Partly cloudy9 °C
2020. december 5. szombat Vilma
Menü
Házhozszállítás

Elég volt a mérges madarakból! - Angry Birds 2. - A film kritika

Elég volt a mérges madarakból! - Angry Birds 2. - A film kritika
Valami hasonló fejet vágtam az Angry Birds 2. - A film nézése közben (Fotó: gamesradar.com)

A héten ismételten animációs film, az Angry Birds 2. - A film került terítékre, amely létjogosultságát még annyira sem értem, mint az első epizódét. Értem én, hogy valamivel a víz felett kell tartani az Angry Birds-márkanevet, de az indokolatlan bőrlehúzás mindig kicsapja nálam a biztosítékot. Mondjuk a sorozatban látottak után inkább meg sem szólalok. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Angry Birds 2. - A film! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Az Angry Birds 2009-ben látta meg a napvilágot, ám nem moziként lopta be magát az emberek szívébe, hanem mobiltelefonra letölthető, kétdimenziós, ügyességi és logikai elemeket ötvöző videójátékként, amelyet a finn Rovio hozott tető alá (kezdetben csak az Apple iOS rendszerein volt elérhető, majd a sikerre való tekintettel a többi platform is megkapta a maga madaras játékát). Mondanom sem kell, zabálták a népek, így az évek során számos kiegészítő és folytatás (köztük Star Wars témájú játék is) érkezett az Angry Birds-höz, amely rövid időn belül a csúcson találta magát.

Persze addig kell ütni a vasat, amíg meleg, így az Angry Birds-játék alapján a Rovio - hogy ne csak a mobilos közönségen múljon a márkanév sorsa - gyorsan összedobott egy sorozatot, amely ötvenkettő kétperces epizódból állt. 2014-ben érkezett is hozzá a másik széria, amely ezúttal a madarak ősellenségeinek, a malacoknak az életét mutatja be (az epizódokat az Angry Birds hivatalos YouTube-csatornáján leshetitek meg).

Innen már egyenes út vezetett a mozivászonra: 2016-ban bemutatták a teljesen indokolatlan Angry Birds - A film című animációs alkotást, amely gyorsan bevonzotta a rajongókat, így több mint háromszázötvenmillió dolláros bevételt kalapált össze világszerte. És hát sajnos mi következik ebből? Még feleslegesebb folytatás, amely a stílusos Angry Birds 2. - A film címet viseli. Mint egy falat kenyér...

Sztori

Mint ahogy a videójátékokban és az első moziban is láthattuk, a madarak és a disznók az Angry Birds 2.-ben sem nagyon szívlelik a szomszéd sziget lakóit, így továbbra is háborúban állnak egymással.

Persze amint feltűnik egy rejtélyes földrész (és bivalyerős jeges bombái) hirtelen más lesz a leányzó fekvése, így az ősellenségek nagy nehezen összefognak, hogy legyőzzék a fennmaradásukat veszélyeztető új fajt.

Ez mind szép és jó, de első blikkre semmi sem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték, és kalamajkák egész sora vár a szárnyasok és malacok alkotta csapatra a győzelem csapdákkal kikövezett ösvényén.

Karakterek

Mint minden folytatás, az Angry Birds 2. - A film is rá akar licitálni az előző etapra, így azon túl, hogy az első rész fontosabb karakterei egytől-egyig visszatérnek, számos újabb figurával ismerkedhetünk meg: többek között újra megcsodálhatjuk a mindig laza és humoros (nem) Pirost, az idegesítően idegesítő Chuckot és az elsöprő erejű Bombát, de rajtuk kívül feltűnik még Leonard, Büszke Sas, illetve Terence és Matilda is. Tiszta Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi.

Az újak közül a legfontosabb szereplő talán az okoskodó Silver, aki Chuck testvére (így érhető az idegesítő személyiség), és egészen érdekes módon csatlakozik a brigádhoz: miután vakrandin összetalálkozik Pirossal, gyorsan kiderül, hogy egyáltalán nem illenek össze, ám örökös civódásuk és versengésük számtalanszor húzza ki majd őket a csávából. Persze közben dúl a l'amour.

Összegzés

Az Angry Birds 2. - A film olyan alkotás lett, amelyről nem tudok se jót, se rosszat mondani. Alapjában véve az indokolatlan folytatásokkal, és azokkal a hibákkal, amelyekbe egytől-egyig beleesnek, ki lehetne kergetni a világból, ám az Angry Birds második felvonásánál még ezt sem éreztem. Hogy ez dicséret vagy éppen erős kritika, nem tudom megítélni, így maradok erős közepesnél, ugyanis ennél többet egyáltalán nem érdemel a film.

Oké, jól néz ki, vannak benne értékelhető poénok (nem csak gyerekeknek), a végén kapunk tanulságot, ami talán kicsit szájbarágós lett, és még cukiságfaktorral is kiszúrják a szemünket, ám még annyira sem éreztem jónak, mint az első részt. Ott még működött az újdonság ereje, de az, hogy az újabb felvonás konfliktusát harmadik sziget megjelenése szolgáltatja, ezért összefognak a madarak és disznók... te jó ég! Maradjunk annyiban, hogy egyáltalán nem kellett volna folytatni a szériát, de hát a pénz nagy úr.

Ettől függetlenül az Angry Birds 2. - A filmet imádni fogják a lurkók, így miattuk mindenképpen érdemes beülni rá, a többieknek meg marad az ínycsiklandozó (szó szerint) mozis kukorica. Ha valaki pedig okos animációs filmre vágyik, nézze meg a Toy Story 4.-et (kritikánkat itt olvashatjátok), még megtalálható a mozik műsorában. 

10/5 - Néhol jópofa, de teljesen felesleges folytatás

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
  Szándékosan gázoltak el három embert Mándokon
 • Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
  Online bemutatókat szervez a Svábhegyi Csillagvizsgáló
 • Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
  Nemzetközi embercsempész-hálózatra csapott le az olasz rendőrség
 • Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
  Kínai vakcináról kaphat dokumentációt Magyarország néhány napon belül
 • Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
  Megújul a MÁV menetrend- és jegyvásárló oldala, az Elvira
 • Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
  Meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő
 • Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
  Szerbiában a jövő év első felében kezdődhet meg a tömeges oltás
 • Fejérben 8098 a fertőzöttek száma
  Fejérben 8098 a fertőzöttek száma

Eseménynaptár

 • Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
  Az idősebb generáció egyre magabiztosabb az okoseszközökkel egy kutatás szerint
 • Jön az elektronikus jótállási jegy
  Jön az elektronikus jótállási jegy
 • Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
  Szebbé teszik a Kéklámpások Karácsonyát
 • Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
  Gelencsér Ferenc kapta az idei Marosi Arnold-díjat
 • Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
  Fénybe öltözött fehérvári utcák segítenek felkészülni az ünnepre
 • Elhunyt Pécsi Ildikó
  Elhunyt Pécsi Ildikó
 • December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
  December 15-ig várják a jelentkezést a Vörösmarty-versünnepre
 • 5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
  5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg
 • Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
  Jótékonysági gyűjtés a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat javára
 • Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
  Romániában felfüggesztik a kijárási korlátozást a holnapi parlamenti választások idejére
 • December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
  December 15-ig meghosszabbították a FEMA adománygyűjtést
 • A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
  A Margitszigeten lehet búcsút venni Balázs Fecótól
 • Megnyitotta kapuit a MikulásGyár
  Megnyitotta kapuit a MikulásGyár