Fair16 °C
2021. április 21. szerda Konrád
Menü
Házhozszállítás

Az őszi erdő veszélye: a kullancs

Az őszi erdő veszélye: a kullancs
Az erdős területeket kedveli (Fotó: pinterest.ru)

A kullancsok tavasszal és ősszel érik el szaporodásuk csúcsát. A nőstények aktivitását befolyásolja a napsugárzás, a páratartalom és a nedvesség. A langyos őszi időjárás és a páradús (eső utáni) környezet idillikus számukra.

Nyáron a kánikula mindenkit a vízpartra – pontosabban: a tengerbe, tóba, folyóba… - űz (természetesen vannak élethelyzetek, amikor be kell érni az otthoni fürdőkáddal / zuhanykabinnal… vagy épp a kerti slaggal), hogy a forróságban hűs ölelést kapjon a test és lenyugodjon a tűző napsütéstől felhevült ember.

Kánikulában így a legjobb! (Fotó: shutterstock.com)
Kánikulában így a legjobb! (Fotó: shutterstock.com)

Ősszel, amikor már hűvösebb a levegő, kevésbé van kedvünk vállpántos / ujjatlan ruhát ölteni (a fürdőruháról nem is beszélve) és „alig-szandálban” fagylaltért állni sorba, miközben testünk egyre barnábbá válik az árnyék-mentes siófoki plázson. Szeptember végén bizony előkerül a kényelmes sportcipő (esetleg a jól „betört” bakancs), és irány az erdő!

Nemcsak sétálni / túrázni optimális ilyenkor, hanem falatozni is a gyümölcsökkel teli piknik kosárból. Leheverni a fűbe, egy puha pokrócra, s nézni, ahogy változik felettünk az ég, hallgatni a természet moraját…. – S még színezhetném tovább az idillikus képet, ha nem jutna eszembe a fűről és a bokrokról egy olyan állat, amely csak arra vár, hogy a közelébe kerüljünk és kihasználja testünket. (Esetenként maradandó károsodást okozva.) Ez pedig a kullancs.

Ha eljön az ősz, a part helyett a fűbe heveredünk (Fotó: astrakanimages.com)
Ha eljön az ősz, a part helyett a fűbe heveredünk (Fotó: astrakanimages.com)

E bosszantó ízeltlábúaknál két szaporodási ciklust figyelhetünk meg: a tavaszit és a nyárit, mivel ilyenkor sűrű az esőzés, ami kimondottan kedvez nekik. A nőstények aktivitását befolyásolja a napsugárzás, a páratartalom és a nedvesség. A száraz, nyári időjárást nem szeretik (bár akkor is aggódhatunk miattuk, mert szinte minden helyzetben feltalálják magukat és képesek túlélni a szélsőséges helyzeteket is), a langyos / hidegebb tavasz / ősz és a megfelelő páratartalom viszont paradicsomi környezetet biztosít számukra.

2004-2007-ben készült egy kutatás, mely a Kárpát-medencében található, Európában őshonos Ixodes ricinus (ricinus kullancs) életét hivatott megfigyelni. Az említett időszakban történt felmérés alatt a tavaszi csúcs a májusi-júniusi hónapokra esett (óránként 84-128 db kullanccsal), az őszi pedig szeptemberre (óránként 21 kullanccsal).

Csípése veszélyes betegségeket okozhat (Fotó: everydayhealth.com)
Csípése veszélyes betegségeket okozhat (Fotó: everydayhealth.com)

Ha enyhe az ősz és a tél, sokkal több kullancs áll lesben a fűben, a virágokon és a bokrok között, a globális felmelegedés miatt pedig az utóbbi évtizedekben olyan területeken is megjelentek ezek az ízeltlábúak, ahol korábban nem igazán fordultak elő.

Hazánkban fokozottan veszélyes területnek számít Vas, Zala, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye, a Balaton-felvidék, valamin Budapest és annak agglomerációja. Korábban csak az erdők és a mezők jelentettek veszélyt, ám „manapság” már a városok kertjeit, parkjait is előszeretettel népesítik be.

Ha hosszú (és melegnek mondható) az ősz, akkor a kullancsok jobban szaporodnak. Életük kilencven százalékában „szabadon” élnek, a fejlődésük egy része viszont a vérszíváshoz van kötve. Hazánkban „háromgazdás” kullancsokkal találkozhatunk, melyek minden fejlődési szakaszban – láva, nimfa, kifejlett állat – vért szívnak a „gazdatesten”.

Elszánt kis vérszívó (Fotó: youtube.com)
Elszánt kis vérszívó (Fotó: youtube.com)

A lárva napokon át issza a vért, majd lepottyan a földre és nimfává válik. Aztán újra testet keres (vannak olyan kullancsok, melyek gyíkokra, madarakra, kutyákra, vagy az emberre akaszkodnak), majd 3-8 nap után ismét elereszti áldozatát, és átvedlik kifejlett nősténnyé vagy hímmé. A közönséges kullancs ivarérett korban háziállatokon, nagyobb testű emlősökön, illetve az embereken élősködik.

Szupergyorsan szaporodik: egy nőstény akár 4.000-15.000 tojást is tud rakni!

Ezért (is) fontos az, hogy a kirándulásokból hazaérve alaposan átnézzük magunkat – és kutyusunkat -, mert ha az otthonunkban, észrevétlenül esik le rólunk a kullancs (miután kellőképpen „jóllakott”), akkor rengeteg lárva kelhet ki a közvetlen környezetünkben!

A kullancs rendkívül jó alkalmazkodó képességgel rendelkezik! A telet például úgy is túlélheti, hogy elbújik az avar alá, és amikor leesik a hó, a levéltakaró megvédi (elszigeteli), miközben békésen alszik. (Minden faj másként vészeli át a hideget.)

Pici, de mégis, szinte ő az erdő királya (Fotó: npr.org)
Pici, de mégis, szinte ő az erdő királya (Fotó: npr.org)

Hogy miért nem jó nekünk, ha kullanccsal találkozunk? A kullancsok világszerte körülbelül háromszáz betegséget terjesztenek, melynek egy töredéke veszélyes az emberre. Főként két egymástól tökéletesen különböző mikróba veszélyeztet bennünket kullancs-csípéskor. Az egyik az agyvelőgyulladást is okozó vírus, a másik a Lyme-kórt okozó Borellia burgdorferi nevű spirochaeta. Ki kell hangsúlyozni, hogy a kullancs hordozza és terjeszti ezeknek a kórságoknak a kórokozóit.

Az agyvelőgyulladás magas lázzal, fejfájással, hányással, elesett általános állapottal jár. Következménye lehet maradandó fogyatékosság vagy akár halál is. Védőoltással viszont megelőzhető.

A Lyme-betegség ellen nincs oltás. Ez egy nagyon sokszínű, változatos tüneteket produkáló kórkép, bőrtünetekkel, ismeretlen eredetű fejfájással, fáradékonysággal, rossz közérzettel, nagyízületek gyulladásával, szívpanaszokkal. Okozhat arcideg-bénulást, a fülkagylón tapintható csomót. Sőt, sokszor hónapokkal a csípés után vesszük csak észre a jeleket. (Kezeletlenül évekig tartó lefolyású lehet. A vérből kimutatott ellenanyagok mérésével kórismézhető.)

Lyme-kór ellen nincs oltás (Fotó: lamianow.gr)
Lyme-kór ellen nincs oltás (Fotó: lamianow.gr)

A Lyme-kórt is érintő korábbi cikkem elolvasható itt, a kullancs elleni védekezéssel kapcsolatban pedig itt található néhány jó tanács.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatra hívja a gyerekeket az Aranybulla Könyvtár
 • Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
  Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
 • Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
  Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
 • Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
  Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
 • Forgalomkorlátozás a Madách utcában
  Forgalomkorlátozás a Madách utcában
 • Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
  Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
 • Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
  Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
 • Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
  Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
 • Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
  Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
 • Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
  Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
 • Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
  Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
 • MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
  MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
 • Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
  Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg