Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Újra felcsendül a katonazene a fehérvári belvárosban

Újra felcsendül a katonazene a fehérvári belvárosban
Augusztus tizenhatodikán a szolnoki, a tatai, a budapesti és a házigazda székesfehérvári katonazenekar lép fel térzenével, szakalaki bemutatókkal (Fotó: Kiss László)

Feszes alakzat, pompás rézfúvósok és békebeli hangulat – augusztus 16-án hetedik alkalommal rendezik meg a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivált a Királyi Napok keretében.

A Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar már gőzerővel készül a fesztiválra. Ruff Tamás őrnagy, a zenekar karmestere a Fehérvár Televíziónak elmondta, hogy rengeteget próbáltak: „Nemcsak erre készülünk, hanem a nyári szabadságolások alatt az egész országban úgymond zenekari ügyeletet tartunk. Augusztus 16-ig minden nap máshova utazunk az országban. Emiatt nagyon koncentráltan és okosan kell próbálnunk, hogy a fesztiválra minden a helyére kerüljön!”

Egy meglepetés lánykérés története

A helyőrségi zenekar repertoárjában vannak állandó elemek, de minden évben készülnek egy kis meglepetéssel, amivel megfűszerezik a műsorukat. Mindnyájan szívesen emlékeznek vissza arra, amikor két évvel ezelőtt egyikük a koncert keretein belül megkérte szerelme kezét megkérte szerelme kezét.

„Az akkor még menyasszonyjelölt, Virág nem tudott semmit, ezért külön meg kellett szervezni, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyen álljon. Közeledett a lánykérés pillanata, amikor mondták nekem, hogy nagy baj van, az egyik néző rosszul lett. Mondtam, semmi gond, segítünk! Itt vannak a mentős kollégák és a saját egészségügyi szolgálatos katonáink is. Aztán kiderült, hogy pont a leendő menyasszony lett rosszul a napon. A katonaorvosunk a városháza előterében a hűvösben ellátta. Azt kérdezték tőlem, miért nem a civil mentősökhöz visszük, mondtam, őt innen nem viheti el senki, mert benne van a műsorban, csak ő még nem tud róla. Közben kérdezgettem tőle, hogy van, ki tud-e jönni. Azt válaszolta, igen. És az utolsó pillanatban visszaállt a helyére. Ekkor jött a meglepetés lánykérés. Az ifjú pár azóta már túl van esküvőn!” – mesélte Ruff Tamás.

A lánykérést az fmc.hu Facebook-oldalán élő videóban követhettétek:


Militarizált zene

A katonazenekari fesztiválok regionális jellege abból fakadt, hogy lefedtek egy adott régiót. Az egyik legrégebbi katonazenekari fesztivál a kaposvári és a debreceni. Az ország két egymástól távol eső pontja. Az utóbbi években azonban sok minden változott. Most már nem törvényszerű, hogy csak Budapesttől nyugatra működő zenekarok jönnek el Székesfehérvárra: „Voltak nálunk már Debrecenből, idén pedig Szolnokról is érkeznek. Ilyenkor a néző azt láthatja, hogy a zene militarizálva van. A tagok ugyanabban az egyenruhában, alakzatban teljesítenek szolgálatot, mégis mindegyik zenekarnak megvan a saját művészeti arculata. A nem zenész katonák szokták azt mondani, hogy az egyenruha mögött érző szív lakozik, és ennek remek kifejezőeszköze a zene. Van, aki a hagyományőrzésben, van, aki az egyházi, míg mások a filmzenék területén jeleskednek.”

A karnagy hangsúlyozta: országosan is egyedülálló, hogy szoros kapcsolatban állnak a Vörösmarty Színházzal. Először a Lear királyban, idén pedig a Chicagóban zenéltek. Nagyon örülnek neki, hogy színházi körülmények között játszhatnak, ahol minden technika adott. A nézőtér számukra olyan méltóságot ad az egésznek, ahol öröm játszani.

Ruff Tamás elmondta, hogy az idei fesztiválra is készülnek egy kis meglepetéssel (Fotó: Kiss László)
Ruff Tamás elmondta, hogy az idei fesztiválra is készülnek egy kis meglepetéssel (Fotó: Kiss László)

A skót duda, a dinnyés ember és a whiskey

Az idei Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztiválon délután negyed öttől három helyen, az Alba Plaza előtt, az Országalmánál és a Vörösmarty Színház előtt kedvcsináló térzene várja az érdeklődőket. A nagy műsor öt órakor kezdődik a Városház téren.

Lesz összzenekari koncert, ennek keretében az összes, közel száz zenész együtt játszik, ami látványra is meglehetősen impozáns. Ezután a zenekari bemutatók, köznyelven a gyepshow-k következnek.

Tavaly a fehérvári zenekar produkciójában kuriózumként szerepelt a skót duda, és ráadásként elhozták Dinnyésről a dinnyésembert, aki egy talicska dinnyét osztott szét a nézők között. Ezen sokan annyira meglepődtek, hogy sokan el sem merték fogadni az ajándékot.

„Akkor úgy búcsúztam el a közönségtől, hogy jövőre a jég dupla whiskeyvel jön. Most fel van dobva a labda! Nyilván whiskeyt nem fogunk osztani, de egy kis meglepetéssel készülünk. Hogy mivel, az majd a fesztiválon kiderül!”

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
  Hajléktalanok közfoglalkoztatási programja - sikeres, jövőre is folytatódhat
 • Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
  Ismét indul gyakornoki program - tízmilliárd a keret
 • Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
  Himlővírust is tárolnak - gázrobbanás volt egy oroszországi laboratóriumban
 • Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
  Kínai "Loch Ness-i szörny - a Jangce folyóban látták
 • Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
  Total Chrono Classic - több mint száz autó rajtol Fehérvárról
 • Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
  Erdősítés - mintegy 120 ezer fát ültetnek el novemberben Székesfehérváron
 • Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
  Nemzeti Mintaterv Katalógus - elkészült a vázlatterv
 • Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
  Mérföldkő - 50 ezren igényelték a családvédelmi akció valamelyik elemét
 • Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
  Zivatarok - az ország déli megyéiben figyelmeztetnek
 • Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
  Fejlesztés - új eszközök segítik a mozgásszervi rehabilitációt Csákváron
 • Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
  Kipróbáltuk, milyen egy családi nap a székesfehérvári Titkok Házában
 • Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
  Magyar Posta: a rezsiutalványok több mint felét már kézbesítették
 • Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége
  Bucz Hunor az Öreghegyi Disputa vendége