályon kezelt Boris Johnson állapota
  Javul az intenzív osztályon kezelt Boris Johnson állapota
 • Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
  Módosul Húsvétkor a hulladékszállítás
 • Koronavírus: újabb 8 halott az országban, Fejérben 6 új beazonosított fertőzött
  Koronavírus: újabb 8 halott az országban, Fejérben 6 új beazonosított fertőzött
 • 980-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma
  980-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma
 • Ellenőrzik a forgalmas áruházak környékét 9 és 12 óra között
  Ellenőrzik a forgalmas áruházak környékét 9 és 12 óra között
 • Biztosítottak a védekezés feltételei is városunkban
  Biztosítottak a védekezés feltételei is városunkban
 • Ma újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat
  Ma újra birtokba vehetik a közlekedők a Fiskális utat
 • Sokan szegik meg a kijárási korlátozásokat
  Sokan szegik meg a kijárási korlátozásokat
 • Ma van Nagycsütörtök
  Ma van Nagycsütörtök