4 évnél régebbi cikk

Gyógynövények a klimax kezelésére
Gyógynövények a klimax kezelésére

Poloskavész, zsálya, orbáncfű, vöröshere, jamgyökér és barátcserje – mind hatékony segítség lehet a változó korú hölgyek problémáira.

Testünkben, ahogy Herakleitosz is mondta: "Az egyetlen állandó a változás maga." Ezt változó korban lévő hölgyek igencsak alá tudják támasztani tapasztalásaik alapján.

Aki elérte ezt az életszakaszt, az általában találkozik a hőhullám, a váratlan izzadás, a fejfájás, a hangulatingadozás, a csontritkulás, a vérzészavar és a hirtelen felszökő kilók problémájával is. Mindezekről a múltkor már írtam egy cikket, mely végén megígértem, hogy néhány problémára megoldást ajánlok a folytatásban.

Ahogyan legutóbb már említettem: orvosi értelemben a változókor a nő életének az a szakasza, amikor a nemi érettségből eljut a petefészek nyugalmi állapotába. Tehát: leáll a petefészek működése, nem érik több pete, nem termel több sárgatest hormont és ösztrogént. Ez a folyamat körülbelül tizenöt éven át tart (természetesen egyénenként változó): negyvenöt-hatvan éves korig. A menopausáról pedig akkor beszélünk, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés.

A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

A felnőtt korú hölgyeknek rendszeresen ajánlott többfajta orvosi vizsgálaton is részt venniük akkor is, ha semmilyen panaszuk nincsen. Gondolok itt a különböző szűrővizsgálatokra – mammográfia, méhnyakszűrés stb. -, hiszen korai stádiumban a legtöbb probléma orvosolható.  

A változó kor első tünetei – hőhullámok, alvászavar – már 40 éves kor körül jelentkez(het)nek, s ekkor már érdemes jobban odafigyelni testünkre, érzelmeinkre, és időben elkezdeni a kivizsgáltatást / kezelést (ha szükség van rá).

Bár a klimax tüneteit a csökkenő ösztrogén-hormon termelődés okozza, mégsem a hormonpótlás az egyetlen lehetséges megoldás a felmerülő problémákra! A hormontartalmú készítmények ugyan gyorsan enyhítik a panaszokat, ám sokan nem szeretnének hormonos kezelésben részesülni.

A hormonos kezelés nem ajánlott olyanoknak, akiknek volt már melldaganata, mert növelheti az emlőrák kockázatát és a trombózisra való hajlamnál is kerülni kell. A hormonterápiát erős klimaxos tüneteknél szokták alkalmazni, szakorvosi felügyelet mellett.

Ha enyhék a tünetek, érdemes először a természethez fordulni enyhülésért. Több olyan gyógynövény is van, amely jótékony hatással bír(hat) a testre és a lélekre is. Ilyen például a poloskavész, a zsálya, az orbáncfű, a vöröshere, a jamgyökér és a barátcserje.

A fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) az Egyesült Államok északkeleti részének őserdeiben honos. A telepeseknek köszönhetően már 1732-ben szerepelt az európai gyógyszerkönyvekben és gyógyászatban. Az indián asszonyok csodanövénynek tartották, mert nemcsak a női problémákat tudták kezelni vele (pl. menstruációs görcsök és szülési fájdalom oldását), hanem számtalan mást is (pl. lázat, ízületi gyulladást csillapítani), s még a csörgőkígyó harapásakor is elővették.

E növénynek olyan összetevői vannak, mint a triterpén-glükozidok, izoflavonok, aromás savak, tanninok, s megtalálhatóak benne különféle zsírsavak, keményítők, cukrok. Mindezek a klimax kezelésének hatékony összetevői. A poloskavészben olyan növényi hormonok vannak, amelyek hasonlítanak az emberi ösztrogén hormonra. – Ezért segíthet a változó korú hölgyeknek.

A poloskavész-gyökér kivonatából készült kapszulákkal nagyon jól lehet kezelni az ösztrogénszintet. Nemzetközi klinikai vizsgálatok is bizonyították, hogy a Cimicifuga racemosa gyógyírt jelent(het) hüvelyszárazság esetén, csillapítja a hőhullámokat (mivel csökkenti a luteinizáló hormon szintjét), enyhíti a depressziót, izzadást, fejfájást…

A poloskavészből tinktúra is készíthető, melyet naponta 2-4 alkalommal ajánlott fogyasztani (1-1 ml-t), 6 hétig, kúraszerűen, majd 4 hétig szünetet kell tartani. Túladagolásának hasmenés lehet a következménye, és májbetegségkor nem alkalmazható!

A vöröshere (Trifolium pratense) szintén jó hormonális problémákra – s mellette ekcéma, légúti panaszok, pikkelysömör esetében is bátran használhatjuk. Magas ásványi anyag-tartalma és ösztrogénszerű izoflavonoidjainak segítségével helyreállítja testünk ösztrogénszintjét. Kellemes, kiegyensúlyozott környezetet biztosít.

A fiatal hölgyeknél fokozza a termékenységet (ásványianyag-tartalma miatt), beállítja a ciklust, csökkenti a PMS-t, meggátolja a melldaganat kialakulását. Tisztítja a vért, oldja a görcsöket, gyulladáscsökkentő hatású.

Melius Péter a Herbárium című könyvében is írt róla De Trifolio néven, 1578-ban. A népi gyógyászatban évszázadokon át használták szamárköhögés, gombás fertőzés, gyomorhátya-gyulladás, depresszió ellen. A XIX. században torok- és gyomorrák gyógyszerként ismerték. kiev.natashaescort.com

Készül belőle kapszula, tinktúra, de teaként is fogyaszthatjuk.

A barátcserje a Földközi-tenger vidékén és Közép-Ázsiában őshonos. Több ezer éve használják a gyógyászatban. Nemcsak klimaxnál, hanem szoptatási nehézségeknél, meddőségnél is használható. Hatóanyagai közvetlen módon növelik az szervezet progeszteron szintjét, méghozzá úgy, hogy serkentik az agyalapi mirigyet. A progeszteron termelés előmozdításával szabályozza az ovulációt, kiegyenlíti a menstruációs ciklust. Görcsoldó, idegcsillapító, oldja a szorongásokat is.

Mivel komolyan befolyásolja a hormonszintet, ezért nem szabad használni akkor, ha hormonpótló terápián veszünk részt, ha fogamzásgátló tablettát használunk, illetve, ha valamilyen hormonzavarral küzdünk, vagy hormonérzékenységben szenvedünk. Ilyen esetben mindenképpen ki kell kérni kezelőorvosunk véleményét!

(Folytatjuk…)

Borítókép: today.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek