4 évnél régebbi cikk

Négy év börtönre ítélték a szüleit megöletni akaró gyúrói fiatalt
Négy év börtönre ítélték a szüleit megöletni akaró gyúrói fiatalt

Ítélet született annak a tizenkilenc éves gyúrói férfinak az ügyében, aki a vád szerint meg akarta öletni szüleit. A hétfői tárgyaláson az ügy komolyságát vizsgálták, végül a bíró bűnösnek ítélte a vádlottat. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a vádlott - miután a szüleivel megromlott a viszonya és jelentős összegű adósságot halmozott fel - elhatározta, hogy megöleti édesapját és édesanyját. Ennek megfelelően a fiatal férfi 2019. januárjában több ismerősét is megpróbálta rávenni a gyilkosságra, amiért nagyobb pénzösszeget is felajánlott.

Január 16-án a vádlott Messenger-üzenetben beszélt egy társával a tervezett gyilkosságról, tettlegességre azonban nem került sor. A tárgyaláson a szándék komolyságát vizsgálták, a bizonyítás az üzeneteken és hangfelvételeken alapult. Az ügyész kétrendbeli emberölés előkészületeinek büntette miatt szabadságvesztést indítványozott: "Szabadságvesztés büntetést kell alkalmazni, annak a végrehajtási fokozata természetesen az ide vonatkozó törvényi rendelkezések szerint börtön. A halmozati kiszabásra is figyelemmel én úgy gondolom, hogy a középmértéket elérő tartamban kell megállapítani. A közügyektől eltiltás alkalmazása is a törvényből következik."

Az ügyvéd védőbeszédében azt mondta: komolytalan ügyről van szó, hiszen a vádlott egyik barátját szerette volna csak provokálni, aki azzal kérkedett, hogy maffiakapcsolatai vannak. Ugyan a felkérés a gyilkosságok végrehajtására a vádlott részéről megtörtént, ám azt az ügyvéd szerint nem gondolta komolyan. Ezeket szerinte a fiatalok közötti Messenger-üzenetek alátámasztják.

A Törvényszék szerint nagyon is komolyan kell venni minden bizonyítékot, a döntéssel pedig szeretnék elérni, hogy a fiatal tanuljon belőle, és elrettentő példaként szolgáljon másoknak: "A Székesfehérvári Törvényszék a mai napon kihirdetett ítéletében a vádlottat kétrendbeli emberölés előkészületének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt a törvényszék négy év börtönfokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet nem jogerős" - tudtuk meg Hudák Hedvigtől, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivőjétől.

A vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeznek. A vádlott az esetleges szökés, elrejtőzés veszélye miatt letartóztatásban marad.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek