Partly cloudy14 °C
2020. szeptember 26. szombat Jusztina
Menü

Érdeméremmel tüntették ki a tizenöt éves fehérvári lányt megmentő fiút

Érdeméremmel tüntették ki a tizenöt éves fehérvári lányt megmentő fiút
Cintia és a hősies tettet végrehajtó Botond (Fotó: Simon Erika)

Badacsonytomaji túrázás közben csípte meg lódarázs a tizenöt éves székesfehérvári lányt, akinél azonnal súlyos allergiás reakciók léptek fel. Szerencsére az arra járó túrázók között volt a tizenhárom éves fiú, aki saját adrenalin-injekcióját felhasználva megmentette a lány életét. 

Augusztus 8-án szörnyű balesetről számolt be az országos média: a tizenöt éves lány, Szintia Badacsonytomajon túrázott családjával, amikor váratlanul lódarázs csípte meg a tarkóját. A fiatalnál azonnal súlyos allergiás reakciók léptek fel: elvesztette az eszméletét, hörgött, hányt és leállt a légzése. A család azonnal értesítette a mentőket, ám nem tudták megközelíteni a helyet, a mentőhelikopter pedig nem találta meg őket a sűrű lombkoronák között.

Ekkorra a tizennégy éves Torontóban élő Botond előlépett az arra járó túrázok közül, majd felismerve a helyzet súlyosságát, azonnal beadta a lánynak saját mogyoróallergiára kapott adrenalin-injekcióját (Epipen), akinél a gyors elsősegély hatására azonnal elmúltak a tünetek.

Szintia édesanyja az önzetlen akció után bár megköszönte a segítséget, mindenképpen szeretett volna beszélni a fiúval, így a Facebookot hívta segítségül, ahol rövid időn belül meg is találta Botondot, akivel létrejött a nagy találkozás.

Hősies cselekedetének köszönhetően a bátor fiatal augusztus 26-án, hétfőn a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete felterjesztésére részesült kitüntetésben, amelyet a Városháza Dísztermében adtak át neki családja, és a megmentett lány hozzátartozói részvételével. Az életmentő Botondot a Székesfehérvár közösségéért tett cselekedete miatt dr. Cser-Palkovics András polgármester is elismerésben részesítette.

"Amikor arra jártunk, egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy rohannak le a hegyről Szintiával. Nem tudtuk pontosan, hogy mi történt, de azonnal felajánlottuk a segítségünket. Megtudtuk, hogy darázscsípés történt, és mivel mogyoróallergiában szenvedek mindig van nálam egy Epipen-injekció, így a diszpécseri visszaigazolás után be is adtam Szintiának, aki azonnal jobban lett” – emlékezett vissza Botond a túraösvényen történtekre.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
  Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
 • A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
  A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
 • Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
  Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
 • Első magyar dínótojás
  Első magyar dínótojás
 • Több mint 32 millió fertőzött
  Több mint 32 millió fertőzött
 • Elhalasztják a Rió-i karnevált
  Elhalasztják a Rió-i karnevált
 • Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
  Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
 • Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
  Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
 • Segítség a turisztikai cégeknek
  Segítség a turisztikai cégeknek