Partly cloudy10 °C
2020. február 24. hétfő Mátyás
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Total Chrono Classic, Honeybeast és Rambo V.

Fehérvári programok a hétvégére: Lecsófőző Vigasság, Total Chrono Classic, Honeybeast és Rambo V.
A Lecsófőző Vigasságot az egyik legnépszerűbb fehérvári programként tartják számon (Fotó: Simon Erika)

Szerencsére az őszi időjárás eddig csak az éjszakai hőmérsékletben mutatta meg magát, így nappal, ezzel együtt pedig hétvégén is ragyogó napsütésben élvezhetjük a fehérvári (és túli) programokat, amelyek ezúttal sem okoznak csalódást: kapásból szombaton bonyolítják le a Lecsófőző Vigasságot, de az elkövetkezendő napokban rajtol a Total Chrono Classic oldtimer verseny is, nem beszélve a Megyenapról és a Kulturális Örökség Napjairól, amelyek színes programokkal szórakoztatják az érdeklődőket.

Fesztivál: Megyenap
Mikor?: Szeptember 20., péntek
Hol?: Velence Korzó

Ismételten elérkezett a pillanat, amikor együtt ünnepelhetjük a környezetünket, így a 2019-es Megyenap számos programmal várja az érdeklődőket. A nagyszabású rendezvény helyszíne ezúttal a Velence Korzó lesz, amely tökéletes hátteret biztosít az eseménynek. A egész napos programok mellett, mint a Fejér Termék Kézműves Vásár (ahol bemutatkoznak a megye minőségi termelői és kézművesei), a Hungarikum Kincsesláda játékpark és a MINTAkincstár (itt megismerhetik a magyar népművészetet a kíváncsiskodók) mellett számos zenés műsorral készülnek a szervezők: lesz mazsorett és karate bemutató, majd a színpadra lép a Hungarikum együttes (amely során sanszos, hogy a Fehérvár dal is felcsendül), illetve a mulatság záróakkordjaként a Honeybeast.

Gasztro: XV. Fehérvári Lecsófőző Vigasság
Mikor?: Szeptember 21., szombat 6:30
Hol?: Zichy liget, Dózsa György út, Móri út

Ha szeptember, akkor Lecsófőző Vigasság, és ha lecsófesztivál, akkor ismételten megszámlálhatatlan mennyiségű, finomabbnál-finomabb lecsókülönlegesség lepi el a Zichy liget környékét, hogy megmérettessenek egymással, és a nap végén kihirdessék a 2019-es év legboszorkányosabb lecsóját, amelynek gazdája a Lecsókirály címmel lesz gazdagabb. Ezen kívül a Siri emlékkupa (az a főző kapja, aki már legalább háromszor részt vett az eseményen) és a legdekoratívabb főzőhelynek járó  különdíj is gazdát keres, úgyhogy érdemes teljes erőbedobással készülni a fehérvári gasztro-őrületre. A tizenötödik születésnapját ünneplő rendezvény a közös főzés élménye mellett utcazenével és szórakoztató színpadi műsorral – többek között Oláh Gergő koncertjével - várja a vendégeket. A háttérben meghúzódó óriáskerékről nem is beszélve...

Autó: Total Chrono Classic oldtimer autós túra rajtja
Mikor?: Szeptember 21., szombat 9:00
Hol?: Alba Plaza mellett

Szombat reggel - immár nyolcadik alkalommal - autóbőgéstől lesz hangos Székesfehérvár belvárosa, ugyanis az Alba Plaza mellől rajtol a Total Chrono Classic különleges veteránokból és youngtimerekből álló mezőnye, hogy fárasztó nap után befussanak a balatonlellei BL Yachtclub kikötőjébe. A kétszázhatvanöt kilométer hosszú útvonalon mintegy harminc településen gördülnek át a járművek, az út során pedig emellett tizenkét ügyességi feladat is vár a versenyzőkre az utakon való lavírozás mellett. Az autók percenként követik egymást, egy-egy helyszínen egy-másfél órán át lesznek láthatóak, így bőven jut idő arra, hogy mindenki megtekinthesse az autócsodákat. A pontos programról és a résztvevő autók listájáról ide kattintva találhattok infókat.

Kultúra: Kulturális Örökség Napjai
Mikor?: Szeptember 21-22., szombat-vasárnap 10:00
Hol?: Belváros

Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjaitól lesz hangos Fehérvár. A kulturális esemény során olyan ingyenes programokkal várják a résztvevőket, amelyek során a kíváncsi szemek betekintést nyerhetnek a hétköznapokban nem, vagy csak ritkán látható épületekbe. A Kulturális Örökség Napjait húsz éve, 1999 óta rendezik meg Magyarországon. A program célja, hogy a kultúra, a művelődés és épített környezetünk értékeire irányítsa a figyelmet. Székesfehérvár a kezdetektől kapcsolódott a rendezvénysorozathoz, amelynek programjai mindenki számára ingyenesek. A Kulturális Örökség Napjainak tematikája minden évben más, idén a szórakoztatás házai, a szórakozás terei állnak a középpontban: így többek között megtekinthetőek a Vörösmarty Színház kulisszái, a Városháza, a Barátság Mozi és a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának új épülete.

Koncert: Vastag Csaba
Mikor?: Szeptember 22., vasárnap 17:00
Hol?: Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ

A hétvégén Vastag Csaba is városunkba látogat, hogy fergeteges slágereivel felrázza a Feketehegyi-Szárazréti Közösségi Központba kilátogató rajongókat. A kezdeti lelkesedés, és az X-faktor első évadának behúzása után szinte berobbant a magyar zenei világba, majd egyre kevesebbet lehetett hallani róla, ám arra mindig ügyelt, hogy egy-egy száma duruzsoljon a fülekben. Utolsó nagylemezét 2016-ban dobta piacra, legutóbb pedig 2018-ban lepte meg a nagyérdeműt vadiúj nótákkal: többek között tavaly jelent meg a Palimadár, a Szó nélkül és a Bátorság. Valami azt súgja, hogy hamarosan újabb lemezzel jelentkezik a fenegyerek. Mostani fehérvári fellépése az  Orosz Gina javára rendezett jótékonysági koncert része lesz, melyre vasárnap 16 órától már várják a fehérváriakat.

Mozi: Rambo V.: Utolsó vér
Mikor?: Szeptember 19-től
Hol?: Cinema City Alba

Rambo, Rambo, hát csak nem akarsz visszavonulni, mi? Pedig már olyan régen megtehetted volna, és akkor talán a nagy klasszikusok is békében vonultak volna a legendás filmeknek fenntartott mozis listára, ahova csak igazán időtálló alkotások kerülnek. Erre mi történik? A Rockyhoz (a Creed II.-ről készült kritikánkat itt olvashatjátok) hasonlóan a kőkemény dzsungelharcos is újra és újra előkerül, hogy letörölgetve az alig rárakódott porréteget ismételten csatasorba állítsák a mozipénztáraknál. De minek? Értem én, hogy jó a nosztalgia meg minden, de megmondom őszintén - bármekkora rajongó is vagyok -, teljesen hidegen hagy a Rambo V.: Utolsó vér. Utolsó mi? Ettől függetlenül várhatóan zabálni fogja a nép, de remélem, hogy Sylvester Stallone tényleg utoljára ölti magára a kultikus szerepet. A többi vasárnapi kritikánkból kiderül.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Pénz7 - 200 ezer diákot várnak
  Pénz7 - 200 ezer diákot várnak
 • Babaváró kölcsön - a legtöbben lakásra költik
  Babaváró kölcsön - a legtöbben lakásra költik
 • Kötelező biztosítás - péntekig lehet befizetni!
  Kötelező biztosítás - péntekig lehet befizetni!
 • Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz
  Via Carpatia - jövő év végére elkészül a magyarországi szakasz

A hét sztorija

 • Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
  Még drágább lesz a debreceni BMW-gyár
 • Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
  Csaknem 100 ezer forintnyi adókedvezmény jár a betegeknek
 • Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
  Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
 • Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
  Frankofón Filmnapok kezdődnek a Barátság Moziban
 • A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
  A kispárna bánata - a Zenede Bábszínház előadása a Hermannban
 • Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
  Oltástámogatási programmal segíti a családokat az önkormányzat
 • Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
  Fogadóórát tart Barlabás András és Gombó Áron
 • Lakossági fórum Szedreskerten
  Lakossági fórum Szedreskerten

Eseménynaptár

 • Támogatás - megújuló energiaforrásokra kapnak pénzt a kkv-k
  Támogatás - megújuló energiaforrásokra kapnak pénzt a kkv-k
 • Szél - figyelmeztetéseket adtak ki a meteorológusok
  Szél - figyelmeztetéseket adtak ki a meteorológusok
 • Nem érdemes most Észak-Olaszországba utazni
  Nem érdemes most Észak-Olaszországba utazni
 • Koronavírus - lefújták a velencei karnevált
  Koronavírus - lefújták a velencei karnevált