4 évnél régebbi cikk

Mozifilm készülhet jövőre a móri mészárlásról
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined
Mozifilm készülhet jövőre a móri mészárlásról
·Filmmozi·Utolsó frissítés: undefined

Jövőre kezdődhet a véres móri bankrablásról készülő film forgatása. A producer Muhi András lehet, aki korábban a martfűi rémről készült moziban is dolgozott, a Testről és lélekről című filmjét pedig a legjobb külföldi film Oscar-díjára jelölték.

2002. május 9-én 12:30 és 12:55 között nyolc embert mészároltak le az Erste Bank móri fiókjában, Székesfehérvártól mindössze 26 kilométerre. Hatan a helyszínen életüket vesztették, ketten a kórházban haltak bele sérüléseikbe. A nyomozás kezdeti fázisában Farkas Róbertet és Hajdú Szilárdot gyanúsították, de ellenük nem volt bizonyíték. A rablás után két hónappal letartóztatták Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akiket el is ítéltek: előbbi életfogytiglani, utóbbi 15 év fegyházbüntetést kapott.

Az igazi tetteseket végül 2007-ben fogták el. Nagy László és Weiszdorn Róbert már az első kihallgatásokon elismerte, hogy közük volt a móri mészárláshoz, Nagy lakásán megtalálták a Móron használt fegyvereket is. Weiszdorn vallomása szerint ő lőtt a biztonsági őrre, majd kiállt az ajtóba és elküldte az érkező ügyfeleket. Közben Nagy válogatás nélkül végzett a bankban tartózkodó emberekkel, majd a két rabló 700 ezer forinttal (a bank szerint 7,5 millió forinttal) távozott. Nagy László még a tárgyalás előtt öngyilkos lett a cellájában, Weiszdorn Róbertet életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, legkorábban 40 év múlva szabadulhat.

Még májusban írt arról először kevés konkrétummal a Magyar Nemzet, hogy film készülhet a tizenhét évvel ezelőtti véres bankrablásról, a Bors ma reggel már jóval több részletről is beszámolt. A bulvárlap információi szerint a készülő moziban közreműködik majd a Testről és lélekről producere, a Balázs Béla-díjas rendező Muhi András, aki azt is elárulta az újságnak, hogy hol tartanak az előkészületekkel.

– Bár a film még nagyon kezdetleges stádiumban van, és a forgatókönyvnek is csak az első változata készült el, azt azonban elmondhatom, hogy ha jövő év elején zöld utat kapunk a Magyar Nemzeti Filmalaptól, akkor 2020 február–márciusában neki is láthatunk a forgatásoknak.

Muhi András számára nem lesz ismeretlen a valós eseményeken alapuló bűnügyi történet feldolgozása. Korábban producerként részt vett A martfűi rém című film elkészítésében is. Ebből egyébként négyrészes minisorozat is készült a közelmúltban A Martfűi Rém - A Sorozat címmel, jelenleg az utómunkákat végzik az IMDb szerint.

A korszak közismert bűncselekményei közül nem ez lesz az első, amiből mozifilm készül: két éve mutatták be Antal Nimród alkotását a hat éven át bankrablásból élő hokikapusról. A Viszkist mi is nagyon szerettük, itt írtunk róla bővebben: Ambrus Attila, a tolvajok fejedelme - A Viszkis kritika

Borítókép: MTI/Földi Imre
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek