Fair2 °C
2019. december 5. csütörtök Vilma
Menü

Ne bohóckodjunk már! - Az - Második fejezet kritika

Ne bohóckodjunk már! - Az - Második fejezet kritika
Pennywise puszta megjelenésével képes a frászt hozni az emberre (Fotó: Warner Bros.)

Bár tűkön ülve vártam a bohócos horror újabb darabját, az Az - Második fejezetet, igencsak meglepődtem, amikor a hét elején a premierek böngészve megpillantottam a filmet, ugyanis valamiért jóval későbbre datáltam a bemutatót. Kérdem én: mit csináltak a marketingesek? Lehet, hogy sejtettek valamit? Meglehet, mivel az első etap igencsak magasra tette a lécet, félő, hogy a folytatások rákfenéje Pennywise-ra és immár felnőttekből álló kompániájára is lecsap majd. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Az - Második fejezet! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Stephen King korunk egyik - ha nem a - legolvasottabb szerzője, akit a popkultúra első számú írójaként szoktak emlegetni. 1974-ben adta ki első regényét, a Carrie-t (magyarul: A boszorkánylány), azóta pedig olyan sikerre tett szert, amely máig töretlen. A főleg horrorban utazó tollforgató még kezdeti éveiben (1986-ban) alkotta meg a sokak szerint legerősebb darabját, az Azt, amely akkora sikerre tett szert, hogy négy évre rá el is készítették első filmváltozatát.

Mivel manapság igencsak trendi lett Stephen King-könyveket adaptálni, így természetesen kedvenc Pennywise-unk története sem maradhatott ki a sorból, aki 2017-ben olyan újrafeldolgozást kapott, amely kőkeményen odacsapott a kritikusoknak. A népek is zabálták, így mindenki várta a kettészedett regény második felének megfilmesítését, amelyre olyan neveket sikerült megszerezniük, mint James McAvoy vagy Jessica Chastain. A rendezői székben továbbra is Andy Muschietti ült, így minden adott volt, hogy méltó folytatást kapjon a legendás horrortörténet.

Sztori

Huszonhét évvel járunk az első etapban látott (és a gyerekek által átélt) szörnyűségek után, amikor is Pennywise (Bill Skarsgård), a vérszomjas bohóc ismételten visszatér Derrybe, hogy új áldozatokat szedve visszacsalogassa legyőzőit, a Vesztesek Klubjának tagjait a csendes kis városba, ahol majd jól megbosszulja őket.

Igen ám, de a gyerekek azóta felnőttek, új életet kezdtek, és már szinte el is felejtették, hogy egykor Derryben éltek. Persze a gyilkosságok híre előhozza belőlük a félelmetes emlékeket, így megfogadott esküjüktől (ha újra felbukkan a bohóc, akkor ismételten levadásszák) vezérelve visszatérnek arra a helyre, akkor gyermeki éveiket töltötték, és végleg leszámolnak az őrült fenevaddal.

Karakterek

Egy valamit gyorsan szögezzünk le: az Az - Második fejezet legnagyobb pozitívuma a bravúros castingolás, amelynek köszönhetően olyan tökéletesen eltalálták a főszereplők idősebb változatait, mintha a készítők szimplán előre utaztak volna az időben, és visszarángatták volna a gyerekszínészek felnőtt verzióit. Zseniális.

Sajnos ugyanez nem mondható el a színészek játékáról, pedig olyan nagyágyúkat is sikerült a projekthez csábítani, mint James McAvoy és Jessica Chastain, de sanszos, hogy nem ezt a mozit használják majd a jövőben referenciamunkaként. Ott voltak, csináltak valamit (néha egymással), de szinte nulla karakterfejlődésen mentek keresztül, így mintha csak lógtak volna a levegőben. Pedig aztán a kettőjük kapcsolatában volt a legtöbb lehetőség...

A Vesztesek Klubjának többi tagja közül a Richie Toziert életre keltő Bill Hader, na, meg Eddie Kaspbrak idősebbik énje, James Ransone tudott színt vinni a moziba, ám mivel pont nekik köszönhetően tudnak egyre több borsot törni Pennywise orra alá, egy idő után ők borítják fel az egyensúlyt (horror-humor-dráma), és indokolatlan vicceskedésbe csap át a mozi, amellyel nem nagyon tudtam mit kezdeni. Nem vagyok mániákus, sőt, kifejezetten távol áll tőlem a műfaj, de ha horrort nézek, akkor rettegni akarok. Itt meg...

Na, és mi a helyzet Pennywise-zal? Mivel a készítők azt ígérték, hogy rémisztőbb lesz, mint valaha, rendesen felkötöttem a mozi előtt a gatyám. Végül a kiszámítható jump scare-eken kívül igencsak keveset mutatták a parás bohócot, helyette mindenféle rémséget küldtek csatasorba, akik ugyan elérték a kívánt hatást, ám én mégiscsak a címszereplőtől akartam magam alá csinálni.

Összegzés

Az Az - Második fejezet után igencsak vegyes érzésekkel hagytam el a mozitermet, ugyanis bár összességében rendben volt a film, valamiért mégis csalódott voltam. Persze aztán miután egész éjszaka az alkotáson agyaltam, leesett a tantusz, és megállapítottam, hogy az Az második felvonása nemhogy a nyomába sem az első résznek, hanem meg sem próbálja überelni azt, és olyan átlagos és kiszámítható horrort (vígjátékot?) kaptam az arcomba, amelyet inkább jobb lett volna, ha el sem készítenek.

Pedig bőven lett volna benne potenciál, csak hát az indokolatlanul elnyújtott játékidő - amely főként az emlékvadászatoknak köszönhető - sem tett jót a filmnek, így tényleg olyan érzése lehet a nézőnek, mintha a készítők egyáltalán nem tudnák, hogyan is épül fel horrorfilm. Az Az - Második fejezet elején szépen fokozatosan ellövik az összes puskaporukat, hogy aztán a mozi többi részében a poénkodásé legyen a főszerep. Ezen kívül nulla karakterfejlődés, nulla érdemi lezárás. Ez minden, csak nem tisztességesen összerakott ijesztgetős alkotás.

Most, hogy kitomboltam magam, meg kell jegyeznem, hogy azért bőven van miért meglesni az Az - Második fejezetet, ugyanis azon túl, hogy néha összekuszálódnak az események, az atmoszférát tökéletesen eltalálták, és a látványra, na, meg a szereplők közötti interakciókra sem lehet panasz. Úgyhogy, akik látták az első részt, illetve akiknél Stephen King-könyvekkel van tele a ház, azoknak kötelező. A többiek meg dobjanak be egy Snickerst, és várják ki a sorukat, hogy vérbeli horrort láthassanak.

10/6 - Csalódás, ám mindenképpen adjatok Aznak egy esélyt

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
  Ökumenikus adventi jótékonysági est Székesfehérváron
 • Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
  Példátlan légszennyezést okoztak az ausztráliai bozóttüzek Sydneyben
 • Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
  Közel két tonnás kolumbiai kokainszállítmányt tartóztattak fel Lengyelországban
 • A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel
  A Joker, Az ír és a Házassági történet is az év filmjei között szerepel

A hét sztorija

 • Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
  Ajándékdobozzá változott a Vörösmarty Rádió látványstúdiója
 • Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
  Olcsóbb lesz holnaptól a benzin
 • Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
  Fenntarthatóság, márkaépítés, regionalitás – Fehérváron a piac konyhája
 • Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében
  Jótékonysági este a rock és a gyermekek segítése jegyében
 • Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
  Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban
 • Országos sztrájk kezdődött Franciaországban
  Országos sztrájk kezdődött Franciaországban
 • Adócsaló vagyonvédelmi cégek vezetői ellen indult eljárás Csongrád megyében
  Adócsaló vagyonvédelmi cégek vezetői ellen indult eljárás Csongrád megyében
 • Már több mint 26 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó adományvonalán
  Már több mint 26 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó adományvonalán

Eseménynaptár

 • Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve
  Halálos csapdát jelentenek a műanyaghulladékok a remeterákokra nézve
 • A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban
  A fogamzásgátló tabletta strukturális változást okoz az agyban
 • Megválasztották az év bortermelőjét
  Megválasztották az év bortermelőjét
 • Este és éjjel is nagyobb eséllyel borult, párás időre lehet számítani
  Este és éjjel is nagyobb eséllyel borult, párás időre lehet számítani
 • Tartósélelmiszer-gyűjtést rendez a Vöröskereszt
  Tartósélelmiszer-gyűjtést rendez a Vöröskereszt
 • Segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok
  Segítséget kapnak a hátrányos helyzetű családok
 • Többet vásároltunk októberben mint egy évvel ezelőtt
  Többet vásároltunk októberben mint egy évvel ezelőtt
 • A Nagy Mikulás Kvíz: mennyire vagy képben a Nagyszakállúval?
  A Nagy Mikulás Kvíz: mennyire vagy képben a Nagyszakállúval?
 • Az Asszonyműhely és az Rác utcai Advent is folytatódik a fehérvári kézművesekkel
  Az Asszonyműhely és az Rác utcai Advent is folytatódik a fehérvári kézművesekkel
 • Közmeghallgatást lesz jövő pénteken a Városházán az önkormányzat működéséről
  Közmeghallgatást lesz jövő pénteken a Városházán az önkormányzat működéséről
 • Rekordévet zárhat a magyar turizmus.
  Rekordévet zárhat a magyar turizmus.
 • Gázrobbanás Lengyelországban - gyermekek is meghaltak
  Gázrobbanás Lengyelországban - gyermekek is meghaltak
 • Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban is.
  Megkezdődött az ünnepi szezon New Yorkban is.