Partly cloudy3 °C
2020. január 20. hétfő Sebestyén
Menü

Fehérvári programok a hétvégére: Augustalia, Móri Bornapok, fáklyás felvonulás és Joker

Fehérvári programok a hétvégére: Augustalia, Móri Bornapok, fáklyás felvonulás és Joker
Az állatokért tartott fáklyás felvonulás - a hideg ellenére - minden évben népszerű programnak számít (Fotó: Molnár Artúr)

Ne szegje kedveteket az, hogy a hétvége kicsit hűvösebb lesz, amíg bírjátok szusszal, érdemes kilátogatnotok a fehérvári (és túli) események egyikére (vagy mindre): többek között koccinthattok a Móri Bornapokon, élményeket szerezhettek az Augustalián, csatlakozhattok a fáklyás felvonuláshoz, na, meg a várva várt Joker is beköltözött a mozikba.

Kiállítás: Országos Könyvtári Napok
Mikor?: Szeptember 30 - október 6., hétfő-vasárnap
Hol?: Székesfehérvár számos könyvtárában

Mivel már szinte mindennek megvan a maga napja, így természetesen a tudás forrásai és a titkok örökös őrzői, a könyvtárak sem maradnak ki a tutiból. Most, hogy leírtam ezeket a sorokat, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva az Országos Könyvtári Napok jobban felcsigáznak, mint azt elsőre gondoltam volna - lehet, hogy túl sok volt a Harry Potter. Szóval a szeptember 30-október 6-ig tartó programsorozat temérdek érdekes előadással és műsorral kecsegtet Székesfehérvár számos könyvtárában (a teljes kínálatért kattintsatok ide), a legérdekesebbnek a XIV. Raktártúra ígérkezik, amely során bepillanthatnak a kulisszák mögé a kíváncsiskodók.

Fesztivál: Móri Bornapok
Mikor?: Október 3-6., csütörtök-vasárnap 14:00
Hol?: Mór

Hétvégén ismételten jön az egyik kedvenc gasztronómiai fesztiválom, a Móri Bornapok, amelynek tizenéves korunk óta rendszeres látogatói vagyunk a spanjaimmal. Míg eleinte csak a tömeg vonzott minket, addig az évek múlásával egyre több mindenre figyeltünk fel, így manapság már nemcsak a Lamberg-kastély előtti megújult parkban (na, meg a Wekerle Sándor Szabadidőközpont melletti vursliban) ütjük el az időt, hanem a boros bódékat körbejárva megízlelgetjük a móri borvidék nyújtotta folyékony örömöket. Aztán vadul csápolunk a pörgősebbnél-pörgősebb koncerteken - csak úgy, mint tinikorunkban. Ha már buli, akkor idén sem lesz híja az őrületnek, ugyanis míg pénteken Rúzsa Magdi fülbemászó nótáit dalolhatjátok, addig szombaton már Nagy Feró és a Beatrice robbantja fel a színpadot. Persze ezzel is csak a felszínt kapargattam, a teljes programot itt találjátok.

Figyelemfelhívás: Séta a mellrák ellen
Mikor?: Október 5., szombat 10:00
Hol?: Országalma

Évente nagyjából hatezer nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú emlődaganatot hazánkban, akik közül minden évben több mint kétezret veszítünk el. Pedig az időben diagnosztizált rák jó eséllyel gyógyítható. Ezért is kell felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok és az önvizsgálat fontosságára. Székesfehérváron már tizenegyedik alkalommal indul a közös séta azért, hogy felhívják a figyelmet a mellrákra, a mellrák elleni küzdelem fontosságára, a megelőzésre, az önvizsgálatra. Október 5-én kilenc órától, a megszokott helyen, az Országalmánál várják a résztvevőket, akik szaktanácsadáson is részt vehetnek, de a mammográfiás meghívóval rendelkező hölgyek időpontot is egyeztethetnek a kórház munkatársaival.

Fesztivál: Augustalia
Mikor?: Október 5., szombat 10:00
Hol?: Gorsium

Ha tavasszal nem volt elég a Gorsiumban lebonyolított Floralia, akkor a hétvégén bepótolhatjátok az elmaradást, ugyanis még mielőtt dideregve keresnétek a fűtött helyeken található eseményeket, addig gyorsan kukkantsátok meg az Augustaliát, amellyel a régészeti parkban zajló programokat foglalják keretbe. A történelemmel átitatott esemény légiós alaki bemutatókkal kezdődik, majd a gladiátorok veszik át a gyeplőt, amely minden évszakban igencsak látványos műsornak ígérkezik. Ezen kívül láthattok még áldozat bemutatást, és ha már úgyis ott vannak, akkor gladiátorokat is simogathattok, a nap folyamán pedig végigkóstolhatjátok a római étkek teljes tárházát, nem beszélve a kreatív foglalkozásokról, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekfeszítőek lehetnek.

Állatok: Fehérvár Fényei - Fáklyás Felvonulás
Mikor?: Október 5., szombat 17:30
Hol?: Szent István tér

Szombaton sötétedés után ismételten fáklyás felvonulással hívják fel a figyelmet az állatbántalmazásokra, a kellő súlyú szankcionálás szükségességére, az állatvédelem és a minőségi állattartás fontosságára - ráadásul mindezt az állatok világnapjához kötődően. A programot a HEROSZ Fehérvári Állatotthona, valamint a Dog Garden Kutyapanzió és Kutyanapközi hozza tető alá, a gyülekező pedig fél hattól a Szent István téren lesz. Hat órakor Győrfi Henriett, a Dog Garden trénere és Krepsz Gyöngyi, a HEROSZ Fehérvári Állatotthon vezetője mondanak nyitóbeszédet, majd ha minden összeállt, akkor megindul a fáklyás tömeg, akiket a Princess TSE mátyásdombi mazsorett csapata kísér végig a Fő utcán egészen a Hotel Magyar Királyig.

Kiállítás: Fények, színek, érzések
Mikor?: Október 5., szombat 18:00
Hol?: Vörösmarty Színház

Október 5-én megnyitja kapuit Fények, színek, érzések címmel Németh Mariann és Burián Norbert közös kiállítása a Vörösmarty Színházban. Hogy kedvet kapjatok az eseményhez, keressetek rá (az alább található) Németh Mariannal készült portréinterjúnkra, amelyben az alkotás művészete és a nagy népszerűségnek örvendő egyedi üvegékszerek mellett közelebbről is megismerkedhettek az üvegfestészettel - utóbbi egyik fontos alkotóeleme lesz a kiállításnak. Ezen kívül megtekinthetitek Burián Norbert alkotásait is, aki elsősorban a szoborkészítés világában mozog otthonosan, ám ki tudja ezúttal milyen meglepetéssel készül, ugyanis szereti a kihívásokat.

Mozi: Joker
Mikor?: Október 3-tól
Hol?: Cinema City Alba

Ki gondolta volna pár éve, hogy a méltán híres antagonista, illetve Batman örök ellenfele, Joker önálló filmmel kerül be a moziműsorokba? Senki. Na jó, azért voltak halvány reménysugarak, ám Heath Ledger A sötét lovagban nyújtott játéka és Jared Leto baklövése után már nem sokan hittek a csodában. Aztán robbant a bomba, miszerint a Suicide Squad - Öngyilkos osztag forgatása előtt is kerülgetett Joaquin Phoenix végül rábólintott az őrületre, így a bűn koronázatlan királya is olyan alkotást kap, amely igencsak kijárt neki. És hogy milyen lett a végeredmény? A trailerek alapján kifejezetten hátborzongató. Egy pillanatig el is agyaltam rajta, hogy a képkockák sugallta mélységeket már nem tudja bevenni a gyomrom, ám végül beadtam a derekam, és röviden: az év, de lehet, hogy az évtized moziját láttam. A többi kritikánkból kiderül.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Minden eddiginél többen lesznek az idei busójáráson
  Minden eddiginél többen lesznek az idei busójáráson
 • Vádat emeltek a Pillangó utcai metróbaleset ügyében
  Vádat emeltek a Pillangó utcai metróbaleset ügyében
 • 281 éve élő hagyomány - fogadalmi szentmisét tartottak Szent Sebestyén napján
  281 éve élő hagyomány - fogadalmi szentmisét tartottak Szent Sebestyén napján
 • A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megyében
  A magyar kultúra napja - Koncertek, filmvetítések és kiállítások Fejér megyében
 • Ismét nőtt a légszennyezettség – Fehérváron elfogadható a levegő minősége
  Ismét nőtt a légszennyezettség – Fehérváron elfogadható a levegő minősége
 • Állami támogatás - nagy segítség érkezik a meddőség kezelésében
  Állami támogatás - nagy segítség érkezik a meddőség kezelésében
 • Csapás - jégeső, villámáradás, homokvihar Ausztráliában
  Csapás - jégeső, villámáradás, homokvihar Ausztráliában
 • Az a szép, fényes nap, Szerelem Ó! - premierek hete a Vörösmarty Színházban
  Az a szép, fényes nap, Szerelem Ó! - premierek hete a Vörösmarty Színházban

Eseménynaptár

 • Egyre nagyobb a nyomás - a kormány stratégiai partnerei a polgárőrök
  Egyre nagyobb a nyomás - a kormány stratégiai partnerei a polgárőrök
 • HÍRADÓ 1-kor 2020. január 20.
  HÍRADÓ 1-kor 2020. január 20.
 • Házasság hete - fontos, hogy tudatosan ápoljuk kapcsolatainkat
  Házasság hete - fontos, hogy tudatosan ápoljuk kapcsolatainkat
 • "Síeljünk itthon!" - kampány indul a téli sport népszerűsítésére
  "Síeljünk itthon!" - kampány indul a téli sport népszerűsítésére
 • Változás - Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat
  Változás - Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat
 • Mérjük fel együtt a telelő fülesbaglyok számát!
  Mérjük fel együtt a telelő fülesbaglyok számát!
 • Ökumenikus imahét - szívből jövő, állhatatos imádságra van szükség
  Ökumenikus imahét - szívből jövő, állhatatos imádságra van szükség
 • Pánik - erős földrengés Kína északnyugati részén
  Pánik - erős földrengés Kína északnyugati részén
 • Mohácsi busójárás - 1800 maskarással űzik el a telet
  Mohácsi busójárás - 1800 maskarással űzik el a telet
 • Programok mára
  Programok mára
 • Ziffer Sándor a műkereskedelemben - Martos Gábor előadása a képtárban
  Ziffer Sándor a műkereskedelemben - Martos Gábor előadása a képtárban
 • Drakulics elvtárs, Ruben Brandt, a gyűjtő, Vadonvilág - magyar filmek a magyar kultúra napján
  Drakulics elvtárs, Ruben Brandt, a gyűjtő, Vadonvilág - magyar filmek a magyar kultúra napján
 • Fehérvár bölcsője - január 31-ig várják a családok jelentkezését
  Fehérvár bölcsője - január 31-ig várják a családok jelentkezését