4 évnél régebbi cikk

Jamgyökér – elixír változókorban lévő hölgyeknek
Jamgyökér – elixír változókorban lévő hölgyeknek

A jamgyökér nagyon hatékony a menopauza tüneteinek enyhítésében. Kiválóan csillapítja a hasi görcsöket, a fejfájást, csökkenti az ingerlékenységet. A kínaiak szerint rendszeres fogyasztása élénkíti az intellektust, és az életünket is meghosszabbítja.

Hőhullámok, alvászavar, gyorsan növekvő zsírpárna, ingerlékenység, önbizalom-hiány, ráncosodás, izomfájdalom, nőgyógyászati problémák, váratlan izzadás, fejfájás, csontritkulás, vérzészavar - csak néhány tünet a sok közül, amely a változókorba lépő hölgyeket vár(hat)ja. Aki elérte ezt az életszakaszt, az általában találkozik ezekkel a problémákkal, melyeket múltkori cikkemben már kifejtettem.

Akkor megígértem, hogy néhány problémára megoldást ajánlok a folytatásban, amit meg is tettem ebben a blogbejegyzésemben. A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

Aki nem akar (vagy különböző problémák / mellékhatások miatt nem tud) hormonkezelésen részt venni a jobbulás (javulás) érdekében, annak ajánlottam a gyógynövények alkalmazását. Bemutattam a poloskavészt, a vörösherét, a barátcserjét, valamint az orbáncfüvet  is. Ami hátra maradt, az a jamgyökér és a zsálya.

A jamgyökér (elterjedt nyugati nevei: yame, nyami, iname) egy húsos, gumószerű növény, mely leginkább Dél-Amerika őserdeiben őshonos. Megtalálható a trópusokon és a mérsékelt égöv melegebb vidékein. Közel 650 fajtája ismert. Két faja a Földközi-tenger mellékén, egy pedig Észak-Amerika mérsékelt égövi zónájában is terem.

Lágy szárú, szárai több méter magasra felfutnak, ezért karózni szokták. Gyökértörzse változatos alakú: hasonló lehet a burgonyához, illetve a répához is. (Ezért könnyen össze lehet téveszteni az édesburgonyával vagy maniókával.)

A trópusi lakosság egyik fontos tápláléka. A gumókat főként főzve fogyasztják, de vannak olyan fajtái, amelyeket nyersen eszik meg. Ugyanúgy lehet felhasználni, mint a burgonyát: Megfőzhetjük enyhén sós vízben, vagy hirtelen ki is süthetjük chiliolajban. Köretként kiváló, de leves is készülhet belőle.

A leveshez csíkozzunk fel két porhanyós csirkemellet, pácoljuk be szójaszósszal. Közben pucoljunk meg 15 dkg jamgyökeret, kockázzuk fel, tegyük egy lábasba (amiben már forr a víz). Dobjunk mellé felvágott gyömbért, főzzük öt percig, majd adjuk hozzá a csirkedarabokat. Főzzük alacsony lángon egy órán át, majd ízesítsük ízlés szerint és forrón tálaljuk!

A hagyományos kínai orvoslás már régóta alkalmazza a jamgyökeret rossz emésztésnél, gyomorfájdalmaknál, illetve az izomnövekedés serkentésére, a megfáradt szövetek megújítására. Azt mondják a kínaiak, hogy rendszeres fogyasztása élénkíti az intellektust, és az életünket is meghosszabbítja.

Persze, nemcsak a kínaiak figyeltek fel erre az érdekes növényre:

Egy amerikai vegyész, Russel Marker jött rá arra az 1930-as években, hogy a jam gyökér bizonyos fajtájának vegyületei alkalmasak arra, hogy csillapítsák a menstruációs fájdalmakat.

A népi gyógyászatban már évszázadok óta használják a jamgyökeret. A hatóanyagokat azonban csak a XX. században kezdték el kivonni belőle.

A jamgyökér nagyon hatékony a premenstruációs szindróma, valamint a perimenopauza, menopauza tüneteinek enyhítésében. Kiválóan csillapítja a hasi görcsöket, a fejfájást, csökkenti az ingerlékenységet. Ha rendszeres alkalmazzuk, hamarosan rendbe jön a havi ciklusunk, csökken az éjszakai izzadás, ritkábban jelentkeznek a hőhullámok és nem kell tovább szenvedünk a hüvelyszárazságtól sem.  

A jamgyökér harmonizálja a hormonszintet - így gátolja a menstruáció idején fellépő, hormonális alapon kialakuló bőrproblémákat, a fokozott faggyúműködést, a pattanások kialakulását. Hogy hogyan teszi mindezt?

E növénynek főként a gyökerét használják fel. A szárított gyökér fő hatóanyaga a dioszgenin. Ez pedig a progeszteron természetes prekurzora. A progeszteron az első számú női nemi hormon (ösztrogén) ellensúlyozó hormonja és mellette más hormon előállításában is jelentős szerepe van.

Egy amerikai hormonszakértő, John Lee sokat foglalkozott e kérdéssel, és arra a következtetésre jutott, hogy progeszteronnal / progeszteron jellegű hatással bíró növényekkel az egész női szervezetet szabályozni lehet. A progeszteron elsősorban a petefészekben termelődik (amikor gyermeket várunk, a méhlepény is termeli a magzat érdekében). Ezen túl természetes progeszteronhoz csak növényi formában tudunk a szervezetünkbe juttatni. A jamgyökér – a benne lévő hatóanyagok segítségével – képes a progeszteronhormon előállítására.

A klimaxos hölgyek fő problémái közé tartoznak a gyorsan felszökő kilók. A jamgyökér erre is megoldást nyújt (hat), mivel étvágycsökkentő hatású.

Állítólag 45-50 év körül csökken a női libidó szintje. A jamgyökeret ennek megváltoztatására is alkalmazhatjuk: serkenti a szexuális aktivitást, és a termékenységre is kedvező hatással van. (Bár ebben a korban valószínűleg nincsen szükség ez utóbbi tulajdonságára.)

Az öregség jelei is csökkenthetők az arcon a jamgyökeres krémekkel: feszessé és fiatalossá teszi a bőrt.

Borítókép: indiatimes.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek