Partly cloudy14 °C
2020. szeptember 26. szombat Jusztina
Menü

Viszlát, Gabi bácsi! Elhunyt Horváth Gábor, a Vidi UEFA-kupa-döntős csapatának legendája

Viszlát, Gabi bácsi! Elhunyt Horváth Gábor, a Vidi UEFA-kupa-döntős csapatának legendája
In memorian Horváth Gábor (Fotó: molfehervarfc.hu)

Székesfehérvár egy újabb legendával lett szegényebb.

Szerintem nem haragszol meg, ha azt írom: most olyanná vált az az otthon, amit te, ti, mi Vidinek hívunk, mint ahonnan kiemelnek egy elengedhetetlenül fontos bútordarabot. Fájón foghíjassá lett, kényelmetlenül verik vissza a hangokat a csupasz falak. Minden sokkal-sokkal üresebb. De azt is mondhatnám, olyan most a Sóstó, mint ahova meccsnapon végül mégsem futottak ki a játékosok, és a szurkolók is otthon maradtak, de még a pályamunkások sem húzták meg a vonalakat.

Csak állunk, nézünk, és nem értjük mi történt. 

Pedig végre elkészült a Vidi Múzeum is, amit a kezdetektől babusgattál, babusgattunk együtt, mostanra pedig beköltözhettél, mesélhettél. Ha valakinek, hát neked aztán volt mit mesélned, gyakorlatilag piros-kékbe burkolózva élted le az életedet, hiszen valamivel több mint negyven éve lépted át először a kaput, és az ificsapattól indulva a Stadion majd minden szegletét bejártad. 

Végül Legendává lettél. A Vidi Legendájává, Székesfehérvár Legendájává. Ez keveseknek adatik meg.

35 éve az UEFA-menetelés pillanatai alatt számtalanszor csaltál könnyeket sokak szemébe, de az a büszkeség és az öröm könnyei voltak. Most megint újra sírunk, de ezek már a fájdalom és veszteség könnyei. Egy újabb UEFA-legendától kell búcsúznunk. Gabi bácsi, nyugodj békében!

2019. szeptember 18-án, szerdán 20 órakor idősebb Horváth Gáborra emlékeznek a MOL Vidi Arénánál. A Fehérvár Televízió pedig szeptember 19-én, a Bajnokok Városa című műsorban a legendás védővel készült beszélgetést vetíti majd le. 

Rövid betegség után, szeptember 17-én késő este elhunyt id. Horváth Gábor, amiről a MOL Fehérvár FC-t fia, ifj. Horváth Gábor tájékoztatta - áll a klub közleményében. A Vidi legendája idén tavasszal ünnepelte 60. születésnapját.

id. Horváth Gábor Kislángon született, és a piros-kékek utánpótlásában kezdte el a futballt, 1979-ig az ifjúsági csapatokban nevelkedett. NB I-es debütálására Lantos Mihály edzősége alatt került sor az 1978-79-es bajnokság záró fordulójában, amikor a megyei rivális Dunaújvárost idegenben legyőzve 3-2-re nyertek. Az ekkor 20 éves labdarúgó a következő idénytől kezdve (egy rövid sorkatonai szolgálattal töltött időszakot leszámítva) egészen 1991-ig kirobbanthatatlan tagja volt a Vidinek, 27-nél kevesebb mérkőzést egy szezonon belül sem játszott.

A több mint egy évtized alatt két bronzérmet szerzett a piros-kékekkel, játszott a Magyar Kupa-fináléban 1982-ben, illetve természetesen az UEFA Kupa-menetelés során is alapember volt, olyannyira, hogy Végh Tiborral és Burcsa Győzővel együtt mind a 12 nemzetközi mérkőzésen pályára léptek. Ezen felül szerepelt az 1981-82-es UEFA Kupában, illetve az 1985-86-os és 1989-90-es sorozatban is.

317 NB I-es bajnokival (amivel Végh és Karsai mögött 3. klub örökranglistáján) és 5 góllal a lábában rövid ausztriai levezetés után vonult vissza a futballtól, de Fehérvártól a legkevésbé sem szakadt el: bár vezetőedző nem volt, a Vidit számtalan különböző pozícióban segítette. Többek között volt technikai igazgató (1993-tól kezdve az évtizedben végig), utánpótlás-edző és a női csapat edzője is. A Vidi Múzeum megnyitása óta annak vezetőjeként tevékenykedett, legutóbb a Futball Éjszakáján, szeptember 6-án kalauzolta a szurkolókat a klub ereklyéi között.
(forrás: molfehervarfc.hu)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
  Kutyák szimatolják ki a koronavírus fertőzést a helsinki repülőtéren.
 • A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
  A világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson akar játékfilmet forgatni Oroszország.
 • Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
  Támogatást nyújt az elromlott háztartási eszközök javíttatásához Bécs városa.
 • Első magyar dínótojás
  Első magyar dínótojás
 • Több mint 32 millió fertőzött
  Több mint 32 millió fertőzött
 • Elhalasztják a Rió-i karnevált
  Elhalasztják a Rió-i karnevált
 • Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
  Szigúbb ellenőrzést javasol az Unio
 • Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
  Érdemes lehet bevásárolni - javasolja a NÉBIH
 • Segítség a turisztikai cégeknek
  Segítség a turisztikai cégeknek