4 évnél régebbi cikk

Ezt a filmet nem lehet kihagyni: Jennifer Lopez sztriptíztáncosnak áll - A Wall Street pillangói kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzt a filmet nem lehet kihagyni: Jennifer Lopez sztriptíztáncosnak áll - A Wall Street pillangói kritika

Az e heti mozikínálatban igencsak gyenge volt a felhozatal, így ismételten olyan filmre esett a választásom, amelynek normál körülmények között még az előzetesét sem lesném meg – pedig mit hagytam volna ki! Bár A Wall Street pillangói magyar címválasztása igencsak bugyutára sikeredett, megnyerték a projekthez mindenki kedvenc Jennifer Lopezét, illetve a mozi háromnegyedében sztriptíztáncosokat láthatunk akciózni. Kell ennél több? Nézzük, hogyan teljesített nálunk A Wall Street pillangói! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nem is tudom, hogy melyik filmhez lehetne hasonlítani A Wall Street pillangóit. Egy biztos, nem A Wall Street farkasához. Te jó ég! Talán a tavaly bemutatott, Jessica Chastain által fémjelzett Elit játszmához, amelyben a pénzes szerencsejátékosok lehúzásán volt a hangsúly, bár abban az alkotásban többé-kevésbe ruhában paroláztak a csajok.

De megemlíthetném még A bűn királynőit, az Ocean's 8 - Az évszázad átverését vagy a Csaló csajokat is. Hogy mi bennük a közös? Hát, hogy a felsorolt mozik mind női gengszterfilmek, amely műfaj manapság igencsak trendinek számít, csak kár, hogy még nem láttam egy igazán falhoz verős alkotást sem. Na, de vajon a Lorena Scafaria által levezényelt A Wall Street pillangói végre átszakítja a gátat? Sejthetitek, hogy mi lesz a sorsra. Pedig Jennifer Lopez neve (és teste) még mindig nagy fegyvertény.

Sztori

Első körben jöhet is az a mondat, amellyel minden vágóhídra szánt mozgóképet el lehet adni: igen, A Wall Street pillangói igaz történet alapján készült. A mozit egy 2015-ös Jessica Pressler által írt New York Magazine-ban megjelent cikk inspirálta, miszerint a gazdasági világválság utáni társadalom igencsak meghúzta a nadrágszíjat, ám míg a dolgos átlagemberek szűkölködni kényszerültek, addig a kialakult helyzetért felelős Wall Street-i tőzsdén tevékenykedő cápák vígan lubickoltak tovább.

Na, ezt az áldatlan állapotot elégelte meg néhány sztriptíztáncosnő, akik úgy gondolták, hogy a kezükbe veszik az irányítást, és kizsigerelik a gazdag üzletembereket, hogy aztán jól elköltsék a pénzt... önmagukra. Khm. Hát nem egy modern Robin Hood-történet, de azért legalább papíron jól hangzik.

Karakterek

Mivel A Wall Street pillangói elsősorban JLo és Constance Wu karaktereinek a kapcsolatára építi fel a sztorit, ezért főként őket emelném ki, de rajtuk kívül is számos tehetséget láthatunk a mozivásznon.

A Constance Wu által játszott Destiny szülés után munkába akar állni, ám mivel tapasztalat híján mindenhonnan elutasítják, ismételten (ugyanis korábban is ezzel kereste a kenyerét) sztriptíztáncosnak áll. Ez mind szép és jó, de a rúddal való újbóli találkozás után rájön, hogy igencsak kiesett a gyakorlatból. Ekkor karolja fel a veterán bombanő, Ramona (Jennifer Lopez), aki azon túl, hogy megmenti az életét, szebb jövővel kecsegtető lehetőséget is belibbent neki.

Wu tökéletesen hozza a szerethető és esetlen (vagy szerethetően esetlen) karaktert, aki nehéz körülményei miatt kényszerül sztriptíztáncosnak, ám egy idő után már ez sem tűnik jövedelmezőnek, így a bűn útjára lép. Jennifer Lopez meg Jennifer Lopez. Fogalmam sincs, hogy mikor láttam utoljára filmben, de A Wall Street pillangóival megmutatta, hogy újra eljött az ő ideje. Komolyan mondom, ha másért nem, csak miatta nézzétek meg a mozit. Valami brutális, amit leművel.

Összegzés

No, kezdésként gyorsan leszögeznék három dolgot: nem akartam megnézni A Wall Street pillangóit, miután meglestem összességében nem nyerte el a tetszésem, ám egyáltalán nem bánom, hogy beültem rá. Hogy miért? Hát mert a látvány és a hangulat mindenért kárpótolt - és természetesen nem csak a főszereplők munkájából adódó tűzforró koreográfiákra gondolok, hanem például a össznépi zenés vonulásokra és akciójelenetekre. Mert hát azok is vannak.

Ezeket leszámítva igencsak felejtős alkotásról beszélünk, ugyanis a készítők tökéletesen elpocsékoltak jónak tűnő alapszituációt, amelyet ráadásul olyan ötlettelenül tálaltak, hogy ember legyen a talpán, aki örömujjongva hagyja el A Wall Street pillangói után a mozit. Konkrétan, ugyanazokat a jeleneteket láttam újra és újra, csak más körítéssel.

Na, meg a film mondanivalója sem igazán állja meg a helyét, ugyanis attól, hogy az igaz barátság fontosságára fókuszálnak, még ezek a nők bűncselekményt követtek el (amelynek pont attól lesz súlya, hogy igaz történet), és ne akarják már nekem itt megmagyarázni, hogy azért nézzük el nekik ezeket a lehúzós tetteket, mert sztriptíztáncosok, és nem volt más választásuk. Hogy is volt? Kihasználsz, vagy kihasználnak. Egy frászt. Nyilván nem minden fekete és fehér, de ennyire ne hirdessük már, hogy melyik oldal felé húzunk.

10/6 - Jennifer Lopez miatt egyszer mindenképpen érdemes megnézni

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek