4 évnél régebbi cikk

Fehérváron a legolcsóbb a mozijegy a megyeszékhelyek közül
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Fehérváron a legolcsóbb a mozijegy a megyeszékhelyek közül

500 forinttal olcsóbb a mozijegy Székesfehérváron, mint Budapesten, ezzel sehol nem mozizhatunk olcsóbban szombatonként a vidéki nagyvárosok közül Fehérvárnál. A legtöbb pénzt Győrben kérik a megyeszékhelyek közül egy multiplexes belépőért.

Budapesten 1850, ehhez képest Székesfehérváron csak 1350 forint a mozijegy ára egy szombat esti, 2D-s vetítésre a Cinema City hálózatában. Ezzel a fővárosban kínálja legdrágábban, míg Fehérváron a legolcsóbban a jegyeket a mozihálózat, írja a HelloVidék. A legdrágább megyeszékhely Győr, ahol 1730 forintot kérnek el egy mozijegyért, de kifejezetten borsosnak számít az összehasonlítás alapján Veszprém, Sopron és Nyíregyháza is: mindhárom városban 1620 forintot kérnek egy belépőért. Ráadásul ha online vásároljuk meg a jegyet, a végösszeget további 60 forint kényelmi díjjal terheli a mozilánc.

A lap kitér arra, hogy bár a mozijegy árát a filmszínház üzemeltetője szabja meg, a bevételből részesül a film forgalmazója és az általános forgalmi adó (ÁFA) révén a magyar állam is. 

Nem volt mindig ilyen drága a mozijegy: 1996-ban a mai árak nagyjából tizedéért lehetett mozizni, vagyis 182 forintba került egy átlagos belépő. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján tíz évvel később már közel 600 forintot kértek egy jegyért, majd évi 8-9 százalékos áremelkedés volt egészen 2012-ig. Ebben az évben aztán közel 60 százalékkal drágult a jegyár: 768 forintról ugrott 1310 forintra. 2018-ban pedig már 1560 forintért adtak egy átlagos szombat esti mozijegyet.

A portál úgy véli, hogy a drasztikus áremelkedésben szerepet játszott, hogy nem sokkal korábban alakult át teljesen a magyar piac. A legtöbb magyar plázamozit üzemeltető izraeli cégóriás azután került szinte monopolhelyzetbe itthon, hogy 2011-ben felvásárolta legnagyobb hazai konkurensét, a Palace Cinemas Magyarország Kft.-t. A Cinema City ma Budapesten öt, a fővároson kívül pedig további tizenhárom mozit üzemeltet az országban, és hálózatához tartozik az egyetlen hazai IMAX moziterem is - ez az Arena Mallban (egykori Aréna Plaza) működik.

Valószínűleg nemcsak a jegyárak, hanem a megváltozott filmfogyasztási szokások és a tévé elterjedése is szerepet játszottak abban, hogy míg hatvan évvel ezelőtt 140 millió mozijegyet adtak el évente Magyarországon, addig a kilencvenes évek elejére ez nagyjából a tizedére csökkent. A filmszínházak száma is jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben: 1970-ben még négyezer moziteremben 600 ezer moziszék várta a nézőket, 2016-ban már csak 355 mozi működött az országban összesen 63 ezer férőhellyel. Az iparág az utóbbi pár évben kezd magához térni: megszűnt a folyamatos nézőszám-csökkenés, 2016 óta pedig minden évben 14 millió fölé csúszott a mozilátogatók száma.

A fehérvári alacsony jegyárakat talán az is befolyásolhatja, hogy ugyan a Cinema City néhány éve bejelentette az Alba Plazában található komplexum szinte teljes körű felújítását, ám ebből végül a mai napig semmi nem valósult meg. Így az idén 20 éves székesfehérvári mozi az ország kevésbé komfortos plázamozijai közé tartozik. A még 2016-ra tervezett felújításokról itt írtunk bővebben:

A mozijegyek árairól szóló teljes cikket a HelloVidéken lehet elolvasni. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek