4 évnél régebbi cikk

Iskoláskorú gyerekekre célzott a székesfehérvári Budai úti lövöldöző, ítéletet hirdetett a bíróság
Fehérvár Médiacentrum fotója
PB
Iskoláskorú gyerekekre célzott a székesfehérvári Budai úti lövöldöző, ítéletet hirdetett a bíróság

Már állt a bíróság előtt testi sértésért M. László, akit most nyolc év letöltendő fegyházbüntetésre ítélt első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság.

Bár korábban „csak” gázspray-vel és társaival – ahogy a bíróság fogalmazott – követett el testi sértést M. László, de állt már bíróság előtt, és korábbi cselekményeiért felfüggesztett börtönbüntetést kapott. De nem ez volt a szerdai elsőfokú ítélethirdetés egyetlen elgondolkodtató momentuma: a vádlott alig néhány nappal a próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének lejárta után vásárolta engedély nélkül tartott fegyverét, és mind az öt személy, akikre célzott lövést adott le, iskolás gyermek volt.

A vádirat szerint a vádlott 2018. áprilisában Tatabányán vásárolt engedély nélkül egy légpuskát a hozzá tartozó távcsővel és lövedékekkel együtt, amelyeket az általa bérelt ingatlanban tartott. 2018. április 16-án pedig néhány sör és rövidital elfogyasztását követően, a kora délutáni órákban - a köznyugalmat súlyosan megzavarva – székesfehérvári otthona ablakából a légpuskával öt célzott lövést adott le a Budai úti Interspar parkolója környékén közlekedő, illetve a buszmegállóban várakozókra. A lövés az egyik sértettet a jobb combján, míg a másik két kiskorú sértett egyikét a hátán, a másikat pedig a bal szeme alatt találta el. A további két célzott lövés a szintén kiskorú sértetteket nem találta el, a lövedékek mellettük a földbe csapódtak.

Bár M. László bocsánatot kért a sértettektől és a székesfehérváriaktól is – amit a bíróság enyhítő körülményként értékelt, ahogy azt is, hogy a vádlott a cselekmény elkövetésekor nem volt tudatánál –, ám ezzel szemben a súlyosító körülmények túlsúlyban voltak: többek között a büntetett előélet, vagy visszaeső mivolta. És bár önmagát megtévesztett vásárlónak próbálta beállítani, aki légpuskát vásárolt, a bíróság végül megállapította, M. Lászlónak tapasztalatokkal rendelkezőként tudnia kellett volna, hogy pontosan mit tart a kezében.

A Székesfehérvári Járásbíróság végül egy rendbeli lőfegyverrel visszaélés bűntettében, öt rendbeli testi sértés bűntettének kísérletében és egy rendbeli garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Ezért őt nyolc év fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbeztek. 

Mivel a vádlott esetében fennáll a bűnismétlés lehetősége, az esetleges szökés, elrejtőzés veszélye, így előzetes letartóztatásban marad.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek