4 évnél régebbi cikk

Black Box, Dolly Roll és a rock and roll klasszikusok: Ezt hallgatta a világ 30 éve
Fehérvár Médiacentrum fotójaBlack Box, Dolly Roll és a rock and roll klasszikusok: Ezt hallgatta a világ 30 éve

Formálódott a későbbi dancefloor, aratott a Lambada és a rock and roll újragondolt mixe, Tina Turner, Madonna és a Dolly Roll is erősen mocorgott - mozgalmasan alakultak a világ slágerlistái 1989 szeptemberében.

Épp egy éve indult sorozatunk, amelyben felelevenítjük a 30 évvel korábbi slágerlistákat, kutatva a három évtizeddel korábbi nagy slágereket. Táráráráááá, a szülinapi tortán elfújjuk a gyertyákat, megnézzük a tűzijátékot és már indulhatunk is újabb világ körüli szemezgetésünkre.

A sort a megszokottak szerint Nagy-Britanniában kezdjük, ahol a nyár második fele nem volt túl mozgalmas, legalábbis a UK Top 40 Chart első helyét tekintve. A Jive Bunny And The Mastermixers kiváló keverése, a 14 egykori nagy rock and roll klasszikusból összerakott "Swing The Mood" júliustól uralta a brit listát, szeptember elején azonban el kellet búcsúznia a magaslati levegőtől, átadva helyét egy olyan dalnak, amely 1989 legsikeresebb kislemeze lett a ködös Albionban.

Bizony, nem egy szimpla listavezető nótáról van szó, hanem arról a dalról, amelyet a leginkább imádtak a derék britek az adott esztendőben, ugyanis ebből a kislemezből adták el a legtöbbet 1989-ben a szigetországban. A dolog érdekessége egyrészt, hogy egy olasz együttes daláról van szó, másrészt pedig hogy hiába volt ekkora sláger, bizony manapság már csak a vájtfülű diszkóbubusok (mint például én) hallgatják, a rádiók játszási listáiról erősen kikopott. No, de nem húzom tovább olvasóimat, a nagy sláger nem más, mint a Black Box táncra csábító nótája, a "Ride On Time".

Bizony, e kislemez fogyott a legjobban 1989-ben a briteknél, és ez a UK Top 40 Chart-on is lemérhető volt, a Black Box korszakos muzsikája 1989 szeptember elejétől egészen október közepéig, hat héten át az első helyen állt. A DJ Daniele Davoli, Mirko Limoni és Valerio Semplici alkotta Black Box kisebb-nagyobb jogviták után adhatta ki Loleatta Holloway 1980-as diszkóslágerének, a "Love Sensation" című dalának alapjaira épülő nótáját, amelyhez az énekhangot Heather Small adta. A "Ride On Time" pedig, jött, látott és győzött a briteknél, tizenegy héten állt a legjobb tízben, hat héten át az első helyen tanyázott.

A listavezető mögött persze ebben a hónapban is nagy volt a tülekedés, olyan klasszikusok tűntek fel a dobogó környékén, mint Tina Turner és a "The Best", Madonna és a "Cherish", vagy épp Sydney Youngblood és az "If Only I Could".

A csatornán túl, Franciaországban mindeközben töretlenül tombolt a Lambada-láz, a Kaoma egyszerűen letaszíthatatlannak bizonyult a Singles Top 100 első pozíciójából. A "Lambada" még júliusban lépett a trónra és október közepéig ott is maradt, gondolom nem is kell mondanom, hogy a ringó csípők klasszikus muzsikája 1989 legkelendőbb kislemeze volt a derék galloknál.

Persze a "Lambada" mögött is volt élet, főleg a hazai produkciók próbálkoztak 1989 szeptemberében a trónfosztással, de a sokáig második helyen álló Francois Feldman és Joniece Jamison bicskája is beletört a feladatba, ahogy hiábavalónak bizonyult az egyébként valóban fülbemászó dallamú "Joue Pas" minden próbálkozása.

A franciák persze nyitottak voltak a külföldi dalokra is, Prince és a "Bat Dance" szépen futott a listán, de előtört Franciaország megamix-imádata is, ezúttal az Imagination legnagyobb slágereit összefoglaló egyveleg jutott el a csúcs közelébe. Ki tudja, ha nem épp a "Lambada" az első, talán még a csúcs is összejött volna.

A beköszönő szeptember Németországban egyúttal egy hatalmas nyári sláger búcsúját is magával hozta, a korábban nem kevesebb mint kilenc héten át az élen álló Mysterious Art és a "Das Omen - Teil 1" elköszönt első helyétől, átadva azt egy olyan nótának, mely épp ekkor búcsúzott a brit list első pozíciójától. Bizony a Jive Bunny And The Mastermixers, vagyis az apa-fia DJ-páros, Andy és John Pickles nem szomorkodott sokáig a Nagy-Britanniában elbukott első hely miatt, mert Németországban csúcsra járatódott a "Swing The Mood", amely három hétig tartotta is vezető helyét az Offizielle Deutsche Chart élén.

A rock and roll klasszikusok egyvelege mögött persze nagy volt a tülekedés 1989 szeptemberében. Senki ne gondolja, hogy a "Lambada" ne futott volna be a németeknél, de ez inkább októberre volt jellemző, szeptemberben még olyan remekművek próbáltak (sikertelenül) az első helyig eljutni Németországban, mint a Milli Vanilli és a "Blame It On The Rain", Lil Louis és a "French Kiss" vagy a brit listához hasonlóan itt is a dobogó környékén megálló Tina Turner és a "The Best".

Utazásunk következő állomása az Egyesült Államok, ahol a Billboard Hot 100 élén szokás szerint nagy volt a mozgás.1989 szeptemberét Paula Abdul nyitotta az élen, aki egy hétig foglalta el a listavezető pozícióját "Cool Hearted" című dalával. A hónap második hetében aztán jött a New Kids On The Block, a fiúk a "Hangin' Tough" című nótával szintén egy hétig tudták megtartani vezető helyüket.

A New Kids után újabb egy hétig uralkodó dal következett: Gloria Estefan és a "Don't Wanna Lose You" hét nap után a Milli Vanilli kezébe adta a stafétát. A botrányairól és nem létező énektudásáról elhíresült duó aztán megduplázta elődei listavezetőként eltöltött idejét, a "Girl I'm Gonna Miss You" két hétig a csúcson maradt.

Mindeközben a Billboard R&B és hip-hop listáján is nagy volt a mozgás, olyan remekművek ostromolták 30 éve a lista csúcsát mint Babyface és az "It's No Crime", Eddie Murphy és a "Put Your Mouth On Me", valamint Teddy Riley és a Guy közös nótája, a "My Fantasy".

Utazásunk végén nézzük, mi volt a helyzet a magyar lemezpiacon 1989 szeptemberében, segítségül az IM, vagyis az Ifjúsági Magazin adott havi számát hívjuk segítségül. Épp 30 éve jött ki két ismert és elismert banda albuma, más-más műfajban. A Lord korongja, a "Fenevadak" jó értékelést kapott a laptól, amely a Dolly Roll aktuális anyagát, a külföldi slágerek feldolgozásával érkező "Ábrándos Szép Napok" című lemezt azonban erősen lehúzta, idézem: "A dalok egy részét áthangszerelték a már ismert dollys hangzásra, de úgy véljük, szegénységi bizonyítványt állít ki magáról az a zenekar, mely friss albumként 30 éves slágereket pörget fel". Nos, a közönség nem osztotta a vélekedést, a korong címadó dala (melynek eredetije egy orosz nóta, amit később Paul McCartney vitt sikerre "Those Were The Days" címen) nagy slágerré vált, az album pedig aranylemez lett.

Erre a hónapra ennyi dal fért időutazásunkba, folytatás egy hónap múlva, amikor 1989 októberének zenei felhozatalát vesszük nagyító alá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek